Obrazom: Predčasne sa u nás narodí päťtisíc detí ročne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Predčasne narodené deti na Slovensku
Predčasne narodené deti si nedokážu sami udržiavať telesnú teplotu, trápia ich často aj problémy s pľúcami, trávením a toleranciou výživy, čo spôsobuje poruchy rastu. Foto: Občianske združenie malíček

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa predčasne narodí až päťtisíc detí ročne, pričom takýto novorodenci nie sú podľa odborníkov z biologického hľadiska zrelí pre život mimo maternice a hrozí im množstvo zdravotných komplikácií.

Okrem toho, že si nedokážu sami udržiavať telesnú teplotu, trápia ich často aj problémy s pľúcami, trávením a toleranciou výživy, čo spôsobuje poruchy rastu. Znížená obranyschopnosť môže byť zase príčinou zvýšenej náchylnosti k infekciám a nezrelosť centrálneho nervového systému môže viesť k poruchám zraku, sluchu či poškodeniu mozgu.

Predčasne narodené deti potrebujú kontakt s matkou

Pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý pripadá na 17. novembra, na to v utorok upozornili neonatologička Darina Chovancová, gynekológ Miroslav Borovský a predsedníčka občianskeho združenia malíček Ľubica Kaiserová.

Za nedonosené dieťa je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) považované každé, ktoré sa narodí pred ukončeným 37. týždňom tehotenstva. „Najrizikovejšou skupinou sú novorodenci s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou pod 1500 gramov. Aj keď tvoria len 1,2 percenta zo všetkých novorodencov, potrebujú vysoko špecializovanú starostlivosť. Úmrtie v tejto skupine totiž predstavuje až 54 percent všetkých úmrtí v novorodeneckom veku na Slovensku,“ vyjadrila sa spomínaná neonatologička.

V prípade ak matke hrozí predčasný pôrod, je podľa lekárky potrebné, aby rodičku včas previezli do jedného zo šiestich špecializovaných, takzvaných perinatologických centier, ktoré sa nachádzajú v Bratislave, Nových Zámkoch, Martine, Banskej Bystrici, Košiciach a Prešove.

Obrazom: Predčasne narodené deti na Slovensku

Práve tu sa podľa slov Chovancovej o tehotné ženy starajú špecialisti v odbore pôrodníctvo a dieťa po narodení dostane najoptimálnejšiu starostlivosť na jednotkách intenzívnej starostlivosti pomocou špeciálnych inkubátorov, monitorov životných funkcií a prístrojov na riadené dýchanie pod dohľadom lekárov a sestier.

„Keď sa dieťa narodí v centre, je trikrát väčšia šanca, že prežije,“ povedala Chovancová. Zároveň však dodala, že technika by nemohla uspieť bez psychickej podpory rodičov. „Čo najviac podporujeme rodičov, aby boli so svojím dieťaťom čo najčastejšie. Dotyky, ich hlas, materské mlieko, dojčenie, to všetko dáva malým bojovníkom väčšiu silu a šancu na prežitie. Ideálne by bolo, ak by mohlo byť dieťa v inkubátore od začiatku umiestnené spolu s matkou v jednej miestnosti,“ vysvetlila ďalej Chovancová, ktorá by na Slovensku rada privítala aj takzvané jednotky intenzívnej starostlivosti priateľské rodinám. Tie sú však podľa jej slov vzhľadom na nedostatok finančných prostriedkov stále „hudbou budúcnosti“.

Do purpuru sa zahalili tri slovenské mestá

Pri príležitosti spomínaného Svetového dňa predčasne narodených detí sa v utorok večer v Bratislave uskutočnil benefičný koncert spojený s odovzdávaním cien Purpurové srdce. Tie už po tretí raz udelili osobnostiam, ktoré pomáhajú predčasne narodeným deťom. Tento rok odovzdali Purpurové srdce v troch kategóriách.

Medzi laureátmi je aj spomínaná Darina Chovancová, ktorej odovzdali cenu pre Osobnosť občianskeho združenia malíček. V kategórii Osobnosť verejného života ocenili riaditeľku Plesu v opere Andreu Cocherovú a v kategórii Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti si Purpurové srdce odnesla lekárka Mária Vasilová. Súčasťou galavečera bola aj výstava príbehov a fotografií predčasne narodených detí s názvom Malé ponožky, veľké sny. Autorkou záberov je speváčka a fotografka Michaela „Misha“ Paľová.

Predčasne narodené deti si v utorok večer pripomenuli purpurovým osvetlením kultúrnych objektov aj tri slovenské mestá. Počas noci sa tak do purpuru zahalil Bratislavský hrad, Vodárenská veža v Prešove a súsošie Immaculata v Košiciach.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia