Mamografy majú ešte väčší význam, ako sa predpokladalo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Digitálny mamograf
Digitálny mamograf

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Najdlhšie prebiehajúca štúdia v histórii zameraná na včasné odhalenie rakoviny prsníka ukázala, že pravidelné vyšetrenia mamografom zabraňujú úmrtiam na toto ochorenie. Počet ľudských životov zachránených týmto vyšetrením sa okrem toho každým rokom zväčšuje, informoval v utorok výskumný tím.

Výskum zahŕňajúci 130-tisíc žien vo Švédsku ukázal, že na rakovinu prsníka zomrelo o 30 percent menej žien v skupine, ktorá chodila pravidelne na vyšetrenie mamografom, pričom tento trend pretrvával každý rok. Vedci vďaka výskumu, ktorý začali pred 29 rokmi, zistili, že počet zachránených žien sa každým rokom zvyšuje. „Zistili sme, že čím dlhšie hľadáme, tým viac životov zachránime,“ uviedol vo vyhlásení profesor Stephen Duffy z Queen Mary, University of London, ktorého štúdiu opublikoval magazín Radiology.

Stamatia Destounis, rádiologička z Elizabeth Wende Breast Care v americkom štáte Rochester, ktorá sa nezúčastnila na tomto výskume, uviedla, že rádiológovia sa na výsledky švédskej štúdie odvolávajú roky a nové zistenia ukazujú „ešte väčší úžitok“, ako vedci predpokladali. Podľa jej slov tieto výsledky pomôžu pacientom pochopiť dôležitosť tohto skríningu.

Výskumníci rozdelili ženy do dvoch skupín. Kým ženám z jednej posielali pravidelné pozvánky na vyšetrenie, tie ostatné chodili k lekárovi bezo zmeny. Ženám vo veku medzi 40 a 49 rokov robili mamografické vyšetrenia každé dva roky a ženám medzi 50 a 74 rokov každé tri.

„Naše výsledky naznačujú, že z 1 000 žien vyšetrovaných 10 rokov by bolo možné zabrániť trom úmrtiam spôsobeným rakovinou prsníka,“ povedal Duffy. Ako doplnil, väčšinu úmrtí, ktorým sa podarilo zabrániť, by nastalo viac ako desaťročie po začiatku skríningu.

Dlhodobý skríning v porovnaní s krátkodobým pozorovaním zabraňuje úmrtiam vo viac než dvojnásobnom počte, vysvetlil. Aj keď sa v posledných rokoch odborníci rozchádzajú v tom, či chodiť na mamografické vyšetrenie každý rok alebo iba každý druhý, podľa Duffyho je jasné, že tak či tak to funguje. On sám odporúča skríning každých 18 mesiacov u žien od 40 do 54 rokov a každé dva roky u žien vo veku 55 rokov a starších.
„Každý si na to musí urobiť názor sám, ale kombinované výsledky zo všetkých skríningových výskumov jednoznačne ukázali, že mamografia u žien vo veku 40 až 49 rokov znižuje počet úmrtí na rakovinu prsníka,“ dodal.

V Spojených štátoch rakovina prsníka vedie k druhému najvyššiemu počtu úmrtí žien na rakovinové ochorenia. Prvou v poradí je rakovina pľúc. Vo svete rakovine prsníka každoročne podľahne 500-tisíc ľudí a diagnostikujú ju u 1,3 milióna ďalších.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať