Malé nemocnice sú proti LSPP len do 22.00

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pohotovosť
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Asociácia nemocníc Slovenska zásadne nesúhlasí s redukciou prevádzkovej doby lekárskej služby prvej pomoci (LSPP) do 22.00 hodiny. Ide pritom o návrh, ktorý dlhodobo presadzuje Asociácia súkromných lekárov. Tá tvrdí, že po tomto čase už uvedená služba nemá opodstatnenie, keďže jej vyťaženosť klesá na 3 %. Údajne by ju bez problémov mohli nahradiť záchranky. „Realizácia tejto zmeny s istotou spôsobí zhoršenie dostupnosti poskytovania zdravotnej starostlivosti a deštrukciu systému poskytovania prednemocničnej zdravotnej starostlivosti,“ tvrdia však malé nemocnice vo svojom stanovisku.

Súkromní lekári zároveň žiadajú, aby bola zrušená ich povinnosť slúžiť na pohotovostiach a nastali aj zmeny v ich finančnom ohodnotení. Taktiež navrhujú, aby bola v čase poskytovania lekárskej služby prvej pomoci zabezpečená aj lekárenská starostlivosť a aby mohli na pohotovostiach slúžiť aj lekári špecialisti. Ministerstvo zdravotníctva SR tento týždeň informovalo, o problémoch súvisiacich s poskytovaním lekárskej služby prvej pomoci vie a do konca tohto roka chce predstaviť komplexné riešenie akútneho manažmentu pacienta. Ako bude vyzerať, však rezort nespresnil.

Na problémy pohotovostí upozornili ešte koncom januára uplynulého roka prostredníctvom petície pediatri z východného Slovenska. Petíciu neskôr rozbehla aj Asociácia súkromných lekárov SR. Problémy sa snažilo vyriešiť predchádzajúce vedenie rezortu zdravotníctva, a to schválením zmeny financovania. Ako minimálnu výšku úhrad za jeden bod zdravotného výkonu stanovilo od začiatku júla tohto roka dovtedy platné maximum, zvýšené o 20 % v prípade lekárov pre dospelých a deti a dorast. Úhrada za poistenca, teda platba podľa počtu pacientov v obvode, išla hore u dospelých najmenej o 20 % a u detí a dorastu najmenej o 200 %, ako bol existujúci strop. Dovtedy platné maximá sa zrušili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ANS Asociácia nemocníc Slovenska