Do limitu spoluúčasti asi iba najlacnejšie lieky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Antibootiká, lieky
Foto: apoverlag.at

BRATISLAVA 18. augusta (WEBNOVINY) – Do limitu spoluúčasti sa podľa všetkého budú započítavať iba doplatky za lieky čiastočne uhrádzané na základe verejného zdravotného poistenia vo výške doplatku za najlacnejšie náhradné lieky. Vyplýva to z novely zákona o zdravotných poisťovniach a ďalších zákonov, ktorú Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo do pripomienkového konania. Dôvodom je podľa rezortu snaha zabrániť zneužitiu limitu spoluúčasti na prestavenie pacientov z lacnejšej na drahšiu farmakoterapiu pri použití rovnakých účinných látok.

„Generická substitúcia je na Slovensku nástrojom na úsporu spoluúčasti poistenca, avšak v prípade, ak by vďaka prekročeniu limitu spoluúčasti ďalšie doplatky za lieky uhrádzala v plnej výške zdravotná poisťovňa, vznikol by priestor pre opačnú motiváciu pri preskripcii,“ tvrdí ministerstvo. V tých prípadoch, keď je zo zdravotných dôvodov generická substitúcia nevhodná a lekár ju zakáže, do limitu spoluúčasti sa zahrnie doplatok za skutočne predpísaný liek.

Novela zároveň vyníma z limitu spoluúčasti doplatky za lieky s nízkou mierou úhrady zo strany zdravotnej poisťovne – menej ako 75 %. Takáto výška spoluúčasti je totiž podľa rezortu nastavená pri liekoch, ktoré neslúžia ako lieky prvej voľby, sú doplnkovou terapiou, nemajú jednoznačne preukázaný nákladovo-efektívny účinok, prípadne nepredstavujú prioritu z hľadiska spoločenskej hodnoty. „Spoluúčasť má v takýchto prípadoch opodstatnené funkciu regulácie spotreby a nie je žiaduce tento režim meniť,“ konštatuje.

Ostáva pritom v platnosti, že ochranný limit sa bude týkať dôchodcov a ťažko zdravotnej postihnutých. Dôchodcovia zaplatia na doplatkoch za lieky za štvrťrok maximálne 45 eur a zdravotne postihnutí maximálne 30 eur. Akékoľvek ďalšie doplatky im preplatí zdravotná poisťovňa. Poistenec ju pritom o to bude žiadať písomnou formou po skončení kalendárneho štvrťroku. Prvýkrát by mal mať takúto možnosť 1. apríla 2011.

O žiadosti rozhodne poisťovňa do 60 dní od jej doručenia. Do tohto dátumu by mala aj preplatiť náklady. Ak to odmietne, poistenec bude mať právo podať proti jej rozhodnutiu do 20 dní odvolanie. Ak nepochodí, rozhodnutím sa bude zaoberať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Jeho verdikt bude pritom preskúmateľný súdom.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať