Most-Híd podporuje zavádzanie poplatkov v zdravotníctve

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze
Ilustračné foto Foto: SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 14. apríla (WEBNOVINY) – Strana Most-Híd je presvedčená, že zavedenie priamych platieb v zdravotníctve je efektívnejším a hlavne cielenejším riešením súčasného stavu než zavedenie individuálneho zdravotného poistenia. Uvádza sa to v stanovisku koaličnej strany. „Most-Híd podporuje zavádzanie priamych platieb v zdravotníckych zariadeniach, ale iba v takom prípade, ak budú dodržané zákony aj pravidlá, ktoré neohrozia právo pacientov na zdravotnú starostlivosť a nezhoršia prístup k ošetreniu najmä chronicky chorým a chudobným občanom,“ informuje ďalej strana.

Tá zároveň upozorňuje, že podľa zákona si nemôžu zdravotnícke zariadenia pýtať poplatky od pacientov za to, čo im z verejného zdravotného poistenia uhrádzajú zdravotné poisťovne. Most-Híd má však obavy, či sa toto ustanovenie dodržiava, respektíve bude v praxi dodržiavať. Taktiež odmieta, aby si platby pacientov stanovovali jednotlivé zdravotnícke zariadenia individuálne. Za hlavné pravidlo, ktoré treba pri vyberaní poplatkov od pacientov dodržiavať, považuje strana stanovenie maximálnej hranice poplatkov. Podľa nej sa tak zabráni negatívnemu dopadu na chronicky choré skupiny obyvateľstva.

Poplatky do slovenského zdravotníctva zaviedol v roku 2003 bývalý minister zdravotníctva Rudolf Zajac. Ten je v súčasnosti predsedom Programovej rady Občianskej konzervatívnej strany (OKS). Tá má v parlamente štyroch poslancov, ktorí kandidovali na kandidačnej listine strany Most-Híd.

Po zmene vlády niektoré poplatky kabinet na čele s Robertom Ficom znížil na nulu. Pacienti tak už nemuseli platiť za návštevu u lekára a za hospitalizáciu. Naďalej však ostal poplatok za využitie lekárskej pohotovosti, za dopravu sanitkou ako aj za recept. Aktuálne niektoré organizácie v rezorte volajú po obnovení poplatkov, tento krok presadzuje Asociácia nemocníc Slovenska ale aj súkromní lekári či špecialisti.

Minister zdravotníctva SR Ivan Uhliarik niekoľkokrát zopakoval, že nie je zástancom priamych poplatkov ale pripoistenia. Na to sa odvoláva aj programové vyhlásenie vlády. Píše sa v ňom, že kabinet bude podporovať rozvoj zdravotného pripoistenia, ktoré bude pokrývať úhrady zdravotnej starostlivosti nad rámec rozsahu zdravotnej starostlivosti hradenej z verejného zdravotného poistenia, ako aj iné služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ivan Uhliarik
Firmy a inštitúcie Most-Híd