Dobrovoľné nemocenské poistenie zanikne 53-tisíc osobám

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
ľudia

BRATISLAVA 17. novembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo práce a sociálnych vecí navrhuje zrušiť dobrovoľné nemocenské poistenie pre vyše 53 tisíc osôb, ktoré sú súčasne povinne nemocensky poistené ako zamestnanci alebo ako samostatne zárobkovo činné osoby. Rezort totiž v novele zákona o sociálnom poistení navrhuje zrušiť možnosť súbehu povinného a dobrovoľného nemocenského poistenia.

Ak návrh rezortu práce schváli parlament, na rozdiel od súčasnosti tak už nebude možné, aby si budúce mamičky ako zamestnankyne alebo SZČO dobrovoľným nemocenským poistením zvýšili svoju budúcu materskú dávku. Rovnako by sa mala zrušiť možnosť súbehu povinného a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti. Táto zmena by sa mala podľa ministerstva dotknúť takmer 3,8 tis. zamestnancov, ktorí sú poistení v nezamestnanosti povinne aj dobrovoľne.

„Zároveň sa vychádza z predpokladu, že z 37 890 len dobrovoľne nemocensky poistených osôb a z 11 088 len dobrovoľne poistených osôb v nezamestnanosti bude za nových právnych podmienok pokračovať len 5 %,“ uviedlo ministerstvo v doložke vplyvov návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

Tým, ktorí sú v súčasnosti dobrovoľne nemocensky poistení alebo dobrovoľne poistení v nezamestnanosti, má toto poistenie zo zákona zaniknúť k 1. februáru budúceho roka. Výnimkou má byť len prípad dobrovoľne nemocensky poistenej osoby, ktorá k 31. januáru 2012 nezískala 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia potrebných pre vznik nároku na nemocenské dávky. V tomto prípade má dobrovoľné nemocenské poistenie pokračovať podľa terajších podmienok aj po 31. januári 2012, avšak najdlhšie do dňa, v ktorom osoba získa 270 dní nemocenského poistenia.

Zamestnanec bude môcť podľa návrhu ministerstva využiť možnosť len dobrovoľného dôchodkového poistenia. Povinne nemocensky a dôchodkovo poistená SZČO zrejme dostane možnosť využiť dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti a dobrovoľné dôchodkové poistenie. Tí, ktorí nie sú povinne poistení, si budú môcť zvoliť výlučne dobrovoľné dôchodkové poistenie alebo využiť balík komplexného sociálneho poistenia na všetky sociálne udalosti kryté sociálnym poistením, ktorými sú choroba, staroba, smrť a nezamestnanosť. V prípade záujmu o komplexné dobrovoľné poistenie tak budú dobrovoľne poistení nemocensky, dôchodkovo aj v nezamestnanosti.

So zmenami v dobrovoľnom sociálnom poistení počítala aj reforma daní a odvodov, ktorú vláda zastavila po tom, ako nezískala dôveru od parlamentu. Ministerstvo práce rátalo s tým, že mamičkám od budúceho roka neumožní zvýšiť si materskú dávku popri povinnom nemocenskom poistení aj platením dobrovoľného nemocenského poistenia. Pre zamestnankyne chcelo ministerstvo zaviesť len doplnkové poistenie na zvýšenie starobného dôchodku so sadzbou 10 %. Pre SZČO, ktoré po reforme nemali byť povinne nemocensky poistené, malo slúžiť dobrovoľné nemocenské poistenie len v balíku spoločne s poistením v nezamestnanosti a spoločnou sadzbou 6 %.

Ľudia, ktorí majú príjmy z dohôd, mali mať po daňovo-odvodovej reforme možnosť využiť dobrovoľné nemocenské poistenie len v balíku s dobrovoľným poistením v nezamestnanosti a dobrovoľným invalidným poistením. Mamičky, ktoré v súčasnosti nie sú vôbec povinne sociálne poistené, mali mať 19-percentnú sadzbu na dobrovoľné poistenie. Tá mala zahŕňať dobrovoľné starobné, invalidné, nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať