Liečba vysokého krvného tlaku sa môže stať nedostupnou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Meranie krvného tlaku
meranie krvného tlaku

BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Pacienti, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak, si pravdepodobne za niektoré svoje lieky priplatia. Na utorňajšej tlačovej besede na to upozornili predstavitelia piatich odborných lekárskych spoločností. Podľa nich tak vzniká riziko, že účinná liečba sa stane pre mnohých nedostupnou. Za problém pritom považujú najmä to, že doplatky za uvedené lieky rastú napriek tomu, že ceny najpoužívanejších antihypertenzív určené výrobcami dlhodobo klesajú. Najvýraznejší nárast je podľa lekárov viditeľný najmä v posledných mesiacoch, kedy sa zvýšili doplatky na všetkých 20 najpoužívanejších antihypertenzív.

Najefektívnejšou liečbou vysokého krvného tlaku sú tzv. fixné kombinácie, tie kombinujú v jednej tabletke dve účinné látky a užívajú sa raz denne. Ako upozornil predseda Slovenskej internistickej spoločnosti Andrej Dukát, táto liečba pre pacienta predstavuje väčšie pohodlie, zníženie počtu užívaných tabliet a v konečnom dôsledku aj nižšiu cenu. Ministerstvo zdravotníctvo SR v kategorizácii, ktorá by mala byť platná od júla tohto roka, navrhuje znížiť ich úhradu zo strany zdravotných poisťovní a zvýšiť doplatky pacientov. Ak by tento návrh vstúpil do platnosti, suma doplatkov pacientov liečených piatimi najčastejšími fixnými kombináciami stúpne podľa vyjadrení odborných spoločností o pol milióna eur mesačne v porovnaní so stavom v roku 2007. Dotknúť by sa to malo asi 150 tis. pacientov.

Rezort zásadne odmieta vyhlásenia o nedostupnosti liečby

Ako poukázala prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová, po novom by úhrada zdravotnej poisťovne bola približne na rovnakej úrovni ako výška doplatku pacienta. Zároveň by sa stratila dovtedy platná 10-percentná bonifikácia fixných kombinácii zo strany poisťovní. Kým v júli roku 2007 predstavovali priemerné mesačné doplatky pacientov za päť najpoužívanejších fixných kombinácií niečo vyše dvoch eur, od júla aktuálneho roku by to mohlo byť okolo päť eur. Úhrada poisťovní by pritom mohla klesnúť z takmer 14 eur na približne 11 eur.

Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že včas a riadne avizovalo zámer prehodnotiť výšku úhrad pre tzv. kombinované prípravky.
Lieky
Foto: SITA/AP

„Navrhované zmeny boli prerokované na Kategorizačnej komisii pre liečivá, na zasadaní ktorej bol prítomný aj člen komisie zastupujúci kardiologickú obec. Tento bol so zámerom ministerstva riadne oboznámený a na základe predložených argumentov sa s ním tiež stotožnil,“ dodala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová. Podľa nej ministerstvo považuje zvolený spôsob úhrady tzv. kombinovaných liekov za objektívny a transparentný. „Zvoleným mechanizmom sa odstraňujú možné subjektívne vplyvy pri rozhodovaní o výške úhrady toho-ktorého kombinovaného lieku,“ skonštatovala Zollerová. Rezort pritom zásadne odmieta vyhlásenia o nedostupnosti liečby, a to z viacerých dôvodov. Vo viacerých skupinách sú podľa hovorkyne dostupné kombinované prípravky bez doplatku poistenca alebo s minimálnym doplatkom, pričom v niektorých skupinách prišlo po prehodnotení zo strany ministerstva dokonca k zvýšeniu úhrad zdravotných poisťovní, a teda k zníženiu doplatku pacienta. Zároveň vo všetkých prípadoch sú ako alternatívy tzv. kombinácií dostupné lieky s obsahom jedného liečiva. Ministerstvo zároveň vo svojom stanovisku upozornilo, že od apríla tohto roku zaviedlo aj doplatkový limit na lieky.

Vysoký krvný tlak trápi v rozvinutých krajinách 20 až 50 % dospelej populácie. Na Slovensku sa to týka polovice dospelej populácie. Z celkového počtu ľudí s hypertenziou sa pritom na Slovensku lieči iba každý druhý. Účinnú a dostatočnú liečbu však užíva len tretina pacientov, ktorí sa na vysokí krvní tlak liečia. Srdcovo-cievne ochorenia pritom majú na svedomí polovicu úmrtí na Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať