Most-Híd nevidí priestor na zdravotné pripoistenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Béla Bugár, Irén Sárközy
Zľava: Predseda strany Most-Híd Béla Bugár a odborníčka zdravotnej komisie strany Most-Híd Irén Sárközy. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Koaličná strana Most-Híd v súčasnosti nevidí priestor na vytvorenie zdravotného pripoistenia, ako o ňom hovorí minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. V piatok o tom na tlačovej konferencii informovala odborníčka zdravotnej komisie strany Irén Sárközy. „Momentálne z verejného zdravotného poistenia hradíme zdravotnú starostlivosť, všetky výkony, tak momentálne na trhu nemá opodstatnenie individuálne zdravotné poistenie alebo dobrovoľné zdravotné poistenie, ak hradíme všetko z verejných zdrojov,“ uviedla Sárközy. Podľa nej takýto systém príliš nefunguje ani vo svete, keď ako príklad uviedla Francúzsko, v ktorom takéto pripoistenie síce existuje, no štát tam hradí len polovicu výdavkov na zdravotnú starostlivosť.

Irén Sárközy upozornila taktiež na fakt, že slovenské zdravotníctvo má podľa údajov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) najnižšiu efektivitu spomedzi všetkých členských krajín.Renomovaní odborníci dnes hovoria o tom, že máme asi 10- až 20-percentnú neefektivitu v tomto systéme, musíme sa touto neefektivitou zaoberať,“ povedala Sárközy. Podľa jej slov to nie je len finančný problém, keďže poskytovanie neefektívnej zdravotnej starostlivosti môže ohroziť aj pacienta.

V zdravotníctve sa podľa Sárközy plytvá pri neúčinnej a nadbytočnej liečbe a zbytočných vyšetreniach. „Ak my vydávame zdroje na takéto neúčinné a zbytočné vyšetrenia, tak tí pacienti, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť, by mohli čerpať z tých zdrojov,“ vysvetlila Sárközy. Ušetrené prostriedky by sa podľa nej mohli využiť na ošetrenie pacientov na čakacích listinách a na zvýšenie platov zdravotníkov. „Nemusíme si ďalšie zdroje pýtať od občana, nemusíme stále hovoriť o tom, či zaviesť pripoistenie, ako hovorí pán minister, ale tie zdroje, ktoré tu máme, tie treba využiť efektívnejšie,“ vyjadrila sa Sárközy.

Sárközy taktiež vyzvala ministra zdravotníctva Uhliarika, aby čím skôr konal v procese elektronizácie zdravotníctva, keďže tá by mohla priniesť úsporu vo výške 7 %. „Možno by to bolo 7 % tej neefektivity, ktorú vieme s tou elektronizáciou vylúčiť z tohto systému,“ povedala. Sárközy neobišla ani liekovú politiku štátu, v ktorej strana Most-Híd plne podporuje ministra Uhliarika. „Ak vieme podať generický liek a ten liek je efektívny a rovnako účinný ako liek drahší, tak každý štát sa musí o to usilovať, aby sa v preskripcii ušetrili prostriedky,“ dodala na záver.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Béla BugárIrén Sárközy
Firmy a inštitúcie Most-Híd