Euromelanoma Day 2015: Prieskum odhalil šokujúce zistenie!

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 19. mája (WBN/PR) – Takmer polovica opýtaných Slovákov nikdy v živote neabsolvovala preventívnu prehliadku znamienok. Také je zistenie prieskumu dermatologicko-laserovej kliniky Tomar, ktorý uskutočnila pri príležitosti Európskeho dňa melanómu. Ten sa na Slovensku koná už po dvanásty krát. Jeho cieľom je prispieť k osvete o nebezpečnom nádorovom ochorení kože, ktoré si každoročne vyžiada tisícky životov.

Prostredníctvom dotazníka sme zisťovali, do akej miery si Slováci uvedomujú nebezpečenstvo rakoviny kože, ako sa chránia pred slnečným žiarením a či absolvujú pravidelné lekárske prehliadky,“ informuje MUDr. Adriana Tomeková, primárka kliniky.

Podľa prieskumu až 48% respondentov ešte nikdy neabsolvovalo preventívnu prehliadku znamienok. Viac ako 90% opýtaných ľudí vie, čo je melanóm, ale až 40% z nich netuší, že ide o zhubný nádor kože, ktorý kvôli rýchlemu metastázovaniu patrí k najnebezpečnejším nádorom vôbec.

Za posledných 30 rokov vzrástol výskyt melanómu štvornásobne. Lekári aj prostredníctvom Európskeho dňa melanómu kontinuálne pripomínajú, že včas zachytený zhubný melanóm znamená záchranu života. Dôležitá je najmä prevencia a sledovanie počtu, tvaru, veľkosti a farby znamienok.

Prevencia melanómu je významná najmä preto, že ide o jeden z typov rakoviny kože, ktorý rýchlo metastázuje a je príčinou úmrtí na rakovinu kože. Je tomu možné predísť vďaka viditeľnému bujneniu buniek, tvoriacich pigment – tzv. melanocytov. Aj keď je pravda, že široká verejnosť pozná toto ochorenie, mnohí ani netušia, aké je nebezpečné a že sú to najmä pravidelné prehliadky znamienok, ktoré môžu zachrániť život. Stále je príliš veľa tých, ktorí prevenciu rakoviny kože podceňujú. Aj preto sme sa rozhodli urobiť takýto prieskum,“ prezrádza Tomeková.

Zvýšené riziko pre pokožku predstavuje nadmerné vystavovanie sa slnečným lúčom. Najviac ohrození sú ľudia so svetlou pokožkou (fototypom I. a II.) či mnohopočetnými znamienkami a pehami, ale aj tí, u ktorých sa rakovina kože vyskytla v rodine. Prieskum ukázal, že takmer polovica Slovákov nepozná svoj kožný fototyp a medzi tými, ktorí ho poznajú, sú najčastejšie fototypy III. a II. Vyššiemu riziku vzniku rakoviny kože, ktorá každoročne postihuje milióny ľudí na celom svete, podliehajú aj ľudia, ktorí boli aspoň raz v živote závažne spálení slnkom, alebo tí, ktorí pravidelne navštevujú soláriá. Osoby, ktoré chodia do solárií často, majú 2,5 až 3-krát vyššiu pravdepodobnosť vzniku melanómu kože, ako ľudia, ktorí ho nikdy nevyskúšali. Dobrou správou je, že až 80% respondentov nenavštevuje soláriá vôbec a 62,5% používa pri klasickom opaľovaní ochranný krém s UV faktorom, najčastejšie SPF 15, 20 a 25.

Medzi výraznú rizikovú skupinu patria aj deti. Obzvlášť nebezpečné je spálenie pokožky v detstve, kedy je koža citlivejšia na škodlivý vplyv slnka. Deti na rozdiel od dospelých strávia na slnku oveľa viac času a samé sa cielene nedokážu chrániť. Zistilo sa, že 80% UVA a UVB lúčov, ktoré za život musí pokožka spracovať dostávame do 20 roku nášho života. Ľudia si našťastie uvedomujú, aké sú deti na priamom slnku ohrozené, o čom svedčí fakt, že viac ako 63% opýtaných potvrdilo, že by svoje dieťa do troch rokov nikdy nevystavovalo slnečnému žiareniu.

Zhubných kožných nádorov, tzv. melanómov pribúda stále viac a čo je horšie, rakovina kože sa presúva z vyšších vekových skupín do nižších. Práve dôsledná prevencia, starostlivosť a ochrana detí pred intenzívnym vplyvom slnka znižujú šancu výskytu rakoviny kože nielen v rannom veku, ale aj počas celého života,“ dodáva MUDr. Tomeková.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia