Falošné lieky môžu ohroziť životy ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Viac ako 50 percent liekov predávaných v internetových obchodoch, ktoré taja svoju fyzickú adresu, je falošných. Ich nákup a následné užívanie môže vážne ohroziť zdravie ľudí, informovali dnes v Bratislave odborníci na túto problematiku.

Podľa ich slov obchod s falošnými liekmi vo svete zaznamenáva v posledných rokoch rast. Kým v roku 2005 sa podarilo úradom zachytiť na hraniciach Európskej únie 500-tisíc kusov falošných liekov, v roku 2007 to boli až štyri milióny.

Štatistiky uvádzajú, že len v Európe sa trh s falošnými liekmi odhaduje na viac ako 10,5 miliardy eur a že každý piaty Európan priznáva, že nakupuje lieky na predpis bez lekárskeho predpisu. V prepočte to predstavuje viac ako 77 miliónov ľudí.

Podľa nedávneho on-line prieskumu, ktorý si dala vypracovať spoločnosť Pfizer, o tom, že sa na internete dajú kúpiť aj lieky, vie väčšina bežných používateľov internetu na Slovensku. To, že sa tak dajú kúpiť aj lieky inak predávané iba na lekársky predpis, podľa odpovedí 1 005 respondentov starších ako 20 rokov vedeli iba tri až štyri percentá. Eva Kaszásová zo spomínanej spoločnosti uviedla, že to neznamená menší nákup liekov nejasného pôvodu. Problémom je, že Slováci často nevedia, na ktoré lieky je potrebný lekársky predpis.

Reálnu skúsenosť s nákupom liekov cez internet má menej ako päť percent slovenskej internetovej populácie. Ak si už ľudia liek cez internet kúpili, väčšinou išlo o jednorazový nákup. Skúsenosti Slovákov s takýmto nákupom liekov sú väčšinou pozitívne. Tie negatívne predstavujú osem percent a u mužov 13 percent. Podľa Kaszásovej ľudia na internete vyhľadávajú najmä lieky týkajúce sa životného štýlu, napríklad lieky na chudnutie, na liečbu erektilnej dysfunkcie, lieky pomáhajúce prestať fajčiť či lieky proti chronickej bolesti.

Medzi vyhľadávanými sú aj lieky na zníženie cholesterolu, na liečbu život ohrozujúcich ochorení, ale aj vakcíny a antivirotiká. Nebezpečný je na nich fakt, že ich vyrobil „neštandardný personál za neštandardných podmienok“, uviedla Kaszásová. Ako vysvetlila, aj ak by obsahovali účinnú látku, nikto nemôže vedieť, aké množstvo – ak jej je viac, pacient sa môže predávkovať, ak menej, choroba je neliečená a stav pacienta sa môže zhoršiť.

Slováci nakupovať lieky cez internet aj napriek tomu chcú

Z tých, ktorí si už liek na internete kúpili, na otázku, či by tak spravili znovu, odpovedalo 30 až 33 percent opýtaných áno, respektíve určite áno. Spolu s tými, ktorí sa nevedia rozhodnúť, to bolo okolo 60 percent. Záujem majú najmä o lieky proti chrípke, chronickej bolesti, lieky na chudnutie, antibiotiká, lieky na skoncovanie s fajčením či lieky na poruchu erekcie. Nebráni tomu ani fakt, že vedia o riziku nákupu falošných liekov (44 – 45 percent), aj o tom, že takýto liek by mohol mať na ich zdravie negatívne účinky (66 – 68 percent).

V roku 2010 obrat z predaja falošných liekov predstavoval vo svete 75 miliárd amerických dolárov. V Európskej únii sa úradom podarilo zhabať až 500-tisíc balení s falošnými liekmi, uviedol Peter Stanko zo Slovenskej lekárnickej komory.

„Najväčšie riziko predstavuje internetový nákup liekov viazaných na predpis,“ zdôraznil Stanko. „Nelekárnik totiž nemá šancu rozoznať“ falošné lieky od tých pravých. Ako dodal, ak si človek nie je istý, čo vlastne na internete kúpil, mal by sa ísť radšej poradiť s lekárnikom pred tým, ako liek začne užívať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia