HPV vírus -skrytá hrozba pre ženy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
HPV
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. júla (WEBNOVINY) – Ľudský papilomavírus, nazývaný tiež HPV, mnohí ani len nepoznajú, a predsa ich môže ohrozovať. Existuje viac ako 100 druhov vírusu. Je rozšírený u žien aj u mužov, zatiaľ čo muži sú len jeho prenášačmi, u žien môže niektorý z jeho druhov spôsobiť až rakovinu krčka maternice.

Rozumný gynekológ pri zistení bežného typu HPV ženu zbytočne nevystraší informáciou, že je nakazená vírusom. Pokiaľ ide o cytologický nález štádia s atypickými bunkami neznámeho pôvodu, lekár ani pacientka nemajú dôvod sa znepokojovať. HPV vírus je veľmi rozšírený, telo si s ním v mnohých prípadoch hravo poradí a dobrou imunitou ho samo zlikviduje. Navyše sa nedá liečiť. Približne 30 typov HPV sú známe ako genitálne HPV, niektoré typy spôsobujú zmeny na výstelke krčku maternice. Pravidelnými gynekologickými prehliadkami a cytologickým vyšetrením je možné sledovať vývoj vírusu a zabrániť tak rozvinutiu niektorých druhov do štádia rakoviny krčka maternice.

Napriek tomu, že sa nedá liečiť, existuje spôsob, ako mu možno predísť. Najúčinnejšou ochranou je očkovanie. Má však u žien najväčší zmysel a význam ešte v období pred začiatkom sexuálneho života. Očkovanie obsahujúce tri dávky vakcíny je teda vhodné v dievčenskom veku. Ide o pomerne finančne náročné očkovanie, ktoré zdravotné poisťovne nehradia z verejného zdravotného poistenia.

Z troch zdravotných poisťovní na trhu obe súkromné zaradili toto očkovanie k svojim nadštandardných službám.

Zdravotná poisťovňa Dôvera prispieva na očkovanie proti HPV všetkým poistenkám vo veku 11 rokov do dovŕšenia 12. roku života. Výška úhrady závisí od dĺžky nepretržitého poistného vzťahu v Dôvere. Pokiaľ je poistenka v Dôvere v intervale 0-4 roky vrátane, poisťovňa jej uhradí 30% z ceny vakcín, ak poistný vzťah trvá od 5-10 rokov, Dôvera preplatí polovicu, a to v maximálnej výške 198,80 eur. A pre poistenky s poistným vzťahom nad 10 rokov uhradí až 70% z ceny vakcín, teda v maximálnej cene 278,30 eur.

„Uvedomujeme si, že očkovanie proti tomuto nebezpečnému vírusu je pre mnohých rodičov drahé, preto sme sa formou spoluúčasti na úhrade rozhodli sprístupniť ho aj tým rodičom, ktorí by si ho pre svoju dcéru možno nemohli dovoliť,“ reagovala hovorkyňa Dôvery Zuzana Horníková.

„Union zdravotná poisťovňa prispieva vo výške 40% na preventívne očkovanie proti rakovine krčka maternice, teda vírusu HPV. Je to spolu zhruba 138 eur pre poistenky vo veku od 12 do 15 rokov,“ vysvetlila hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa na tento druh očkovania neprispieva.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dôvera zdravotná poisťovňaUnion poisťovňa