Svetový deň diabetu má ukázať krásy života s cukrovkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia cukrovka obezita
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 9. novembra (WEBNOVINY) – Témou tohtoročného Svetového dňa diabetu, ktorý každoročne pripadá na 14. novembra, je Zdravé stravovanie a cukrovka. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Zároveň tiež zverejnili výsledky najnovšieho výskumu NEFRITI, podľa ktorého je na Slovensku najrozšírenejšia cukrovka druhého typu. Trpí ňou totiž až 93 percent slovenských diabetikov.

„Vo väčšine prípadov je možné vzniku cukrovky druhého typu zabrániť alebo aspoň oddialiť jej nástup o niekoľko rokov zdravým životným štýlom a úpravou životného prostredia. V súčasnej dobe vieme významne zredukovať aj dôsledky cukrovky. K tomu je však potrebná spolupráca pacienta a zabezpečenie vysokého štandardu starostlivosti všetkými zúčastnenými stranami,“ povedal prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Haasová a Pavlusík zaspievali prvú hymnu diabetikov

Svetový deň diabetu sa preto tento rok bude niesť v duchu hesiel, že výber zdravej stravy patrí medzi jednoduché rozhodnutia, alebo že zdravé stravovanie sa začína raňajkami.

Na tlačovej konferencii sa zúčastnili aj Zuzana Haasová a Jozef Pavlusík, ktorí spoločne zaspievali prvú slovenskú hymnu diabetikov s názvom Aj s cukrovkou sa dá krásne žiť. Text skladby napísala 33-ročná herečka a speváčka spolu s Mirom Jarošom. K piesni už nakrútili aj videoklip, v ktorom si po boku spomínaných umelcov zahrali diabetickí pacienti z celého Slovenska. Klip režírovala interpretkina sestra, herečka Monika Haasová.

Skladba má motivovať diabetikov

Cieľom skladby je podľa jej tvorcov motivovať diabetikov k tomu, aby sa nevzdávali a žili plnohodnotne. „S cukrovkou sa dá normálne existovať. Preto vznikla táto hymna,“ ozrejmila predstaviteľka Sone Jančovej zo seriálu Panelák (2008).

Pri príležitosti Svetového dňa diabetu vyrastie v piatok 14. novembra v Košiciach ViaDIA – Hlavná ulica diabetikov. Oficiálne otvorenie uličky, na ktorej sa bude nachádzať viacero stanovíšť a atrakcií, sa uskutoční o 12:00 na Hlavnom námestí pri Dóme sv. Alžbety. Záujemcovia a záujemkyne si počas tohto dňa budú môcť dať bezplatne zmerať glykémiu či krvný tlak. Dozvedia sa tiež ako predísť cukrovke, ale aj ako s ňou žiť. Informácie o živote s cukrovkou a jej prevencii sú dostupné aj na webstránke www.viadia.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia