Psychiatri ukážu ambulancie ľuďom, dotazník odhalí problémy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár, doktor, pacient, prehliadka
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 8. októbra (WEBNOVINY) – Pri príležitosti Svetového dňa duševného zdravia bude mať verejnosť možnosť navštíviť ambulancie psychiatrov a poradiť sa s nimi o svojom duševnom zdraví.

Podujatie Deň duševného zdravia zorganizovala Liga za duševné zdravie SR v spolupráci so Slovenskou psychiatrickou spoločnosťou. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ligy Olga Valentová, podujatie je celoslovenské a má za úlohu podporiť všetkých pacientov trpiacich depresiou a aj ich príbuzných.

„Každý sa potrebuje niekedy poradiť s odborníkom,“ povedala Valentová s tým, že k ľuďom trpiacim depresiou by sme nemali byť ľahostajní. „Lekári dnes dokážu toto ochorenie účinne liečiť. Pacientom však často chýba podpora okolia, ktoré by ich povzbudilo, aby vyhľadali pomoc a nebáli sa hovoriť o svojom stave,“ povedala.

Podľa Valentovej sa ľudia trpiaci depresiou mnohokrát stretávajú s predsudkami a obvineniami aj v rodine či u blízkych priateľov. V ambulanciách budú záujemcovia môcť vyplniť dotazník a zistiť, či nemajú problémy súvisiace s depresiou alebo inými poruchami. K dispozícii budú aj informačné materiály o liečbe a prevencii depresie.

Psychiatri otvoria svoje ambulancie verejnosti postupne v dňoch 8. až 17. októbra. Zoznam psychiatrických ambulancii zapojených do podujatia Deň duševného zdravia nájdu záujemcovia na stránkeDusevnezdravie.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Liga za duševné zdravie