Ministerstvo rokuje o ďalšom poklese cien liekov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Antibootiká, lieky
Foto: apoverlag.at

BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR identifikovalo 209 liekov, ktorých cena prekračovala podľa údajov k 31. marcu aritmetický priemer šiestich najnižších cien spomedzi cien v ostatných krajinách Európskej únie. Agentúru SITA o tom informoval rezort zdravotníctva. Ceny liekov na Slovensku pritom podľa platnej legislatívy musia byť pod touto hranicou.

V 63 prípadoch boli ceny liekov priebežne znížené už v aprílovej, respektíve budú znížené v júlovej kategorizácii. V 25 prípadoch výrobcovia navrhli také zníženie ceny, ktoré ministerstvo nepovažuje za dostatočné. V zostávajúcich prípadoch výrobcovia nenavrhli zníženie ceny. V týchto dňoch sa konajú pracovné stretnutia s tými výrobcami liekov, ktorých ceny je podľa ministerstva potrebné ďalej znížiť. Predbežnú úsporu odhaduje rezort na viac ako 6,5 mil. eur. Konečná suma však bude závisieť od výsledkov pracovných stretnutí. Nové ceny liekov budú platiť od 1. októbra 2011.

Ministerstvo zdravotníctva pokračuje v zavedenom systéme referencovania cien liekov dvakrát ročne. Doteraz posledné kolo bolo v decembri 2010. Vo všetkých prípadoch, kedy rezort v rámci referencovania zistí, že cena lieku na Slovensku presahuje aritmetický priemer šiestich najnižších cien spomedzi cien v ostatných členských krajinách Európskej únie, pristúpi k zníženiu ceny lieku na úroveň takto vypočítaného priemeru.

Výrobcovia liekov boli o zámere ministerstva vopred informovaní, a teda podľa neho mali možnosť sami znížiť ceny svojich liekov tak, aby sa vyhli vynútenému zníženiu cien. „Tí, ktorí tak neurobili, prípadne neznížili cenu v požadovanej miere, sú vyzvaní na účasť na pracovných stretnutiach, v rámci ktorých majú priestor objasniť ministerstvu dôvody, pre ktoré nenavrhli očakávané zníženie ceny,“ informoval rezort. Výsledkom pracovných stretnutí budú konečné rozhodnutia o cenách liekov.

Ak poslanci schvália návrh zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ďalšie kolo referencovania sa môže uskutočniť už podľa nových pravidiel. Ceny liekov budú nastavené na úroveň druhej najnižšej ceny v Európskej únii. Súčasne budú všetky farmaceutické firmy povinné aktívne spolupracovať pri referencovaní cien liekov, v opačnom prípade im môže ministerstvo udeliť pokutu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať