Slovákov trápia choroby srdca, medzi kardiakmi sú aj mladí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Srdce
Foto: Ilustračné foto, thinkstock.com

BRATISLAVA 16. decembra (WEBNOVINY) – Počas uplynulého roka pribudlo kardiológom na Slovensku takmer 90-tisíc nových pacientov, ich celkový počet tak presiahol 580-tisíc.

Kardiáci sú aj mladí ľudia

Najväčšie zastúpenie mali ľudia vo veku 45 až 64 rokov, pre problémy so srdcom ich bolo sledovaných 172,6-tisíca. Vyplýva to z publikácie Činnosť v kardiologických ambulanciách v SR 2013 vypracovanej Národným centrom zdravotníckych informácií (NCZI).

Druhú najpočetnejšiu skupinu pacientov tvorili mladí ľudia do 24 rokov, ktorých bolo viac ako 137,6-tisíca. Spomedzi novo zistených ochorení boli v tejto vekovej kategórii najčastejšie diagnostikované poruchy srdcového rytmu a hypertenzné choroby. Naposledy spomínané ochorenie dominovalo aj u pacientov vo veku od 25 do 64 rokov.

Najviac práce majú v Košickom kraji

„Počet diagnostikovaných ischemických ochorení srdca narastá spolu s vekom. Vo veku 45 až 64 rokov je počet osôb s novo zistenou ischemickou chorobou srdca viac ako päťnásobne vyšší ako vo veku 25 až 44 rokov. V populácii 65- a viacročných sú ischemické choroby srdca najčastejšie zisťovanými ochoreniami obehovej sústavy,“ konštatuje NCZI.

Ako ďalej vyplýva zo zverejnených údajov, počet návštev pacientov u kardiológov presiahol milión, z čoho návštevy detí do 18 rokov tvorili 11 percent. Najvyťaženejšie boli ambulancie v Košickom kraji (19 percent) a Bratislavskom kraji (18 percent). NCZI však pripomína, že v týchto krajoch sú vysokošpecializované zdravotnícke zariadenia na kardiológiu. Najnižšiu návštevnosť zase evidovali v Trnavskom kraji (sedem percent).

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať