Vznik rakoviny žalúdka by mohol predpovedať dychový test

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Veda, laboratórium
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 19. apríla (WEBNOVINY) – Vznik rakoviny žalúdka by mohol v budúcnosti predpovedať jednoduchý dychový test. Tvrdia to izraelskí a lotyšskí vedci, ktorí študovali chemické zlúčeniny v dychu pacientov s cieľom rozpoznať v nich špeciálne stopy naznačujúce vznikajúcu chorobu. O pokuse informovali v britskom magazíne Gut.

Rakovina žalúdka je špecifickým nádorovým ochorením. V mnohých prípadoch sa ju podarí diagnostikovať neskoro, pretože symptómy ako ťažkosti s trávením či bolesť sa často zamieňajú s inými chorobami. Vedci preto hľadajú spôsob skorého odhalenia tohto typu rakoviny.

Princíp spomínanej dychovej skúšky spočíva v myšlienke, že dych ľudí s rakovinou môže obsahovať chemické zlúčeniny, ktoré sa nenachádzajú v dychu zdravých ľudí. Tím izraelských a lotyšských výskumníkov analyzoval dych 145 pacientov, pričom 30 z nich malo rakovinu žalúdka. Pokus postavený na technológii nanoarray dokázal vo väčšej miere odlíšiť rakovinové vzorky od zdravých.

Okrem toho vedel identifikovať prednádorové zmeny. V tomto prípade však nebol úplne presný, a preto vedci upozorňujú na potrebu vykonať ďalšie pokusy, čím by jeho spoľahlivosť zvýšili. Ako však napísali v článku, analýza formou nanoarray by mohla poskytnúť chýbajúci neinvazívny nástroj na diagnostiku rakoviny žalúdka a s ňou spojených prednádorových lézií.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.bbc.com a www.gut.bmj.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia