Lekári kvôli zákonu prestali očkovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vakcína
Turecko plánuje začať očkovať svojich obyvateľov ešte pred Vianocami. Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Lekári na Slovensku prestali očkovať pacientov. Nový zákon o liekoch totiž zmenil spôsob úhrady vakcín, ktoré už poisťovne nemajú uhrádzať lekárňam, ale priamo lekárom.

Predstavitelia odborných spoločností však upozorňujú, že zákon neumožňuje lekárom vakcíny nakupovať od žiadneho člena liekového reťazca – teda od výrobcu, držiteľa registrácie, distribútora, ani od lekárne.

Ministerstvo zdravotníctva podľa svojho predchádzajúceho vyjadrenia odporúča lekárom, aby o nákup vakcín požiadali zdravotnú poisťovňu, ktorá im očkovacie látky objedná aj uhradí.

Ako však uvádza spoločné vyhlásenie Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast, jednotlivých spoločností Slovenskej lekárskej spoločnosti a sekcií pediatrickej a všeobecných lekárov pre dospelých Slovenskej lekárskej komory, poisťovne budú musieť podľa zákona vypísať verejné obstarávanie.

Začarovaný kruh

Vakcina_chripka

Ďalším problémom je, že lekári nie sú oprávnení vyberať od pacientov doplatky za lieky, to smie iba lekáreň.

Zdravotná poisťovňa Dôvera však protirečí. Ako uviedla jej PR špecialistka Monika Šimunová, lieky, ktoré sa nachádzajú v Zozname liekov a liečiv v kategórii „AS“, môže lekár vydať v ambulancii a zároveň od pacienta inkasovať doplatok určený v kategorizácii. Ako však upozornila Šimunová, na každé povinné očkovanie existuje aspoň jedna vakcína bez doplatku. Pacient teda na ambulancii nemusí nič platiť.

Podľa Dôvery, poisťovne nemajú zákonnú povinnosť nakupovať vakcíny. „Podľa vyhlášky aj zákona má zdravotná poisťovňa možnosť a nie povinnosť nakupovať lieky pre lekárov,“ dodala Šimunová. Ako upozornila, mnohí lekári si takéto ambulantné lieky kupujú sami už v súčasnosti. „Od októbra minulého roka tak robia onkológovia, od októbra tohto roka psychiatri,“ vymenovala Šimunová. „Ako sa ukazuje, tento systém funguje bez problémov, pričom onkológovia predpisujú oveľa drahšie lieky,“ dodala.

Chýbajúce vakcíny

Neposkytnutím očkovania lekár podľa MZ poruší zákon

Ak lekár odmietne poskytnúť pacientovi povinné očkovanie, podľa generálnej riaditeľky sekcie farmácie a liekovej politiky Ministerstva zdravotníctva SR Michaely Cesnakovej tým poruší niekoľko zákonov. „Lekárovi je možné udeliť sankciu až vo výšky takmer 17 tisíc eur,“ uviedla na brífingu v reakcii na to, že lekári pre nový spôsob úhrady vakcín prestali očkovať pacientov.

Lekári si môžu podľa Cesnakovej dohodnúť s lekárňami pri nákupe vakcín dostatočne dlhé obdobie splatnosti faktúr. „Napríklad sa s lekárňou dohodne na 90-dňovej splatnosti, v januári si vakcíny z lekárne nakúpi a má čas do 30. marca, aby faktúru lekár splatil,“ povedala. Lekár po podaní vakcíny pacientovi ju vykáže spolu s výkonom zdravotnej poisťovni, ktorá je podľa Cesnakovej zo zákona povinná do 30 dní uhradiť očkovaciu látku spolu s výkonom.

„Ak sa lekár nedohodne s lekárňou na dobe splatnosti, má možnosť osloviť aj zdravotnú poisťovňu a tá má možnosť pre lekára takéto vakcíny zaobstarať,“ povedala. Okrem toho podľa nej Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) je ochotná poskytnúť lekárovi jednorazový preddavok na nákup vakcín. Potvrdila to aj hovorkyňa VšZP Petra Balážová. Poisťovňa by podľa nej poskytla preddavok tak, aby prekryl lehotu potrebnú na prefinancovanie nakúpených vakcín.

Zmenu pri úhrade očkovacích látok ministerstvo podľa Cesnakovej vykonalo pre bezpečnosť pacientov. „Vakcíny okrem iného musia byť udržiavané v chladovom reťazci a preto je veľmi dôležité, aby s vakcínami bolo manipulované v súlade s dodržiavaním chladového reťazca,“ povedala. Preto je podľa nej nevyhnutné, aby vakcíny po novom pre pacientov zabezpečil lekár a mal ich pripravené v ambulancii.

V rovnakom režime úhrady ako vakcíny sú podľa nej aj iné lieky. „V tomto spôsobe sú dnes zaradené takmer všetky onkologické lieky a niektoré psychiatrické lieky a žiadna z týchto odborností nemá problém s nákupom týchto liekov, ktoré sú rádovo násobne drahšie ako samotné vakcíny,“ upozornila. Potvrdzuje to aj PR špecialistka poisťovne Dôvera Monika Šimunová. „Ako sa ukazuje, tento systém funguje bez problémov, pričom onkológovia predpisujú oveľa drahšie lieky,“ dodala Šimunová.

Nie všetky vakcíny však plne hradí poisťovňa. Napriek tomu lekári vo svojom vyhlásení uvádzajú, že sú pripravení obnoviť očkovanie hneď, ako poisťovne zabezpečia vakcíny.

Zámerom zmeny zákona bolo podľa ministerstva zvýšiť bezpečnosť pacientov a udržať účinnosť očkovacích látok. Podľa neho sa totiž stávalo, že sa vakcíny dostávali do rúk lekárov neskoro a v niektorých prípadoch aj poškodené nesprávnym skladovaním či manipuláciou.

Ani tento úmysel však podľa lekárov nevyšiel. Naopak, situáciu im skomplikoval. „Prijaté legislatívne zmeny znemožňujú aj vykonávanie odporúčaných očkovaní, vrátane očkovania v ohniskách, čo môže mať za následok šírenie nebezpečných nákaz medzi obyvateľstvom,“ varujú lekárske spoločnosti.

Zmenu úhrady vakcín kritizujú odborné spoločnosti už dlhší čas. Upozorňujú, že návrhy zmien ministerstvo vopred nekonzultovalo s odbornou verejnosťou.

Majú tiež problémy, kde skladovať nakúpené vakcíny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia