Potraviny sú démonizované, najviac lží sa šíri o pečive

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jedlo pecivo skorica kolace
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Verejnosť má v súčasnosti k dispozícii množstvo informácií o pozitívnych a negatívnych vplyvoch potravín na život, mnohé z nich sú však nepresné a zavádzajúce. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornili riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová a gastroenterológ a odborník na zdravú výživu Peter Minárik.

„V súčasnosti sa vyrábajú potraviny najbezpečnejšie v histórii, legislatíva a regulácie pre potravinársky priemysel sú najprísnejšie v histórii, napriek tomu sú niektoré potraviny démonizované,“ uviedla Halgašová.

Mýtmi je opradené aj mlieko

Najviac klamlivých informácií sa podľa spomínaných odborníkov šíri o pečive, mlieku, margaríne, cukre a mäse. Kľúč k zdravému stravovaniu je pritom jednoduchý, každý človek by mal mať vyvážený príjem a výdaj energie. „Najdôležitejšia je porcia, ktorú si doprajeme,“ vyjadril sa Minárik, ktorý odporúča konzumovať predovšetkým celozrnné pečivo, v primeraných množstvách sa však ľudia nemusia vzdať ani potravín z bielej múky.

Mýtmi je opradené aj mlieko. Hovorí sa o ňom napríklad, že zahlieňuje organizmus, nie je to však pravda. Je naopak významným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálnych látok, ktoré sú dôležité pre stavbu kostí a zubov i pre fungovanie nervového systému a svalov. „Vápnik z mlieka a mliečnych výrobkov sa ľahko vstrebáva do ľudského organizmu,“ prezradil ďalej Minárik.

Podobné nepravdivé informácie sa šíria aj o tukoch – masle, olejoch a margarínoch, ktoré sú zdrojom mnohých zdraviu prospešných látok. Aj v tomto prípade však platí zásada primeraného a vyváženého príjmu. O sladidlách sa zase hovorí, že sú karcinogénne. „Nie je to pravda, pretože ich bezpečnosť sa pravidelne monitoruje a vedecky overuje v súlade s najnovšími vedeckými poznatkami,“ povedala Halgašová, podľa ktorej by spotrebitelia mali vedieť, že cukry, či už monosacharidy alebo disacharidy, by mali tvoriť maximálne 10 percent denného energetického príjmu.

Mama, dieťa, varenie, kuchyňa, jedlo
Foto: Shutterstock

Zdraviu prospieva konzumácia mastnejších rýb

Množstvo ľudí to však nedodržiava. Pre vyvážený príjem a výdaj energie odporúčajú odborníci piť nesladené nápoje alebo také, ktoré majú nízky obsah cukru. Veľa ľudí preferuje pri konzumácii hnedý cukor, ktorý sa však vyznačuje takmer rovnakou energetickou hodnotou, akú má biely cukor. Rozdiel medzi nimi je predovšetkým v množstve minerálnych látok, ktorých má hnedý cukor viac. Najlepšie stráviteľný je však med.

Zdraviu prospieva aj konzumácia mastnejších rýb, ktoré sú zdrojom nenasýtených esenciálnych omega 3 a omega 6 mastných kyselín. „Týždenne sa odporúča zjesť 100 až 200 gramov rýb,“ spresnila Halgašová. Pred červeným mäsom má podľa odborníkov prednosť mäso hydinové. Odporúčaná týždenná dávka bravčového a hovädzieho je maximálne 500 gramov za týždeň.

Mnohé ďalšie informácie o potravinách sa môžu záujemcovia a záujemkyne dozvedieť napríklad na webstránke www.potravinari.sk či v knihe Rakovina a výživa – mýty a fakty 2, ktorú tento rok vydal spomínaný gastroenterológ spolu s manželkou, farmaceutkou Danielou Minárikovou. Čitatelia a čitateľky v nej okrem všeobecných informácií nájdu aj viacero receptov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jarmila Halgašová