Sprievodca očkovaním oslavuje 5 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Sprievodcaockovanim.sk

BRATISLAVA 16. apríla (WBN/PR) – Pri príležitosti Európskeho imunizačného týždňa 2015 si okrúhle výročie pripomína aj osvetový a poradenský portál Sprievodca očkovaním (www.sprievodcaockovanim.sk). Za 5 rokov svojej existencie ho navštívilo viac ako 260 000 unikátnych návštevníkov. Autorský kolektív stránky odpovedal v poradni na viac ako 2 200 otázok o očkovaní.

Európsky imunizačný týždeň trvá od 20. do 25. apríla 2015. Už po desiatykrát ho vyhlasuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a jeho poslaním je obnovenie záujmu o očkovanie. Poskytovať kvalifikované a odborné rady o očkovaní sa podujal aj projekt Sprievodca očkovaním, ktorého web bol spustený presne pred piatimi rokmi pri príležitosti Európskeho imunizačného týždňa 2010.

Na stránke Sprievodcu očkovaním ľudia nájdu časté otázky o očkovaní, mýty a fakty, očkovací kalendár, ako aj prehľad všetkých povinných a odporúčaných očkovaní na Slovensku a v zahraničí. Na konkrétne otázky slúži bezplatná poradňa a z webu sa dá stiahnuť aj aktuálna brožúra v PDF. Odbornými garantmi obsahu aj poradne sú traja skúsení pediatri – Ingrid Urbančíková, Svetozár Dluholucký a Pavol Šimurka.

Internet je miesto, kde sa dá nájsť veľa užitočných informácií, no žiaľ aj množstvo nezmyslov o očkovaní. Ich autormi sú ľudia bez potrebnej kvalifikácie, ktorí chtiac či nechtiac šíria bludy a podnecujú zbytočný strach z očkovania. Ich aktivity sa potom ukazujú na poklese preočkovanosti a vzniku epidémií tak, ako sme to videli nedávno v USA, Nemecku, ale badáme to napríklad aj na zvýšenom výskyte čierneho kašľa u nás na Slovensku,“ hovorí prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc., prednosta 2. detskej kliniky SZU, DFNsP Banská Bystrica.

Ľudia si prirodzene kladú otázky, či je očkovanie účinné a bezpečné. Ide predsa o ich deti. Sme radi, že sme počas fungovania poradne mohli zodpovedať mnohé z nich a anonymizované odpovede sprístupniť každému, kto ich hľadá. Sme vďační za každú otázku, komentár, skúsenosť, ale aj konštruktívny názor. Vzájomná komunikácia aj nám rozšírila obzor poznania s akými rôznymi situáciami a informáciami sú čitatelia konfrontovaní,“ dodáva MUDr. Ingrid Urbančíková, PhD. MPH, riaditeľka Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach a zároveň pediatrička – infektologička pracujúca v Centre pre očkovanie detí s kontraindikáciami a reakciami po očkovaní.

Je neuveriteľné, že je to už päť rokov. Mám pocit, že sme začali len včera. Som hrdý na to, čo Sprievodca očkovaním za ten čas urobil pre informovanosť ľudí o očkovaní. Okrem všeobecných otázok sme odpovedali aj na veľmi konkrétne a špecifické. Nie je v našich silách vyriešiť každý prípad cez internet, ale tešia nás pozitívne reakcie ľudí, keď im pomôžeme s ich konkrétnym problémom,“ uzatvára MUDr. Pavol Šimurka, PhD., prednosta Kliniky pediatrie a neonatológie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Partnermi portálu sú Úrad verejného zdravotníctva SR, Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť a Slovenská pediatrická spoločnosť SLS. Technickú a administratívnu prevádzku portálu finančne podporuje farmaceutická spoločnosť Pfizer v rámci edukačného grantu.

Čísla a fakty

Za 5 rokov fungovania portálu www.sprievodcaockovanim.sk sme zaznamenali:

• 260 000 unikátnych návštevníkov

• 1 050 000 zobrazení stránok

• 2 200 zaslaných otázok do poradne

• návštevníci strávia na stránke v priemere 2:15 minút

Zdroj dát: Google Analytics, 14.4.2010 – 13.4.2015

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať