Možnosti liečby bolesti v praxi neurológa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: InPharm

Interview s neurológom doc. MUDr. Viliamom Modravým, PhD.

BRATISLAVA 4. septembra (WBN/PR) – Vašim odborom je neurológia, takže sa zaoberáte hlavne liečbou chorôb nervového systému. Do tejto oblasti iste patrí aj liečba bolesti. Ako často sa s touto problematikou u svojich pacientov zaoberáte, o aké diagnózy, respektíve choroby ide?

Neurológia je moderným medicínskym oborom, ktorý pokrýva širokú škálu ochorení centrálneho a periférneho nervového systému počnúc bolesťami hlavy, chrbtice, cievnymi, nádorovými, záchvatovými, ochoreniami, roztrúsenou sklerózou a sklerózou multiplex. S bolesťou sa denne stretávam najmä v ambulantnej časti neurologickej praxe.

K najčastejším ochoreniam, ktorých diagnostika a liečba si vyžaduje neurologickú starostlivosť patria nervovo-svalové ochorenie a nepochybne ochorenia chrbtice a miechových koreňov vznikajúce z rôznych príčin, ktorých spoločným menovateľom je najmä bolesť a obmedzenie pohyblivosti. V súčasnosti až 80 % populácie v produktívnom veku vyhľadá aspoň raz v živote pre bolesti chrbtice lekársku pomoc a musí byť následne liečená.

Ako vyzerá liečba bolesti u tých najčastejších ochorení, ktorých príčina je neurologická.

Bolesť je nepríjemný pocit alebo emocionálny zážitok spojený so skutočným alebo potenciálnym poškodením tkanív. Bolesť možno charakterizovať napr. podľa lokalizácie, intenzity a kvality bolesti. Bolesť ovplyvňuje ale aj našu psychiku, môže vyvolávať úzkosť a viesť i k depresií. Mňa, ako lekára, zaujíma predovšetkým príčina bolesti a možnosť jej odstránenia. Liečba bolesti vyžaduje okrem klasickej liečby liekmi aj ďalšie nechirurgické (injekčné obstreky, rehabilitácia) a chirurgické liečebné metódy. Liečba bolesti si jednoznačne vyžaduje multidisciplinárny prístup.

Používate vo Vašej lekárskej praxi nejakú novinku, ktorej účinky Vás milo prekvapili? A pokiaľ áno, skúste nám viac priblížiť Vaše skúsenosti.

Áno. V poslednej dobe ma veľmi zaujala problematika tzv. fyziologickej regulačnej medicíny, ktorá predstavuje inovatívny terapeutický prístup liečby bolesti a poruchy funkcie pohybového aparátu. Je založená na súčasných poznatkoch molekulárnej fyziológie a príčin vzniku chorôb na jednotlivých systémoch (nervovom, hormonálnom a imunitnom).

V našom zariadení sme zaviedli injekčnú liečbu bolestivých stavov pohybového aparátu, predovšetkým chrbtice pomocou Guna-MD injekcií, ktoré obsahujú kolagén a pomocné látky prírodného pôvodu s veľmi dobrým účinkom a pozitívnou odozvou u pacientov. Túto liečbu možno považovať za úplne bezpečnú, dobre znášanú pacientmi a väčšinou vysoko účinnú. Nevýhodou je, že táto liečebná metóda nie je hradená z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Foto: InPharm

Keď ste uviedol Guna-MD injekcie, máte nejaký konkrétny prípad, ktorý by ste mohol popísať?

Áno, rád by som uviedol v krátkosti prípad 49-ročného podnikateľa, u ktorého boli zhoršujúce sa dlhodobé bolesti v oblasti krížov spojené s výrazným obmedzením pohyblivosti a bolesťou. Tento nález obmedzoval vykonávať už i bežné denné aktivity a výrazne vplýval na psychiku pacienta, takže okrem bežnej protibolestivej, antireumatickej a inej liečby bolo nutné pridať antidepresíva. Zobrazovacie techniky ukázali viacúrovňové vyklenutia platničiek v krížovej oblasti a ich rôzne poškodenia. Príčinou bol spôsob života (počítač, auto) bez výraznejšej pohybovej aktivity, teda jednostranné dlhodobé preťažovanie chrbtice .

Po prvej 5-týždňovej kúre preparátom MD-Lumbar došlo k výraznému zlepšeniu pohyblivosti a bolesti v krížovej oblasti. Po druhej 5-týždňovej kúre sme mohli vysadiť už aj antidepresíva. Pacient je t.č. na udržiavacích dávkach MD injekcií, má navrhnutý individuálny rehabilitačný pohybový režim a je prakticky bez výraznejších ťažkostí.

To znie veľmi nádejne, že sa ukázala liečba bolestí, kde jednoznačne prevláda úžitok pre pacienta. Ako si to vysvetľujete?

U degeneratívnych a zápalových ochorení pohybového aparátu, teda aj chrbtice, dochádza k narušeniu integrity a degradácii kolagénových vlákien s následným vznikom porúch jeho funkcií a bolesti. Pri podpornej injekčnej liečbe bolestivých stavov chrbtice pomocou GUNA-MD injekcií, ktoré obsahujú kolagén a pomocné látky prírodného pôvodu sa kolagén umiestni do špecifických miest kde ho je nedostatok. Následne na to sa výrazne zlepší jeho kvalita a mikroštruktúra, pričom dochádza k postupnému ústupu bolesti .

Tato otázka súvisí s tou predchádzajúcou. Máte takých pacientov viac, ktorým ste aplikoval MD injekcie s dobrými výsledkami?

Metódu liečby MD preparátmi používame už od polovice roku 2011. Ošetrili sme veľa pacientov, kde dominovali ochorenia chrbtice. Môžem zodpovedne povedať, že približne u cca 20 % pacientov došlo k úplnému vymiznutiu bolesti a výraznému zlepšeniu hybnosti chrbtice, u 2/3 pacientov došlo k výraznejšiemu zlepšeniu pohyblivosti a bolesti. Treba poznamenať, že táto liečba bola súčasťou komplexnejšej, najmä rehabilitačnej liečby a úpravy pohybového režimu pacientov. Asi u 10 % pacientov sa stav nezmenil. U žiadneho pacienta nedošlo k zhoršeniu stavu.

Za rozhovor ďakuje odborná redakcia Edukafarm

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie InPharm