Dodávateľom liekov sa nepáčia návrhy ministerstva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lekaren
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. júna (WEBNOVINY) – Dodávatelia liekov nesúhlasia s tým, aby zdravotné poisťovne spätne informovali lekárov o tom, ktorý liek pacient v lekárni dostal. Taký bol návrh ministerstva zdravotníctva, ktorým reagovalo na sťažnosti lekárov, že nebudú mať po plánovanom zavedení generickej preskripcie prehľad, aké lieky ich pacienti vlastne berú. Podľa návrhu ministerstva by totiž lekári mali predpisovať iba účinnú látku, nie obchodný názov lieku. O konkrétnom lieku by mali rozhodnúť lekárnici a z ich dokumentácie majú poisťovne lekárom posielať informácie o skutočne vybranom lieku.

Asociácia dodávateľov liekov (ADL) však namieta, že ak má byť lekár zodpovedný za liečbu pacienta, má mať dostupnú spätnú informáciu o konkrétnom užívanom lieku kedykoľvek je to potrebné. „Zdravotná komplikácia, ktorá môže súvisieť s užívaním lieku alebo s liekovými interakciami pri užívaní viacerých liekov súčasne, sa u pacienta môže objaviť kedykoľvek. Dostupnosť informácie o užívanom lieku s jednomesačným oneskorením nie je v tomto zmysle riešením,“ prízvukuje ADL.

Ako sa uvádza v stanovisku asociácie, ak sa obvodný lekár stará napríklad o 1 500 pacientov a výpis od zdravotnej poisťovne o vydaných liekoch dostane len raz mesačne, je pravdepodobné, že lekár nebude mať dostatok času na vyhľadávanie v obšírnej databáze. „Súčasne sa môže stať, že zoznam už nebude v tom čase aktuálny, pretože pri zmene cien liekov každý mesiac bude iný liek najlacnejší v kategorizačnom zozname, a pri predpise jednomesačnej terapie tak pacient môže zmeniť svoj liek aj 12-krát ročne,“ tvrdí ADL. Neúmerne sa tak podľa nej zvýšia nároky na administratívu v ambulancii každého lekára, pričom nie je zaručené, že lekár bude mať k dispozícii správnu informáciu a načas. Uspokojivé riešenie prináša podľa dodávateľov len fungujúce elektronické zdravotníctvo, čo potvrdili aj skúsenosti z iných krajín.

Asociácia dodávateľov upozorňuje, že súčasná legislatíva umožňuje generickú preskripciu aj generickú substitúciu, teda výmena predpísaného lieku za iný v lekárni. To pacientovi umožňuje rozhodnúť sa pre generickú náhradu lieku a elimináciu doplatku. „Ministerstvo zdravotníctva doteraz nepredložilo analýzu, ktorá by potvrdzovala jeho odhad, že pacienti zaplatia za lieky zbytočne o 48 mil. eur ročne viac. Akým spôsobom MZ SR dospelo k tejto sume, ostáva nezodpovedané,“ vyhlasuje ADL.

Asociácia má iný názor ako ministerstvo aj na plánovaný plošný zákaz návštev dílerov v ordináciách lekárov počas ordinačných hodín. „ADL podporuje promptné ošetrenie pacienta v ambulancii lekára bez zbytočného čakania pred ambulanciou, a preto sme navrhli v rámci medzirezortného pripomienkového konania, aby zástupcovia farmaceutických spoločností mohli vykonávať návštevy iba v čase vopred dohodnutom s lekármi, a aj pri vopred dohodnutej návšteve sú zástupcovia farmaceutických spoločností povinní vždy uprednostniť záujmy pacienta,“ uvádza asociácia.

Cieľom navrhovaného zákazu návštev, ako aj generickej preskripcie, je podľa ministerstva okrem šetrenia aj zamedziť korupcii lekárov zo strany farmaceutických firiem. ADL však pripomína, že aj v súčasnosti je zakázané lekárom a lekárnikom dodávať, ponúkať a sľubovať dary, peňažné a vecné výhody alebo prospech. „V médiách sa objavili informácie o podplácaní lekárov a korupcii. Sú to veľmi vážne obvinenia. Ak naozaj niekto vie o takýchto praktikách, boli by sme radi, aby informoval nás aj orgány činné v trestnom konaní, pretože ide o trestný čin,“ uzatvára ADL.

Asociáciu dodávateľov liekov a zdravotníckych pomôcok tvoria farmaceutické a distribučné spoločnosti a majitelia lekární v SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR