EK vyšetruje obmedzenie používania zisku poisťovní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska komisia
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 28. septembra (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) aj naďalej vyšetruje legislatívne obmedzenie použitia zisku zdravotných poisťovní a je v kontakte so slovenskými orgánmi. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca Zastúpenia komisie na Slovensku Tomáš Halán. Šetrenie pritom malo byť podľa informácií agentúry SITA jednou z tém v rámci utorňajšej návštevy eurokomisára pre vnútorný trh a služby Michela Barniera, ktorý sa však k tejto téme nechcel priamo vyjadriť.

Komisia zaslala Slovensku formálne oznámenie pre obmedzenie použitia zisku v novembri minulého roka na základe prijatej sťažnosti. „Zdá sa, že uvalenie absolútneho zákazu na súkromné zdravotné poisťovne používať zisky inak, ako na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, predstavuje neodôvodnené obmedzenie slobody pohybu kapitálu,“ uviedla koncom novembra 2009 k rozhodnutiu komisie Lucia Chovanová z jej zastúpenia na Slovensku.

Zaslanie oznámenia bolo prvým krokom v rámci konania o porušení v záujme zaujatia stanoviska k tomu, či Slovensko porušilo právne predpisy Spoločenstva. Následne malo ministerstvo zdravotníctva dva mesiace na to, aby odpovedalo a objasnilo dotknuté právne záväzky. Rezort vtedy upokojoval, že v žiadnom prípade nejde o domnienku alebo rozhodnutie, či napadnutie zo strany komisie, ale o prešetrenie sťažnosti. Odpoveď napokon zaslal koncom januára tohto roku, bližšie sa k nej však vyjadriť odmietol.

Komisia má okrem obmedzenia použitia zisku výhrady aj voči ďalším dvom legislatívnym úpravám, ktoré sa dotýkajú poisťovní. Nepozdáva sa jej, že poisťovňa môže v kalendárnom roku vynaložiť na svoje prevádzkové činnosti výdavky najviac do výšky 3,5 % z úhrnu poistného pred prerozdelením, ako aj fakt, že poisťovni môžu v určitých prípadoch nariadiť, aby bezodplatne previedla svoj poistný kmeň na inú.

Slovensko čelí pre úpravu použitia zisku nariadenú novelou zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá je účinná od začiatku roka 2008, trom medzinárodným arbitrážam. Rozhodli sa pre ne akcionári poisťovní Apollo, Dôvera a Union. Zmenu presadila bývalá vláda. Jej predseda Robert Fico ju zdôvodnil tým, že odmieta, aby ľudia zo zákona platili zdravotné poistenie a súkromné poisťovne si z toho brali určité percentá a tvárili sa, že je to ich zisk.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaEK Európska komisiaUnion poisťovňa