Gén spermií je rovnaký u ľudí, múch či pstruhov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bunka
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 19. júla (WEBNOVINY) Gén zodpovedný za produkciu spermií u všetkých živočíšnych druhov je starý 600 miliónov rokov. Podľa najnovších výsledkov niekoľko rokov trvajúceho výskumu môže byť objav génu Boule kľúčom k vývinu antikoncepčnej tabletky pre mužov.

Jeho existencia u ľudí je známa od roku 2001. Teraz však vedci pokročili a zistili, že sa nemenil počas evolúcie a je rovnaký u človeka ako u jeho predchodcov, ale aj u ostatných zvierat ako sú muchy či ryby. Tím vedcov skúmal vzorky spermií rôznych živočíchov, vrátane ľudských, kohútích, muších, pstružích či spermie sasanky morskej, ktorá je mimoriadne dôležitá pre jej praveký rodokmeň. „To, že gén produkujúci spermie zostal po celý ten čas rovnaký, je veľmi prekvapujúce,“ povedal vedúci výskumu Eugene Xu z Northwestern University v Evanstone v americkom štáte Illinois. „Ponúka nám to nový pohľad na ľudí a vývoj produkcie spermií,“ dodal. Spomedzi stoviek známych sexuálnych génov sa len veľmi malý počet našiel vo viac ako jednej evolučnej línii jedného živočíšneho druhu.

Podľa vedcov teda teoreticky stačí gén Boule „vypnúť“ a muži nebudú schopní plodiť potomstvo. Vyskúšali to na laboratórnych myšiach. „Všetko bolo normálne, akurát samčeky neprodukovali spermie,“ povedal Xu. Objav však môže prospieť aj v iných oblastiach. Napríklad, keď niektorým druhom hmyzu zabránia rozmnožovať sa, nebudú môcť ďalej šíriť pre človeka nebezpečné choroby.

Informácie zverejnila webová stránka news.nationalgeographic.com.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia