EK v arbitrážach pre zisk podporila postoj SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Európska komisia
Európska komisia Foto: lupa.cz

BRATISLAVA 11. augusta (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) údajne v spore s akcionármi súkromných zdravotných poisťovní nepriamo podporila postoj Slovenska. Nepáči sa jej totiž, že vlastníci poisťovní sa pri domáhaní svojich práv na použitie zisku neobrátili na európske a domáce súdne orgány, ale na medzinárodných arbitrov. Zahraniční majitelia poisťovní sa totiž odvolávajú na Slovenskom uzatvorené medzinárodné zmluvy o ochrane investícií, EK však údajne tvrdí, že právo únie má mať prednosť. Informoval o tom internetový portál etrend.sk s odvolaním sa na internetový portál špecializovaný na medzinárodné arbitráže Investment Arbitration Reporter.

Komisia zároveň upozorňuje, že odvolávaním na bilaterálne zmluvy sa investori v porovnaní s ostatnými podnikateľmi majú dostávať do výhody. Ak totiž štát poruší ich práva, spor rozhodujú súkromní arbitri. Firmy sa tak vyhnú komplikovanejšiemu vedeniu sporu pred domácimi súdmi. Komisia v tom ale vraj vidí diskrimináciu ostatných podnikateľov, ktorí nesídlia v štátoch s podobne silnou zmluvou. Zároveň argumentuje tým, že dostatočnou ochranou investícii je samotné právo únie.

Napriek tomu, že komisia vystúpila proti arbitráži, zatiaľ nemá právomoc spor arbitrom odobrať a nemôže ani zrušiť ich budúci verdikt. Zastúpenie EK na Slovensku, Ministerstvo financií SR ani akcionári poisťovní sa k prípadu nechceli bližšie vyjadrovať, uviedol portál etrend.sk.

Slovensko čelí pre úpravu použitia zisku nariadenú novelou zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá je účinná od začiatku roka 2008, medzinárodným arbitrážam zo strany akcionárov poisťovní Dôvera a Union. Zmenu presadila bývalá vláda. Jej predseda Robert Fico ju zdôvodnil tým, že odmieta, aby ľudia zo zákona platili zdravotné poistenie a súkromné poisťovne si z toho brali určité percentá a tvárili sa, že je to ich zisk.

Bývalý premiér pritom niekoľkokrát vyhlásil, že sa na arbitráže s poisťovňami teší a že verí, vo výhru Slovenska v týchto sporoch. Nová vláda však v programovom vyhlásení, ktoré v utorok schválil parlament, avizuje zmeny. Poisťovne budú pravdepodobne môcť v budúcnosti za presne stanovených podmienok opäť vytvárať zisk.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia