Relaps rakoviny by mohol v predstihu odhaliť krvný test

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Poľský profesor prišiel na nový spôsob liečby rakoviny
Foto: www.tvn24.pl

BRATISLAVA 30. augusta (WEBNOVINY) – Opätovné prepuknutie rakoviny by mohol v predstihu odhaliť špeciálny krvný test. Vedci z britského Institute of Cancer Research v Londýne predstavili metódu, pri ktorej hľadaním rakovinovej DNA v krvi by bolo možné predznamenať relaps. O novej diagnostickej technike napísali v magazíne Science Translational Medicine.

Relaps nastáva, keď sa čo i len jedna rakovinová bunka nepozorovane rozšírila do inej časti tela alebo sa lekárom počas operácie nepodarilo odstrániť celý nádor. Jeho spozorovanie prichádza niekedy príliš neskoro. Nový test vedcov však našiel dôkazy blížiaceho sa relapsu približne osem mesiacov skôr, ako by ho lekári spozorovali pri bežnom postupe.

Vedci uskutočnili pokus, do ktorého zapojili 55 pacientok liečených na rakovinu prsníka s vysokým rizikom relapsu. Najprv analyzovali zmutovanú DNA ich tumoru, následne túto informáciu hľadali v ich krvi. Výsledky testu predpovedali relaps u dvanástich pacientok, rakovina napokon opätovne prepukla u pätnástich, no u zvyšných troch sa ochorenie rozšírilo do mozgu, kde ochranná bariéra zabránila fragmentom rakoviny vstúpiť do krvného obehu. U jednej test zasa objavil v krvi rakovinovú DNA, no pacientke sa choroba nevrátila.

Podľa autorov štúdie, skoré predpovedanie relapsu umožní zasiahnuť ešte skôr, ako sa rakovina navonok prejaví. „Kľúčová otázka je, či identifikujeme, že tieto ženy čelia riziku relapsu dostatočne skoro na to, aby sme im mohli podať liečbu, ktorá by zabránila jeho vypuknutiu,“ priblížil člen výskumného tímu Nicholas Turner. „To je nám z toho výskumu neznáme, no dúfame, že sa tejto otázke budeme môcť venovať v budúcnosti. No hovoríme o technike, ktorá by sa mohla používať pri akomkoľvek type liečenej rakoviny, kde je riziko relapsu,“ doplnil.

„Nájdenie menej invazívnych spôsobov diagnostikovania a monitorovania rakoviny je skutočne dôležité a analyzovanie krvi sa ukázalo ako cesta, ktorou môžeme získať dôležité informácie o pacientovej chorobe. No predtým, ako by tento test mohli lekári používať bežne, je treba prejsť ešte nejakú cestu. A to nikdy nie je ľahké,“ vyjadril sa k výskumu Nick Peel z organizácie Cancer Research UK.

Informácie pochádzajú z webových stránok www.bbc.com a www.stm.sciencemag.org.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia