Maratón mieru absolvujú aj ľudia s rakovinou kostnej drene

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mmm maraton mieru kosice
Foto: archívne, SITA/Marián Angelovič

KOŠICE 3. októbra (WEBNOVINY) – Jubilejný 90. ročník Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach symbolicky absolvujú aj ľudia, ktorým bol diagnostikovaný mnohopočetný myelóm – rakovina kostnej drene. „Sto pacientov s týmto ochorením symbolicky odbehne časť maratónu, aby pomohli v šírení osvety a upozornili na potrebu včasnej diagnostiky a vhodnej liečby,“ povedala doktorka Zdenka Štefániková.

Ako uviedla, najväčšie znepokojenie v súvislosti s mnohopočetným myelómom súvisí s tým, že i lekári toto ochorenie prehliadnu a potrebná liečba prichádza neskoro.

„Nedeje sa to však naschvál. V našich zemepisných šírkach je výskyt viac – menej ojedinelý. Aj preto vznikol projekt, ktorého úlohou je zvýšiť informovanosť lekárov inej ako hematologickej a onkologickej špecializácie, predovšetkým lekárov prvého kontaktu, ortopédov, neurológov a ďalších, aby mohli ochorenie včas rozpoznať a pacienta nasmerovať k ešte účinnej a včasnej liečbe,“ povedala Štefániková. Doložila, že všeobecný lekár sa počas svojej praxe stretne v priemere s dvoma prípadmi tohto ochorenia.

Na mnohopočetný myelóm sa na Slovensku lieči 600 ľudí, v Európe má túto chorobu okolo 84-tisíc ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať