Pacientom s lymfómom začnú plniť ich sny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pacientom s lymfómom splnia sny
Prostredníctvom príbehov vyliečených pacientov chce Lymfoma povzbudiť aj tých, ktorí v súčasnosti zvádzajú boj s týmto ochorením. Foto: lymfom.sk

BRATISLAVA 9. septembra (WEBNOVINY) – Zástupcovia občianskeho združenia Lymfoma Slovensko dnes vyhlásili víťazky projektu s názvom Opäť môžem snívať 3. Súťažou chceli motivovať pacientov, ktorí úspešne absolvovali liečbu malígneho lymfómu, aby sa nebáli myslieť na svoju budúcnosť a nevzdávali sa svojich snov.

Prostredníctvom príbehov vyliečených spolupacientov chce Lymfoma navyše povzbudiť aj tých, ktorí v súčasnosti zvádzajú boj s týmto ochorením. Do projektu sa tento rok zapojilo 21 ľudí, ktorých príbehy postupne zverejnia na webstránke www.lymfom.sk. „Veľmi si vážim týchto ľudí nielen preto, že si prešli bolesťou a utrpením. Cením si ich preto, akými osobnosťami sa stali po prekonaní tejto choroby,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii prezidentka OZ Lymfoma Miroslava Fekiačová.

Grant v hodnote 3333 eur si napokon rozdelia Tatiana Zmeková, ktorá si vysnívala vlastnú keramickú dielňu, a Eva Lukáčiková, ktorá túžila po návšteve sestry a jej rodiny na chorvátskom ostrove Hvar. Víťazom sa však podľa Fekiačovej stal každý, kto sa do projektu zapojil. Pre všetkých účastníkov chce totiž OZ Lymfoma zorganizovať relaxačno-vzdelávací pobyt, na ktorom by mali pod dohľadom psychologičky trénovať relaxačné techniky.

Zúčastniť by sa na ňom mal ja odborník na výživu. V priebehu budúceho roka sa združenie bude snažiť aj o splnenie snov ostatných súťažiacich. Okrem toho plánujú zhotoviť kalendár z fotografií pacientov v prostredí, ktoré majú najradšej.

Lymfóm je zhubné nádorové ochorenie, ktoré vzniká z buniek imunitného systému. Najčastejším príznakom sú zväčšené lymfatické uzliny, na stanovenie správnej diagnózy sú však potrebné komplexné vyšetrenia. Na rozdiel od väčšiny iných nádorov veľmi často postihuje ľudí vo veku 18 – 35 rokov. Pri včasnej diagnostike však patrí medzi dobre liečiteľné ochorenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať