Rukami chirurgov prešli za minulý rok státisíce ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Operácia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Za minulý rok vykonali chirurgovia v slovenských nemocniciach takmer 272 tisíc operácií, rukami im pritom prešlo takmer 270 tisíc pacientov. Operácie zahŕňali viacdobé operácie a reoperácie v dôsledku komplikácií. Dospelí pacienti si na operačný stôl líhali najmä pre problémy s muskuloskeletárnym systémom, výkon podstúpilo 66 128 ľudí, polovica z nich absolvovala operáciu kĺbov. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

Druhú najpočetnejšiu skupinu tvorili pacienti, ktorých trápil tráviaci systém, zoperovaných naň bolo 43 530 ľudí. Tretími najčastejšími boli operácie ženských pohlavných orgánov, ktoré absolvovalo 39 954 pacientok.

Počet úmrtí dosiahol takmer štyri stovky

Spomedzi detských pacientov, najviac z nich, až 7 420, podstúpilo operácie oka, ucha a nosa. Za nimi nasledovali operácie muskuloskeletárneho systému s počtom 5 813 operovaných. Na tráviaci systém bolo zoperovaných 3 532 detí.

Najvyšší počet úmrtí eviduje NCZI pri operáciách tráviaceho systému, až 375 pacientov, tretina z nich zomrela pri operáciách hrubého čreva. Ako ďalej vyplýva zo štatistík, neodkladnú chirurgickú pomoc potrebovalo vlani cez 41 tisíc ľudí. Operáciu po úraze si vyžadovalo 33 691 pacientov, v drvivej väčšine išlo o operácie končatín.

Chirurgia vykonala cez dva milióny výkonov

V rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti bolo operovaných 166 804 pacientov, čo je v porovnaní s rokom 2012 o päť percent viac. „Najviac operačných výkonov bolo uskutočnených v špecializačných odboroch chirurgia, ortopédia, úrazová chirurgia a plastická chirurgia, 53 279 operovaných osôb, oftalmológia 47 845 a gynekológia a pôrodníctvo 35 921 osôb,“ konštatuje NCZI.

Chirurgia sa praktizovala aj v ambulanciách, kde počas minulého roka vykonali cez dva milióny výkonov. Najčastejšie išlo o chirurgické ošetrenie rán, ktorých bolo 330 407, nasledovalo odstránenie kožných a podkožných nádorov v počte 116 213 a chirurgické výkony pre hnisavé ochorenia kože a podkožia boli v množstve 112 583.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať