Ficov Smer nesľubuje lekárom vyššie platy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kóma, mozog, lekár, nemocnica
Foto: Ilustračné foto SITA, AP

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Ak lekári stiahnu svoje výpovede a od prvého decembra sa vrátia k svojim pacientom, Smer-SD im v prípade účasti v budúcej vláde dáva štyri garancie.

Ako na tlačovej besede uviedol predseda strany Robert Fico, Smer garantuje okamžité zrušenie transformácie nemocníc na akciové spoločnosti, zvýšenie platieb za poistencov štátu, permanentný sociálny dialóg za účasti všetkých subjektov zainteresovaných v zdravotníctve a otvorenie otázky prijatia ústavného zákona o zákaze zisku zdravotných poisťovní. Zvýšenie platov lekárov tak Smer-SD priamo negarantuje. „Opätovné zastavenie zisku zdravotných poisťovní vytvára predpoklady na finančné zdroje na riešenie mzdových otázok pre zdravotníckych pracovníkov,“ povedal dnes Fico.

Premiérka Iveta Radičová mohla podľa Fica stlmiť napätie medzi vládou a lekármi. „Mala odvolať ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika, stále túto možnosť má,“ zdôraznil Fico. Týmto krokom by podľa expremiéra dala jasne najavo celej zdravotníckej verejnosti, že nemôže súhlasiť s neprofesionálnym prístupom ministra. „Premiérka mala tiež zabezpečiť, že by v skrátenom legislatívnom konaní boli okamžité zrušené ustanovenia o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti,“ uviedol Fico. K doterajším rokovaniam vlády s odborármi uviedol, že je to výsledok, keď si sadnú za stôl „neschopná premiérka a tvrdohlavý odborár“.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že minister zdravotníctva Ivan Uhliarik rokoval desiatky hodín o hromadných výpovediach s predstaviteľmi Lekárskeho odborového združenia aj s lekármi priamo v nemocniciach. „Rokoval za účasti prezidenta aj premiérky. Výsledkom je memorandum, podpísané premiérkou, ktoré plní 90 % požiadaviek odborárov,“ uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Nedohoda je podľa nej len na platoch, minister ponúka rast miezd v priemere o 300 eur, odborári žiadajú 707 eur. „Ministerstvo zdravotníctva odmieta grécku cestu, je tragédiou tejto krajiny, ak po nej chce kráčať politická strana Smer,“ dodala Zollerová.

Transformácia nemocníc na štátne akciové spoločnosti by pritom podľa rezortu zdravotníctva znamenala väčší poriadok a transparentnosť v nemocniciach. Podľa ministerstva je preto otázkou, prečo strane Smer vyhovuje menší poriadok a kontrola nemocníc. Rezort taktiež poukázal, že strana Smer zanechala nemocnice s dlhom viac ako 350 mil. eur a Všeobecnú zdravotnú poisťovňu s dlhom okolo 150 mil. eur. „Zdravotníctvo bolo v roku 2010 tesne pred kolapsom. Ten sa podarilo odvrátiť aj za cenu rušenia niektorých oddelení a postelí v nemocniciach,“ skonštatovala Zollerová. Tá taktiež upozornila, že za pôsobenia ministra Ivana Uhliarika išlo do zdravotníctva viac peňazí ako za vlády Roberta Fica.

Ministerstvo zdravotníctva SR poslalo do štátnych nemocníc príkaz ministra, na základe ktorého sú ich riaditelia povinní zdvihnúť v budúcom roku plat všetkým lekárom v priemere o 300 eur. Tento príkaz je v zmysle memoranda podpísaného premiérkou Ivetou Radičovou. Minister zároveň vydal príkaz, aby v pondelok v dopoludňajších hodinách riaditelia nemocníc dali každému lekárovi dodatok k pracovnej zmluve, ktorý im zvýšenie platov garantuje. Lekári, ktorí sú vo výpovedi, by ich následne mali stiahnuť.

V závislosti od toho, koľko lekárov zvýšenie mzdy akceptuje a stiahne výpoveď, bude ministerstvo zdravotníctva rozhodovať o ďalších krokoch, prípadne vláda o vyhlásení núdzového stavu. Kabinet sa zišiel už dnes o 18:00. Podľa predchádzajúcich vyjadrení by mal predložiť trvalé riešenie situácie v slovenských nemocniciach, v ktorých je podľa posledných zverejnených informácií podaných okolo 2 000 výpovedí lekárov, teda plán B. Alternatívnymi riešeniami sú napríklad zlučovanie oddelení, ale v niektorých prípadoch možno aj úplné zrušenie nemocníc. Viacerých chýbajúcich lekárov by mohli nahradiť ich kolegovia zo zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikIveta RadičováMinister zdravotníctva Ivan UhliarikRobert Fico