Ministerstvo zdravotníctva štartuje prvú fázu eHealthu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Internet
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. júla (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva SR ukončilo prípravnú fázu informatizácie zdravotníctva a štartuje tzv. prvú fázu eHealthu. Po plnom sprevádzkovaní by pritom projekt mal priniesť úspory 100 mil. eur ročne. V rámci prípravnej fázy prešiel projekt podľa hovorkyne rezortu Kataríny Zollerovej výraznými zmenami, s cieľom priniesť viac služieb v skoršom čase. Prvé aplikácie budú preto nasadené na celom Slovensku už o jeden a pol roka.

„Zatiaľ čo v pôvodnom pláne sa v tzv. časti eSO1 (Národný projekt Elektronické služby zdravotníctva) počítalo len so skúšobným – pilotným nasadením elektronických služieb s malým počtom používateľov, po zmene, ktorú sme dosiahli v prípravnej fáze, počítame už o 18 mesiacov s celoplošným nasadením dôležitých funkcií elektronického zdravotníctva pre pacientov aj zdravotníkov. Zároveň pri realizácii oproti pôvodnému nastaveniu vieme ušetriť 120 mil. eur,“ uviedol generálny riaditeľ Sekcie informatiky na ministerstve Peter Kažík.

Ako prvé aplikácie projektu budú môcť občania využiť služby Národného zdravotného portálu, kde nájdu informácie o zdraví. Lekári zase využijú možnosť získať informáciu o predpísaných liekoch inými lekármi daného pacienta. Ako upozornila generálna riaditeľka Sekcie farmácie a liekovej politiky rezortu Michaela Gajdošová, mnoho chronických pacientov totiž trpí viacerými ochoreniami a užíva viacero rôznych liekov súčasne.

„Takýto pacient často nevie svojmu lekárovi uviesť, aké lieky mu predpísal iný špecialista a lekár tak nevie posúdiť možné riziko interakcií liekov. Zároveň následkom tejto neinformovanosti medzi lekármi prichádza aj k duplicitne predpísaným liekom. Na základe elektronických informácií budú mať ošetrujúci lekári prehľad o tom, aký konkrétny liek na akú diagnózu bol pacientovi predpísaný. Eliminuje sa tým riziko možných interakcií a zároveň aj riziko duplicitnej preskripcie, čo v konečnom dôsledku zabezpečí kvalitnú a bezpečnú liečbu pacientom a dokonalú spätnú väzbu a informovanosť ošetrujúcim lekárom,“ dodala Gajdošová.

V roku 2010 sa v rámci eHealthu uskutočnilo verejné obstaranie eSO1. Koncom marca bola na základe výsledkov uzatvorená zmluva s víťazným konzorciom spoločností Ness a Lynx a 1. apríla 2010 bol naštartovaný projekt eSO1. Program implementácie eHealth však minister zdravotníctva v auguste 2010 pozastavil a nariadil interný audit eSO1 ako aj celkového programu implementácie eHealth. Pôvodný program bol na základe jeho výsledkov vyhodnotený ako vysoko rizikový, preto bol realizovaný redizajn.

V súčasnosti sa na základe schválených výstupov prípravnej fázy pripravuje dodatok k zmluve s konzorciom, ktorý bude predstavovať formálne ukončenie uskutočnených zmien na tomto projekte. Rezorty zdravotníctva a financií predbežne odsúhlasili pokračovanie projektu, finálne pozitívne stanovisko však podľa Zollerovej bude doručené, až keď sa tieto zmeny dostanú do dodatku k zmluve. „Vzhľadom na zložitosť formálneho procesu dodatkovania zmluvy očakáva ministerstvo zdravotníctva jeho podpis koncom augusta 2011,“ skonštatovala.

Projekt eSO1 je podľa Zollerovej plne financovaný z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Nenávratný finančný príspevok je tvorený prostriedkami Európskej únie a štátneho rozpočtu. Únia sa na financovaní podieľa 75,31 percenta. Odhadované celkové investície na implementáciu informatizácie zdravotníctva sú približne 130 mil. eur do konca roku 2016, pričom mimo financovania OPIS bude štát prispievať minimálnou sumou v jednotkách percent z celkovej sumy.

V programovom vyhlásení vlády sa uvádza, že po dôkladnej analýze rozvinie a naplní program implementácie eHealth v súlade s potrebami slovenského zdravotníctva a stratégiou Európskej únie. Do praxe plánuje zaviesť elektronickú zdravotnú dokumentáciu, Národný zdravotný portál a ďalšie eHealth aplikácie v rámci Národného zdravotníckeho informačného systému.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR