MZ považuje vyjadrenia lekárov za nekorektné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 28. júna (WEBNOVINY) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR považuje posledné vyjadrenie Slovenskej lekárskej komory (SLK) na tému generickej preskripcie za nekorektné. Rezort tak reagoval na vyhlásenie komory k stretnutiu ministra Ivana Uhliarika a petičného výboru. Na ňom rezort odprezentoval upravený návrh generickej preskripcie, ktorý umožňuje predpisujúcemu lekárovi okrem účinnej látky uviesť aj názov lieku a podľa ktorého zdravotné poisťovne v mesačných intervaloch predložia predpisujúcemu lekárovi zoznam liekov vydaných pacientovi v lekárni na základe takto vystaveného lekárskeho predpisu. Zároveň sa dohodli aj na ďalších úpravách.

„Petičný výbor po odprezentovaní vyššie uvedeného deklaroval, že po zapracovaní týchto zmien nebude proti navrhovanej legislatívnej úprave, ktorá je konsenzuálnym riešením,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Katarína Zollerová. Ministerstvo zdravotníctva preto považuje vyjadrenia SLK k téme generickej preskripcie za nekorektné. Rezort poslal závery zo stretnutia petičnému výboru zaslané a doteraz nedostal k dokumentu ani k zákonu, ktorý už schválila vláda, výhrady. „Takéto odmietanie zákona, ktorý je v prospech pacientov, prostredníctvom médií nevytvára priestor na partnerskú diskusiu medzi ministerstvom a SLK,“ skonštatovala hovorkyňa.

Poslanecký pozmeňujúci návrh je pre SLK neprijateľný postup

Zástupcovia petičného výboru žiadali na stretnutí doplniť zákon o jednoznačné vymedzenie zodpovednosti lekára a lekárnika. Ministerstvo s touto pripomienkou súhlasilo. Podľa lekárov je však v zápise zo stretnutia uvedené, že zmena bude predložená ako poslanecký pozmeňujúci návrh. To považuje komora za absolútne neprijateľné. Rezort priznáva, že s pripomienkou súhlasil. „Avšak vzhľadom na to, že pôvodné znenie zákona bolo už v tom čase predložené na Legislatívnu radu vlády, vzájomne sme sa dohodli, že ministerstvo pripraví k vládnemu návrhu zákona o liekoch v druhom čítaní vo výbore NR SR pre zdravotníctvo poslanecký pozmeňujúci návrh,“ objasnila Zollerová.

Ministerstvo považuje vyjadrenia SLK za nekorektné

Ministerstvo podľa nej deklarovalo, že pri výrobe, predpisovaní, distribúcii a výdaji liekov sú zodpovednosti jasne určené a nemenia sa ani zavedením generickej proskripcie. Ak príde k poškodeniu pacienta vplyvom nekvality lieku, zodpovedný je vždy príslušný výrobca lieku. Pri nesprávnom výbere liečiva je zase zodpovedný lekár. Lekárnik v prípade, ak vydá pacientovi iný liek, než bol predpísaný na recepte, respektíve v inej dávke a množstve. „Preto považujeme vyjadrenia SLK za nekorektné a opätovne otvárajúce tému, ktorá bola konsenzuálne dohodnutá a odsúhlasená všetkými zúčastnenými a je v prospech pacientov,“ vyhlásila Zollerová.

Komora taktiež tvrdí, že rezort nedodržal aj niektoré ďalšie zmeny návrhu dohodnuté s petičným výborom. Jej prezident preto podľa všetkého začne rokovanie s predsedom parlamentného zdravotníckeho výboru s cieľom zvolania mimoriadnej schôdze s programom prerokovať zásadné pripomienky SLK k návrhu zákona o liekoch. Ministerstvo označilo tieto vyjadrenia za „lživé a ničím konkrétnym nepotvrdené“.

Rezort sa na stretnutí zaviazal pomôcť lekárom, uviedla hovorkyňa

Zollerová doplnila, že rezort sa na stretnutí zaviazal pomôcť lekárom, a to tak, že v časovom predstihu pred účinnosťou zákona zverejní a doručí do ambulancií lekárov pomôcku pre predpisovanie liekov, teda abecedný zoznam liekov a názov účinnej látky. Táto pomôcka bude zverejnená na webovej stránke ministerstva, zaslaná na stavovské organizácie, vo vytlačenej podobe doručená na ambulancie a v prípade potreby aj na elektronickom nosiči. Ďalšie opatrenie, ktoré rezort pripravuje, je informačná kampaň pre pacientov, ako i zdravotníckych pracovníkov. Ministerstvo zároveň upravilo zákon tak, že účinná látka sa bude predpisovať ako povinná len v tých prípadoch, ktoré tvoria prílohu zákona, čo bolo tiež jednou z požiadaviek petičného výboru. Na žiadne iné účinné látky sa povinnosť generickej preskripcie nemá vzťahovať.

Zmena by mala začať platiť od novembra

Vláda schválila návrh nového zákona o liekoch začiatkom júna. V prvom čítaní by ho mal parlament prerokovať už na nadchádzajúcej schôdzi. Ak parlamentom prejde, od novembra tohto roku budú mať lekári povinnosť predpisovať lieky názvom liečiva. Zároveň im však ostane možnosť uviesť na recept aj názov konkrétneho lieku. Lekárnik pritom bude mať povinnosť vydať pacientovi najlacnejší liek, pacient však bude mať možnosť vybrať si iný liek, ako mu lekárnik ponúkne. O tom, aký liek napokon pacient dostane, sa lekár dozvie minimálne v mesačných intervaloch od zdravotnej poisťovne.

Podľa predchádzajúcich vyjadrení ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika ide o kompromisný návrh. Pôvodne sa totiž malo len uvedením názvu účinnej látky predpisovať 40 % liekov. Celkovo malo ísť asi o 380 účinných látok. Takúto zmenu podporovali zdravotné poisťovne aj lekárnici. Proti boli naopak lekári. Slovenská lekárska komora dokonca proti zmene v predpisovaní uskutočnila aj petíciu. K pôvodnému návrhu Ministerstva zdravotníctva SR mali výhrady aj niektorí členovia parlamentného zdravotníckeho výboru za vládnu koalíciu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Uhliarik
Firmy a inštitúcie SLK Slovenská lekárska komora