Slováci neobľubujú medzizubné kefky, uprednostňujú žuvačku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Zubná pasta, zuby
zubná pasta, zuby Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 5. októbra (WEBNOVINY) – Štyridsať percent Slovákov a Sloveniek si stále nevie zvyknúť na pravidelné návštevy u odborníkov na dentálnu hygienu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý realizovali v júni počas vzdelávacieho turné Orbit – Zdravý úsmev pre každého na vzorke 6639 respondentov.

„Je to veľká škoda, pretože návštevy hygieničky sú omnoho príjemnejšie a finančne prijateľnejšie, než situácie, keď sú zuby už pokazené. My sa snažíme problémom predchádzať. Robíme všetko preto, aby sme len povrchovými zásahmi udržali zuby zdravé,“ vyjadrila sa dentálna hygienička Viera Panáková.

Z prieskumu tiež vyplýva, že viac ako 90 percent ľudí absolvuje aspoň raz do roka preventívnu prehliadku u zubára. Čisteniu zubov venujú v priemere päť minút denne, tretina opýtaných však uviedla, že túto činnosť vykonávajú aj dlhšie. Hlavnou pomôckou pri čistení je zubná kefka. Takmer 80 percent respondentov ju dopĺňa ešte inými dentálnymi pomôckami.

Najobľúbenejším doplnkom pri starostlivosti o ústnu dutinu je žuvačka bez cukru, pričom viac než polovica po nej siaha denne. Žuvačky považujú účastníci a účastníčky prieskumu za najlepšieho pomocníka predovšetkým v prípade, keď chcú mať svieži dych.

Najviac ich obľubujú ľudia vo veku od 31 do 45 rokov a populárnejšie sú u žien ako u mužov. Ďalšími pomôckami, ktoré pomáhajú pri dentálnej hygiene, sú ústna voda či medzizubná niť. Menej obľúbené sú medzizubné kefky a dentálne špáradlá.

Informácie agentúre SITA poskytla Miriama Horváthová z agentúry AMI Communications Slovakia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia