Mamičky nájdu informácie o RS víruse na novom webe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Babätko
Foto: tipsphotography.net

BRATISLAVA 30. októbra (WEBNOVINY) – Mamičky už nájdu všetky informácie o respiračnom syncyciálnom víruse (RSV) na novej webovej stránke www.rsvirus.sk.

RSV patrí k najnebezpečnejším spúšťačom vážnych komplikácií pri predčasne narodených deťoch a deťoch s vývojovými poruchami dýchacieho systému a srdca.

U väčšiny ľudí sa prejaví iba veľmi miernou alebo žiadnou reakciou, no u spomínaných rizikových skupín môže byť príčinou život ohrozujúcich závažných komplikácií.

Práve rodičia takýchto detí by mali byť ostražití a s pediatrom sa poradiť o vhodnej prevencii. Najjednoduchšia, ale veľmi účinná prevencia, spočíva v hygienických opatreniach.

Rodina v okolí predčasniatka alebo dieťaťa s vrodenými poruchami dýchacieho systému a srdca by sa mala správať veľmi zodpovedne, vytvárať čo najčistejšie prostredie a vyhýbať sa kontaktu s cudzím prostredím, nenavštevovať miesta, kde sa zhromažďuje veľké množstvo ľudí a to najmä v období, kedy je vysoký výskyt vírusov.

Prevencia aj očkovanie

Často je zdrojom infekcie pre takéto dieťa starší súrodenec, ktorý navštevuje materskú školu. V sezóne RSV, teda od októbra do apríla, je vhodné, aby bol z kolektívu prechodne vyradený, aby infekciu nepriniesol domov.

Ďalšia možnosť je aktívna ochrana pred RSV použitím humanizovanej monoklonnej IgG protilátky anti – RSV. Zloženie a štruktúra tejto molekuly je z 95 percent identická s ľudskou IgG – protilátkou.

Nie je to očkovanie, pri ktorom sa do tela dodávajú antigény, aby podporili tvorbu obranných látok v samotnom tele, ale priamo o vloženie týchto obranných látok do tela. Látka je určená špeciálne pre najslabších pacientov a podáva sa počas sezóny v mesačných intervaloch. U rizikových skupín v plnej miere hradí túto prevenciu poisťovňa.

Dvojičky, deti, babatko
Foto: Ilustračné foto novespravy.sk

Prípad dvojičiek

Primárka bratislavskej Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie Slovenskej zdravotníckej univerzity Jaroslava Orosová na dnešnej tlačovej konferencii popísala prípad dvojičiek, ktorých matka odmietla dať lekárom povolenie na vpichnutie protilátky jej deťom.

„Dvojičky sa predčasne narodili v 31. týždni tehotenstva na severe Slovenska. Obidve deti mali pôrodnú hmotnosť okolo 1500 gramov. V troch mesiacoch ich života bolo nutné obidve dievčatká prijať do nemocnice pre zápal priedušiek a pľúc, pričom u obidvoch bol pozitívny nález RSV. V tom istom čase mala matka infekciu dýchacích ciest. Jedno z detí bolo pre pretrvávajúce problémy s dýchaním preložené na jednotku intenzívnej starostlivosti, druhé, s ešte väčšími problémami s dýchaním, na kliniku detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny, kde bolo potrebné urobiť aj ďalšie život zachraňujúce zákroky. Obidve deti RSV infekciu prekonali a vďaka starostlivosti lekárov prežili. K vážnemu stavu detí a ohrozeniu ich života nemuselo dôjsť, ak by pred vypuknutím sezóny RSV dostávali podľa odporúčania lekárov imunoprofylaxiu RSV. Matka dvojičiek radu lekárov odmietla a deti ochranu pred RSV preto nedostali,“ uviedla Orosová. Ako ďalej dodala, počas desiatich rokov, čo sa v praxi s imunoprofylaxiou RSV stretáva, nezaznamenala u svojich pacientov žiadne nežiaduce vedľajšie účinky.

Štyritisíc možností

Za predčasne narodené sa považuje dieťa, ktoré prišlo na svet skôr ako v 37. týždni tehotenstva. Na Slovensku sa ročne predčasne narodí asi štyritisíc detí.

Tak, ako sa celé narodí nezrelé, je výrazne nezrelá aj jeho imunita a schopnosť brániť sa infekciám. Okrem toho, že dieťa ochorie a vírus vyvolá zápal pľúc či zápal priedušničiek, choroba zároveň na určitý čas akoby zastavila vývoj dieťaťa.

RSV môže poškodiť dýchací aparát tak, že po vyliečení z RSV infekcie bude mať dieťa vo svojom ďalšom živote ťažkosti s dýchaním a bude trpieť chronickými dýchacími ťažkosťami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať