MZ obmedzí priestor na zákulisné dohody o liekoch

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR chce obmedziť priestor na zákulisné dohody o cenách, úhradách, doplatkoch, či spôsoboch použitia liekov. Na internete bude postupne zverejňovať všetky dokumenty vytvárané zúčastnenými stranami počas celého procesu kategorizácie – žiadosti, posudky, rozhodnutia aj ich odôvodnenia. Ako ďalej agentúru SITA informoval rezort, ide o jedno z opatrení na budovanie otvorenej liekovej politiky. Podľa neho je totiž v súčasnosti nedostatočne transparentná a predvídateľná.

Ministerstvo tiež vytvorilo verejný kalendár, v ktorom členovia kategorizačnej komisie dokumentujú všetky svoje stretnutia s účastníkmi farmaceutického trhu. Novelizáciou legislatívy chce rezort postupne rozšíriť túto povinnosť na všetkých členov kategorizačnej komisie, nielen tých, ktorí pracujú na ministerstve, a stanoviť pravidlá pre ich kontakty s predstaviteľmi priemyslu. Podobne chce legislatívne upraviť aj zverejňovanie príjmov členov kategorizačnej komisie a ich rodinných príslušníkov od farmaceutických spoločností.

Rezort zároveň na svojej webovej stránke zverejnil všetky žiadosti farmaceutických firiem týkajúce sa kategorizácie liekov, ktorá bude platiť od 1. januára 2011.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR