Grécko by údajne nemalo ovplyvniť ceny liekov v SR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Liek

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) Zníženie cien liekov v Grécku by sa nemalo dotknúť Slovenska. Poukazujú na to slovenské farmaceutické spoločnosti. Ceny gréckych liekov pritom museli v dôsledku zlej finančnej situácie klesnúť.

Zmenili tak celkovú cenovú úroveň liekov v Európskej únii, a teda aj východisko pre referencovanie cien liekov na Slovensku. Tie totiž nemôžu byť vyššie ako je priemer v šiestich krajinách únie s najnižšími cenami.

„Grécke ministerstvo hospodárstva k dočasnému zníženiu cien liekov v dôsledku hroziaceho krachu štátnych financií vydalo oznam, v ktorom sa hovorí, že ceny nastavené v tomto krízovom režime by nemali byť použité na účely referencovania v iných krajinách,“ uvádza sa v stanovisku asociácie slovenského farmaceutického priemyslu.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že cena lieku na Slovensku nemôže prekročiť priemer šiestich najnižších cien tohto lieku v krajinách únie. „Slovenské zákony sú v tomto prípade striktné a k zníženiu teda prísť musí. Ceny liekov na Slovensku budú potom nižšie od jari budúceho roka,“ skonštatovala hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková.

Tri kolá referencovania cien liekov ušetrili zdravotným poisťovniam 164 mil. eur. Úspora štvrtého kola sa odhaduje na 7 mil. eur. V súčasnosti by už malo byť zreferencovaných 99,8 až 99,9 % liekov na Slovensku. Lieky na Slovensku boli pred referencovaním ich cien predražené v priemere asi o 10 %.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať