Na čo pomáha enzým Serrapeptáza

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 2. júla (WBN/PR) –

Použitie

• Zmierňuje zápal zriedením zápalovej tekutiny a uľahčuje tak odtok tekutiny. To zrýchľuje hojenie tkaniva.

• Pomáha zmierniť bolesť (brzdí uvoľňovanie látok, ktoré vyvolávajú bolesť zo zapálených tkanív).

• Môže zlepšovať stav ciev a srdca rozkladaním vedľajších látok, pri krvnej zrážanlivosti (fibrínu).

• Výhodou serrapeptázy je schopnosť rozkladať aterosklerotické pláty, ktoré zužujú cievy bez akéhokoľvek poškodenia vnútornej výstelky ciev.

• Rozkladá mŕtve tkanivá, krvné zrazeniny, cysty, cievne pláty a zápalové látky všetkých druhov.

• Pomáha pri ochoreniach ako sú zápaly kĺbov, ateroskleróza, skleróza multiplex, alergie, astma.

Popis

Serrapeptáza je prírodná protizápalová látka. Je to proteolytický enzým, izolovaný z baktérie ktorá nevyvoláva ochorenia (enterobaktéria Serracia E 15). Serrapeptáza sa nachádza v malých množstvách v moči, čo naznačuje, že prechádza priamo cez tenké črevo do krvného obehu. Klinické štúdie ukázali, že serrapeptáza má účinky fibrinolytické (rozpúšťa krvné zrazeniny a znižuje riziko tvorby krvných zrazenín –trombov), protizápalové a antiedematózne účinky (zabraňuje opuchu a hromadeniu tekutiny) v mnohých tkanivách. Jej protizápalové účinky sú lepšie, ako účinky iných proteolytických enzýmov. Okrem zmiernenia zápalu jedným z jej najväčších prínosov je zmiernenie bolesti. Lekári poznajú priaznivé účinky serrapeptázy proti bolesti a zápalu a používajú ju v liečbe namiesto salicylátov, ibuprofenu a iných nesteroidných antireumatík (ktoré majú aj vedľajšie účinky).

V Nemecku a iných európskych krajinách je serrapeptáza bežná v liečbe opuchov, ktoré vznikajú po úraze alebo zápale. Serrapeptáza je silný proteolytický enzým, ktorý rozpúšťa neživé tkanivá vrátane krvných zrazenín, cýst, cievnych plátov a likviduje zápal všetkých foriem. Účinný enzým je vhodný namiesto liekov ako sú salicyláty a tiež steroidy pre tých, ktorí trpia reumatoidnou artritídou (zápal kĺbov) a širokým spektrom autoimúnnych ochorení, ktoré narúšajú zápalovú odpoveď. Patria sem aj ulcerózna kolitída (zápalové ochorenie hrubého čreva), psoriáza, uveitída, alergia a niektoré formy rakoviny.

Zatiaľ, čo steroidné a nesteroidné protizápalové lieky môžu pomôcť dočasne uľaviť od bolesti, opuchu, a zápalu, môžu tiež potláčať obranyschopnosť tela a mať nebezpečné vedľajšie účinky. Serrapeptáza na druhej strane zmierňuje bolesť a opuch. Nemá brzdiace účinky na prostaglandíny a nemá žiadny vedľajší účinok na črevá. V liečbe sa serrapeptáza využíva v Európe a Ázii vyše 25 rokov.

Liečba zahŕňa: chronickú sinusitídu (zápaly prínosových dutín), vylúčenie hlienov z priedušiek (enzým rozkladá bielkovinové vlákna, ktoré umožňujú mucínu zhrubnúť), podvrtnutie, poškodené šľachy a iné úrazové poranenia, opuchy a tiež pooperačný zápal.

Serrapeptáza sa používa ako vysoko účinná náhrada (alternatíva) antibiotík v mnohých krajinách. Lieči zápalové poruchy a bojuje nielen proti zápalu, ale tiež zmierňuje bolesti a opuchy, skracuje čas hojenia a podporuje imunitný systém. Má čistiaci účinok. Pomáha viazať ťažké kovy, pomocou ktorých telo vylučuje jedy (toxíny) a takýmto spôsobom pomáha zlepšiť obranyschopnosť tela, usmerniť hormonálnu nerovnováhu a zrýchliť hojenie tkanív.

Serrapeptáza je silnejšia fibrinolytická látka ako iné známe alkalické alebo neutrálne proteázy, ako sú bromelain alebo pronáza.

Serrapeptáza sa veľmi dobre znáša. Môžeme ju použiť na liečbu zápalového ochorenia alebo na rozloženie plátov, ktoré sa vytvorili v cievach. Vďaka silným protizápalovým schopnostiam, a pretože prakticky nemá vedľajšie účinky, je serrapeptáza omnoho lepšia voľba ako nesteroidné antireumatiká.

Serrapeptáza môže pomôcť pri týchto ochoreniach:

Astma

Čo je to astma? Sú to viaceré podobné pľúcne ochorenia, ktoré môžu mať rôzne príčiny. Môže ohrozovať život, a preto ju treba brať veľmi vážne. Farmaceutický priemysel nás presviedča, že príčiny astmy sú nielen genetické, ale sú ňou aj prach, roztoče, znečistenie prostredia a pacient nemá inú možnosť, ako stále brať lieky. Iný pohľad na astmu je, že hlavnú zodpovednosť má neprirodzená strava a nedostatok výživných látok (a priateľských baktérií). Sú ľudia, ktorí majú genetickú dispozíciu na astmu, nie je to však pre nich životný rozsudok, pretože vhodná starostlivosť môže zabrániť vzniku ochorenia.

Vyvolanie astmatického záchvatu môžu spôsobiť: alergické reakcie, energické cvičenie, infekcia, emocionálny stres alebo vzrušenie, studený vzduch, prach z prostredia, hmla (aerosóly), zneistenie vzduchu, nočné záchvaty kašľa, domáce produkty a lieky. Pre všetky tieto spúšťače je spoločný zápal. Dokazuje to fakt, že pacienti zaberajú veľmi dobre na liečbu steroidmi, ktoré pôsobia protizápalovo, majú však veľa nežiadúcich účinkov.

Ako môže serrapeptáza pomôcť?

Serrapeptáza úžasne pomáha, a to tak, že čistí pľúca od všetkého zápalu, mucínu, mŕtveho a jazvovitého tkaniva. Odstránením tohto problémového tkaniva môže ho vlastný hojaci systém nahradiť zdravým tkanivom a výsledkom je lepšia funkcia priedušiek a pľúc.

Koľko tabletiek mám brať?

Začnite s 3 kapsulami 120 000 IU (medzinárodných jednotiek) ráno nalačno a počkajte 30 min., ak nepocítite zlepšenie do 7 dní zvýšte dávku na 4 kapsle. Potom postupne znížte na l kapsulu ráno nalačno.

Otázka: Môžem brať tak veľa tabliet? Nemôžu reagovať s inými liekmi, čo beriem?

Odpoveď: Nie, v Nemecku sa užíva vyše 25 rokov bez toho, aby bol hlásený vedľajší účinok.

Príklad zo života: Stephen Kershaw bol nadšený mladý atlét. Mal vážne ťažkosti s astmou Dopočul sa o serrapeptáze a skúsil ju. „Chripel som, vykašliaval veľa hlienu a ťažko sa mi dýchalo. Toto trvalo 4 mesiace a vôbec sa to nezlepšovalo. Bol som v ťažkej situácii, pretože na zlepšenie mojej astmy už bolo nevyhnutné vrátiť sa k užívaniu liekov – steroidom, ale keby som to urobil, tak zhorším svoju cukrovku (diabetes).“

Dr. Kamal Anand, newcastelský obvodný lekár, poskytuje alternatívnu liečbu v takom rozsahu ako tradičnú. Dr. Anand navrhol liečbu s pridaním tablety obsahujúcej enzým serrapeptáza. Po týždni sa Stephanov stav zlepšil natoľko, že nemusel začať s užívaním steroidných hormónov. Okrem toho, že sa Stephen cítil lepšie, zlepšila sa aj kapacita jeho pľúc. Dr. Anand mu zmeral vrcholný prietok. U zdravého tínedžera (vek od 11 do 19 rokov) sa očakáva hodnota 600. Predtým, ako ochorel, mal Stephenov vrcholný prietok najvyššiu hodnotu 450, ale klesol na 380.

„Keď prišiel ku mne, s veľkým úsilím lapal po dychu,“ hovorí Dr. Anand. „Stephen dosiahol značné zlepšenie v jeho vrcholnom prietoku, ktoré sa v krátkom čase vrátilo späť na hodnotu cez 400.“

Serrapeptáza znížila zápal a odstránila hlieny, ktoré mu obmedzovali dýchanie. Tiež stojí za pozornosť schopnosť serrapeptázy odstrániť zahlienenie v stavoch, ako sú emfyzém, bronchiektázie (poruchy dýchacích ciest v rámci pľúc) a bronchitída.

Tím z neapolskej univerzity posúdil účinnosť a znášanlivosť (tolerabilitu) serrapeptázy vo viacerých centrách v odbornej štúdii s 193 osobami trpiacimi akútnym alebo chronickým ochorením ucha, nosa alebo hrdla. Po troch až štyroch dňoch bol pozorovaný ústup príznakov v skupine pacientov, ktorí boli liečení serrapeptázou v porovnaní s placebom (kontrolná skupina bez liečby).

Vysoký tlak

Na ochorenia srdca a ciev na Slovensku zomiera podľa štatistiky 52% obyvateľstva. Keďže sklerózu ciev máme v rôznom stupni všetci – na tieto ochorenia by sme aj všetci umreli. Časť populácie umrie skôr na iné ochorenia, nádory, alebo úrazy. Ak sa cieva zúži sklerotickým plátom pod 30% svojho priemeru prietok krvi je nedostatočný. Orgán , ktorý zásobuje táto cieva napríklad oblička (pečeň, mozog..) ten začne vysielať do mozgu správy, že nemá dosť kyslíka a živín. Mozog má jedinú možnosť ako zlepšiť prekrvenie – a to zvýšením tlaku – tak pretečie viac krvi cez zúženú cievu a tak sa dostane viac kyslíka a živín pre daný orgán.

Mozog vydá príkaz srdcu, aby zvýšilo tlak krvi. Zvýšený tlak však preťažuje srdce a cievny systém, ktorý nie je na to stavaný. Srdce musí viac pracovať a takto si skracujeme život. Pacient sa necíti dobre navštívi lekára zistí sa mu vysoký tlak a dostane lieky na zníženie tlaku aby sa šetrilo srdce. Tlak sa upraví, ale orgán (oblička, pečeň, mozog alebo iné) ostane nedokrvený. Keď je orgán nedokrvený tak nefunguje dobre, pri nedostatku kyslíka sa zhoršuje prekyslenie, ktoré je základom ďalších problémov. V kyslom – nedokrvenom prostredí sa dobre darí zápalom a nádorom. Správna liečba by bola vyčistiť cievu. Na to máme v súčasnosti len zložité a náročné operácie. Serrapeptáza je unikátna v tom, že to môže tiež dokázať. Uvedieme príklad pacientka Č.M 59 ročná bola vyšetrená v decembri 2010 pre bolesti pri srdci na Ústave srdcovocievnych ochorení v Bratislave. Mala vyšetrené aj hlavné cievy ktoré zásobujú hlavu – krkavice. Záver vyšetrenia bol vľavo na krkavici hrubý ulcerovaný aterómový plát. Prietok 170cm/s. Stenózy ACI vľavo do 50% ACE vpravo do 50%. (po slovensky zúženie ľavej aj pravej hlavnej krčnej tepny). Tento nález bol pre istotu ešte raz skontrolovaný na inom pracovisku, ktoré ho potvrdilo. Mala nasadenú serrapeptázu 240 000 IU ráno nalačno. Kontrola po 3 mesiacoch nezistila žiadne zúženie ani vápnikový plát v stene cievy. Keďže výsledok bol neuveriteľný, bol znova skontrolovaný na Národnom ústave srdcovocievnych ochorení -aj tu lekári potvrdili , že pacientka má cievy v poriadku bez zúženia a bez plátu. Obrázok č. 1. je z 18. januára 2011 s hrubým sklerotickým plátom a zúžením (stenózou) . Obrázok č.2. ukazuje stav po 3 mesiacoch užívania serrapeptázy.

Druhá pacientka V.A. 53, ročná mala zistené zúžené obe cievy krkavice – hlavné cievy zásobujúce mozog. 16,11,2010 bola operovaná – urobená everzná karotická endarterektómia vpravo (ide o náročnú operáciu pri ktorej sa „vyčistí cieva z vnútra“ ). Pri kontrole v januári vpravo 40% restenóza vpravo, a 45-50% stenóza vľavo artéria karotis komunis (spoločná krkavica –hlavná cieva ktorá zásobuje mozog). Mala plánovanú operáciu aj vľavo. Dozvedela sa o serrapeptáze, užívala ju a pri následnej kontrole sa jej pýtali, čo užívala, lebo stav sa zlepšil a operáciu vľavo už nepotrebuje.

Keď sa cieva vyčistí a obnoví sa prietok krvi a zlepší sa zásobenie daného orgánu, ten prestane do mozgu vysielať signály, že nemá krv a mozog následne vydá príkaz srdcu, že už nemusí zvyšovať tlak krvi a krvný tlak sa zníži. Toto sa dokázalo u mnohých našich pacientov. Po 3 mesiacoch užívania serrapeptázy (podľa váhy 2 kapsule do 70kg a nad -3 kapsule 120 000IU ráno nalačno) znížili dávku liekov na tlak a tlak napriek polovičnej dávke liekov nestúpol, ďalej postupne znižovali lieky na zvýšený tlak až kým boli úplne bez liekov a s normálnym tlakom. Tento predpoklad sa potvrdil u mnohých našich pacientov.

Srdce a cievne ochorenia

Angína pectoris, krvné zrazeniny, hlboké žilové zrazeniny.

Čo je ich príčinou?

Artérioskleróza sú vápnikové depozity a ateroskleróza sú tukové depozity, uložené vnútri cievnych stien. Tieto zužujú priesvit ciev a zhoršujú prekrvenie. Ako to vzniká a čo to spôsobuje?

Všeobecne sú dôkazy, že vysoká hladina cholesterolu zvyšuje riziko rozvoja aterosklerózy, angíny, žilovej trombózy a krvných zrazenín. Cholesterol však nie je látka, ktorá vyvoláva poškodenie. Meranie HDL – ťažkého cholesterolu a LDL – ľahkého cholesterolu presnejšie hodnotí riziko aterosklerózy. Posledné výskumy ukazujú, že zápal a voľné radikály zapríčiňujú poškodenie oboch – cholesterolu aj cievnej steny. Telo musí tieto poškodené časti opraviť. Následkom je zabudovanie vápnika a cholesterolu do poškodenej cievy a vznik plátu.

Riziko vzniku a rozvoja najlepšie zhodnotí nie hladina cholesterolu, ale homocysteínu. Tento vzniká z cysteínu (esenciálna aminokyselina) práve pri nedostatku vitamínov B skupiny: B3, B6, kyseliny listovej a B12. Homocysteín je oveľa presnejší na meranie rizika srdcovocievnych ochorení ako cholesterol. Dá sa jednoducho merať a kedykoľvek opakovať. Takto sa dajú napríklad aj hodnotiť rôzne stravovacie (dietetické) programy. Program s vitamínmi potvrdil, že pre prevenciu je úspešnejšia kontrola voľných radikálov, ktorá má väčšie možnosti a väčší úspech ako diéta s obmedzením tukov a cholesterolu, ktoré často sklamali.

Výskumníci v Nemecku používali serrapeptázu na liečbu aterosklerózy. Serrapeptáza pomáha rozkladať aterosklerotické pláty bez škodlivých účinkov na zdravé bunky v cievnej stene. Tvrdá, zúžená cievna sa považuje za následok spojených účinkov mikroskopických úrazov spolu so zápalom a prítomnosťou oxidovaných lipidov. Serrapeptáza lieči oboje: zápal a rozpúšťa neživé pláty. Na rozdiel od liekov, ktoré blokujú cholesterol, serrapeptáza čistí neživé tkanivá z cievnej steny bez narušenia syntézy cholesterolu. Skutočne, keď sa užíva serrapeptáza, hladina cholesterolu môže stúpnuť, pretože sa uvoľní z cievnej steny, aby sa vylúčil z tela. (Cholesterol v čistom stave je antioxidant a nevyhnutná zložka steroidných hormónov a všetkých orgánových systémov tela.)

Lieky blokujúce biosyntézu cholesterolu môžu spôsobiť poškodenie pečene, očí, pľúc a iných mäkkých tkanív. Aj keď štúdie so serrapeptázou v liečbe srdcových ciev sú relatívne nové, niektoré správy z literatúry o serrapeptáze ukazujú, že je lepšia a rýchlejšia ako chelácia. Slávny nemecký lekár profesor Hans Nieper používal serrapeptázu na liečbu zúžených ciev u svojich pacientov s postihnutím srdcových ciev. Referoval, že serrapeptáza rozpúšťa krvné zrazeniny a varikózne žily sa zmenšujú. Referoval o žene čakajúcej na amputáciu končatiny a o mužovi, ktorý mal ísť na cievnu operáciu. Obaja užívali serrapeptázu a vyliečili sa bez chirurgie.

Ako môže pomôcť serrapeptáza? Významne – a to tak, že čistí všetko: od zápalu po mŕtve tkanivo a krvné zrazeniny. „Iba tri 5 mg tablety serrapeptázy denne 12 až 18 mesiacov sú dostatočné na odstránenie vlákninových blokád zo zúžených koronárnych artérií (srdcových ciev)“ , hovorí Dr. Hans Nieper. Pri hodnotení účinnosti enzýmov je dôležitejšie merať –aktivitu v IU- medzinárodných jednotách ako váhu v miligramoch. Poznámka autora -dnes už máme serrapeptázu s vyššou aktivitou a dosiahneme tieto výsledky už za niekoľko mesiacov.

Skleróza multiplex

Prejavy ochorenia sklerózy multiplex sú postupné. Je to zhoršovanie týchto príznakov: narušené videnie, reč, únava, svalová slabosť, stuhnutosť, necitlivosť, slabá koordinácia pohybov, ťažkosti s chodením. Pri tomto ochorení telo vlastným imunitným systémom napáda ochranné myelínové pošvy okolo nervových vlákien v mieche a mozgu a poškodzuje ich. Toto vedie k tvorbe jaziev a blokovaniu, alebo spomaleniu prenosu nervových signálov.

Ako účinkuje serrapeptáza: čistí a odstraňuje všetko zápalové, mŕtve a jazvovité tkanivo. Vyčistením a odstránením tohto problematického tkaniva umožňuje nervovému signálu postupovať bez prekážky a umožňuje nášmu vlastnému systému uzdraviť sa a nahradiť ho zdravým tkanivom.

Svedectvo Mauren Rooney: „Teraz sa cítim veľmi dobre. Všetko sa zlepšilo. Od júna som nemala relaps (znovu navrátenie) ochorenia. Napätosť v mojej chrbtici, ktorá poukazovala na prítomnosť sklerózy multiplex, už nemám a udržím pevne špendlíky a ihly v prstoch. Rovnováha sa zlepšila a čo je najlepšie, stará dôvera pred sklerózou multiplex sa mi vrátila.“

Nie sú žiadne odborné štúdie s použitím serrapeptázy pri skleróze multiplex. Dostupné štúdie: serrapeptáza sa predáva ako protizápalová látka už vyše 30 rokov v Európe a zistilo sa, že je účinná v rozpúšťaní neživých tkanív a najmä vnútorných jaziev a poškodení. Predpokladáme, že celý problém, súvisiaci so sklerózou multiplex, je jazvovité tkanivo, ktoré sa vytvára na poškodených myelínových pošvách. Serrapeptáza toto rozpúšťa a umožňuje nervom začať fungovať.

Ak nie je dlhodobo záchvat ochorenia, potom môže začať regenerácia- obnova zdravého tkaniva (hoci o tom nemáme žiadny dôkaz). Môžeme takto usudzovať na základe zastavenia ochorenia u tých, ktorí ju užívajú.

Klinika prírodného zdravia serrapeptázu používa v prvej línii. Dr. Hector E. Solorzano del Rio, M.D., Ph.D., Dr.Sc., vedúci programu pre štúdium alternatívnej medicíny z Univerzity Guadalajara, tvrdí, že bolo vedecky dokázané, že enzýmy naozaj pomáhajú u pacientov so sklerózou multiplex. Dr. Solorzano dáva príklad o jeho pacientovi, ktorý bol na vozíku pre sklerózu multiplex. Volá sa Jose, má 40 rokov a dostal všetku známu liečbu na sklerózu multiplex – bez výsledku. Po mesiaci programu s enzýmami Jose cítil viac sily vo všetkých svaloch. Mohol sa opäť sám obliecť, po ďalších troch mesiacoch mohol chodiť s určitými ťažkosťami. Po 6 mesiacoch liečby enzýmami už nebol viac chorý. Je veľmi šťastný a teraz žije produktívnym životom.

Ďalšie dôležité fakty pri skleróze multiplex sú: pacienti majú nedostatok nenasýtených mastných kyselín. A ďalších dôležitých minerálov a vitamínov. Stovky pacientov sú liečení enzýmami s dobrými výsledkami nielen v Nemecku alebo Mexiku, ale tiež v mnohých iných krajinách. Je dôležité si uvedomiť, že títo pacienti potrebujú tiež správnu výživu.

Úrazy

V Nemecku a iných európskych krajinách je serrapeptáza bežná v liečbe zápalových a úrazových opuchov. Väčšina výskumov tejto látky má európsky pôvod.

V jednej odbornej lekárskej štúdii nemeckí výskumníci sledovali účinok serrapeptázy na pooperačný opuch a bolesť. V tejto štúdii bolo 66 pacientov, ktorí boli operovaní pre čerstvé roztrhnutie bočného väzu kolena. Na tretí pooperačný deň skupina, ktorá dostávala serrapeptázu, mala o 50% menší opuch ako druhá skupina. Pacienti, ktorí dostávali serrapeptázu, boli skôr bez bolesti ako druhá skupina a na 10. deň boli úplne bez bolesti. Druhé 2 skupiny pacientov s tradičnou liečbou s polohovaním, pokojom a ľadom nemali nijaké zmenšenie opuchu v tom istom čase. (Esch PM, Gerngross H, Fabian A, Fortachr Med,107(4):67.8, 71-2 1989 Feb 10)

Rozhovor Hilary Freemanovej s Leou Verity, 32-ročnou športovou manažérkou z Doncasteru v Yorkshire, ktorej zmenila serrapeptáza život: vyše 25 rokov trpela Lea Verity krutými bolesťami sánky a necitlivosťou tváre po úraze na ihrisku, ktorý utrpela ešte ako 6-ročná. Nehoda spôsobila poškodenie tkanív jej sánky, sprevádzané zápalom okolo kĺbu, svalovým kŕčom a pritlačeným nervom. Stav jej spôsoboval bolesť pri jedení a dokonca aj pri smiatí. Strávila mnoho nocí schúlená v agónii s fľašou teplej vody, priloženou na tvár, keď bežné analgetiká nezabrali. „Mala som niečo ako trvalú bolesť ucha a niekedy som mala ostrú, pichavú bolesť, ktorá mi, takpovediac, vyrážala dych“ hovorí. „Bolesť spôsobila, že som začala škúliť, postihlo to moje videnie a necítila som jednu stranu svojej tváre. Keď sa to zhoršilo, tak bolo nemožné, aby som otvorila sánku. Nebola som schopná otvoriť ju ani rukami. Ani doktori ani zubári nevedeli, ako mi pomôcť. Naznačovali, že moje problémy sú psychologické. Všetko, čo mohli urobiť, bolo z času na čas mi predpísať ibuprofen. Pred rokom mi diagnostikovali TMJ syndróm temporo-mandibulárneho kĺbu, ktorý doktori nevedia liečiť – mojou jedinou možnosťou boli silné lieky proti bolesti a prípadný riskantný chirurgický zákrok s nízkou šancou na úspech. Nenávidela som, že som bola závislou na liekoch proti bolesti. Majú nepríjemné vedľajšie účinky, ako dyspepsia (porucha trávenia) a nadbytok žalúdočnej kyseliny.“ Lea sa vzdala všetkej nádeje na uzdravenie. Potom vyskúšala serrapeptázu.

„Už po pár dňoch som spozorovala zlepšenie,“ hovorí Lea. „Citlivosť v tvári sa mi začala obnovovať a bolesť už nebola taká zlá. Po dvoch týždňoch som prestala užívať ibuprofen (liek proti bolesti). Nemohla som tomu uveriť – bola som bez bolesti, stuhnutosť mojej sánky sa stratila a mala som znovu plnú citlivosť. Serrapeptáza dosiahla viac za týždne ako roky ortodontickej liečby.“ Lein život sa dramaticky zmenil odvtedy, ako užíva serrapeptázu. „Znížila som dávku a som bez príznakov. Moje žalúdočné problémy zmizli, nespozorovala som žiadne vedľajšie účinky a cítim sa oveľa silnejšia.“ Akokoľvek, dnes Leu už nič nebolí. Užívala serrapeptázu počas dvoch mesiacov a jej príznaky zmizli takmer za noc.

Ďalšia štúdia sledovala účinnosť serrapeptázy po operácii kĺbu kvôli chronickému hnisaniu. Liečili 174 pacientov – 88 dostávalo serrapeptázu 3 dni pred a 5 dní po operácii, 86 pacientov dostávalo placebo. Stupeň opuchu bol u pacientov liečených so serrapeptázou výrazne menší ako u druhej skupiny. Pacienti nemali žiadne vedľajšie účinky. (Tachibana M., Mizukosi 0, Harada Y., Kawamoto K., Nakai Y. Source: Pharmathera-peutica, 3(8):526-30 1984)

Bonnie O’Sullivan si opakovane čítal články z novín od Christine Thornovej (2004) o serrapeptáze, ktoré zneli tak úžasne aj pre jeho dcéru Sandy. Obaja mali zdravotné problémy. Zohnal si serrapeptázu a začali ju obaja užívať. Dcéra si všimla zmiernenie svojej celotelovej bolesti už po užití prvej tabletky! Počas nasledujúceho dňa (len po 3 tabletkách) bol Sandin hlboký hrudný kašeľ oveľa lepší a zlepšil sa aj jej celkový pohľad na život. Hlavnou príčinou, prečo som ju začal užívať, je prevencia srdcového záchvatu a porážky, takže som nepozoroval rýchlu zmenu. No v priebehu troch dní som prestal túžiť po mliečnych výrobkoch – stratil som alergiu? (David Potteron: Therapy Weekly, September 2002)

Serrapeptáza ničí neživé tkanivá, ako krvné zrazeniny, cysty a arteriálne (tepnové) povlaky a blokuje zápalové procesy. Tu je príbeh mladej ženy, ktorá šesť rokov trpela bolesťou chrbta následkom motocyklovej nehody. Po desiatich dňoch užívania serrapeptázy sa jej bolesť stratila. Ak odhliadneme od športových zranení a iných príčin bolesti, enzým je určený na liečbu stavov, ako zápaly kĺbov (artritída), fibromyalgia, chronická obštrukčná pľúcna choroba, zápalové ochorenie čreva a dokonca aj na sklerózu multiplex.

Zápaly

Enzýmy sa tiež používajú na zvýšenie účinku antibiotík pri liečbe infekcie.

Talianski mikrobiológovia hovoria, že tvorba biofilmu je jednou s najrozšírenejších mechanizmov bakteriálnej rezistencie a toto je častá príčina neúspechu liečby infekcií v endoprotézach alebo stentoch. Robili rozličné pokusy ako zabrzdiť tvorbu biofilmov a rast baktérií v nich. V siedmich rozličných pokusoch prišli na to, že serrapeptáza vysoko zvyšuje aktivitu antibiotík a brzdí tvorbu biofilmu.

Klinické výskumy v Európe ukázali, že proteolytické enzýmy v kombinácii s antibiotikami, ako sú ampicilín, tetracyklín a trimetoprim, vedú k podstatnému zvýšeniu koncentrácie antibiotika v mieste infekcie a rýchlejšiemu hojeniu. V urológii sa s úspechom využíva pri liečbe cystitídy – zápalu močového mechúra a nadsemenníka. Serrapeptáza rozpúšťa tkanivá, ako jazvy a blokuje chemické látky, spôsobujúce zápal. Toto ju robí účinnou pri každom ochorení spôsobenom zápalom.

Nedávne japonské výskumy dokonca naznačili, že serrapeptáza by mohla pomôcť pri liečbe alebo v prevencii vírusových ochorení, ako AIDS a hepatitída B a C (zápal pečene). Mechanizmom je v každom prípade schopnosť enzýmu preťať alebo rozštiepiť proteínový (bielkovinový) reťazec na dve alebo viac častí, zvyčajne na určitých presných štiepnych miestach. Rovnakým mechanizmom sú peptidázy schopné inaktivovať (zastaviť činnosť) HIV – vírus, ktorý spôsobuje AIDS – skrátením vírusových proteínov, potrebných nato, aby bol infekčný a mohol vyvolať ochorenie.

Medicínske použitie enzýmov ako protizápalových činiteľov je známe už niekoľko rokov. V 50-tych rokoch 20. storočia sa zistilo, že trypsín, podaný injekčne do žily, dokáže neočakávane zbaviť symptómov zápalu z rôznych príčin, zahrňujúc reumatoidnú artritídu (jedno z najhorších zápalových ochorení kĺbov), ulceróznu kolitídu (zápal čreva) a atypickú vírusovú pneumóniu (zápal pľúc). Nasledovne sa zistilo, že injekcie enzýmov do svalu sú účinné v liečbe pooperačných opuchov, liečení tromboflebitídy, menšej chrbtovej deformácie a urýchľujú liečenie podliatin spôsobených pri športe.

Predpokladaný spôsob ich účinku je rozkladanie látok, ktoré vyvolávajú zápal, potlačenie opuchov, aktivácia fibrinolýzy, redukcia imunokomplexov (komplexy protilátky a antigénu) a proteolytická modifikácia molekúl, ktoré sprostredkovávajú priľnutie zápalových buniek na ich terč na povrchu bunky (adhézia molekúl je považovaná za významnú vo vývoji artritídy a iných autoimúnných ochorení). Tiež sa predpokladá, že účinok proti bolesti proteolytických enzýmov je spôsobený štiepením bradykinínu, posla molekúl zapojených v signalizácii bolesti.

Migréna a bolesti hlavy

Migréna nie je len bolesť hlavy. Tí, ktorí ju nikdy nemali, to nevedia pochopiť. Môže trvať niekoľko hodín, ale aj niekoľko dní a je spojená s pocitmi blikajúceho svetla, s pocitmi na zvracanie, zvracaním a dokonca dočasným oslepnutím. Je možné, že je zapríčinená zápalom, ktorý je vyvolaný intoleranciou (neznášanlivosťou) stravy s vysokým obsahom cukru. Ako môže serrapeptáza pomôcť? Dôležitým faktorom v mnohých prípadoch migrény je zápal ciev. Serrapeptáza pomáha zastaviť zápal. Mnohí ľudia cítia zázračné uzdravenie. Prípad referovaný Dr. Simonom Nortonom: pacient s bolesťami hlavy zo zahlienených sínusov (prínosových dutín) trpel týmito bolesťami roky. Po 3 dňoch užívania serrapeptázy bolesti zmizli.

Cukrovka II a diabetická polyneuropatia

Ide o veľmi časté ochorenie, zapríčinené škrobovými uhľohydrátmi a potravinami s vysokým podielom cukru, ktorý sa dostáva do krvi. Tieto podmienky sú asi u 20% bielej populácie. Pri nedostatku výživných látok vzniká diabetická neuropatia. Začína poškodením myelínových pošiev nervov na dolnej končatine. Ak sa nezmení strava, tak nie je zriedkavosťou, že sa jedna alebo obe končatiny musia amputovať. Iným postihnutím je sietnica v oku, kde vzniká diabetická retinopatia a postihnutému sa zhoršuje zrak. Poškodenie je spôsobené glykáciou bielkovín, ktoré spôsobujú masívne poškodenie voľnými radikálmi. Dr. Hey mal pravdu, keď už pred 100 rokmi povedal: „Nikdy nejedzte škrobové potraviny spolu s bielkovinami“. Nedostatok enzýmov, výživných látok a nenasýtených mastných kyselín spolu s kombinovanou stravou je príčinou úbohého života pre diabetikov.

Ako môže serrapeptáza pomôcť? Mnohými spôsobmi. Prvým je zastavenie chronického zápalového procesu. Druhým je vyčistenie od neživých bielkovín z krvného prúdu. Tretím je očistenie od jazvovitého tkaniva na myelínových pošvách, a tak uvoľniť nervy a umožniť ich hojenie. Ďalším dôvodom, podľa užívateľov, je zníženie krvného cukru. To však nie je všetko – pre budúcnosť diabetikov je rozhodujúca správna strava. Toto im dá budúcnosť.

Osteoporóza

Je ochorenie, keď vápnik uniká z kostí, tieto sa stávajú krehké a ľahko sa môžu zlomiť. Môže sa tomu zabrániť a dá sa liečiť – ale ak sa nič nerobí, osteoporóza pokračuje bezbolestne, pokiaľ sa kosť nezlomí. Typické sú zlomeniny bedrovej kosti, stavcov a zápästia. Tieto prvé 2 vyžadujú hospitalizáciu a často veľké chirurgické výkony. Môžu zhoršiť schopnosti chodiť bez pomoci, môže sa predražiť hospitalizácia až po neschopnosť chôdze, prípadne smrť. Zlomeniny chrbtice majú vážne následky, ako sú strata výšky, silné bolesti, deformácie. Čo spôsobuje osteoporózu? Je veľa štúdií, ktoré poukazujú na to, že príčina je v strave, ktorá obsahuje príliš veľa kyselinotvorných látok a tvorí chronický zápal. Najlepší ukazovateľ z krvi na predpoveď osteoporózy je aminokyselina homocysteín. Je to tiež ukazovateľ pre chronický zápal. Zmenou diéty a pridaním výživných látok možno zvrátiť príčinu a vážny rozvoj osteoporózy.

Ako môže pomôcť serrapeptáza? Pomáha úžasne. Znižuje chronický zápal. Odstránením problematického tkaniva umožňuje telu, aby náš vlastný opravný systém nahradil choré časti zdravými.

Zápal kĺbov, artritída, reumatoidná artritída.

Dr. Arnold Renshaw z Manchesteru v Anglicku referoval v časopise Annals of Rheumatic Disease, že získal dobré výsledky s liečbou enzýmami u vyše 700 pacientov, ktorí mali reumatoidnú artritídu, osteoartritídu alebo fibrózu. Niektoré prípady mali ankylozujúcu spondylitídu – aj u nich zabrala lieèba. Liečil 556 pacientov s rôznymi typmi artritídy, 283 sa výrazne zlepšilo a ďalších 219 sa zlepšilo o niečo menej. Z 292 prípadov reumatoidnej artritídy malo 264 pacientov zlepšenie rôzneho stupňa. Čím dlhšie trvá ochorenie, tým dlhšie treba čakať na zlepšenie, hoci väčšina mala zlepšenie už po dvoch alebo troch mesiacoch liečby s enzýmami.

Vo všeobecnosti bolesť pri osteoartritíde sa skôr zmierni pri liečbe serrapeptázou ako pri reumatoidnej artritíde, ktorá vyžaduje intenzívnejšiu liečbu. Najlepšie výsledky sú, ak sa s enzýmami upraví aj strava.

Oficiálna liečba tohto veľmi vážneho ochorenia zahŕňa silné nebezpečné lieky, ako sú steroidné a nesteroidné protizápalové lieky, a tiež ďalšie, ako methotrexát (cytostatikum) a D-penicillamin, ktoré majú vážne vedľajšie účinky. Mnohé štúdie na zvieratách a ľuďoch s reumatoidnou artritídou ukázali, že liečba s enzýmami môže zmierniť prejavy bolesti a zápalu prinajmenšom tak, ako klasická liečba, ale bez vedľajších účinkov, ktoré pri enzýmoch vlastne neexistujú. Lekári, ktorí dávajú pacientom proteolytické enzýmy, zistili preventívne účinky ktoré zahŕňajú: lepšiu pohyblivosť, menej úbytku svalovej hmoty, menej zápalov kĺbov a menej bolestivosti pri pohybe. Menej tromboembolických komplikácií, menej bolesti pri opuchoch, menej poškodení chrupavky a puzdra pri nehybnosti.

Ako pracuje serrapeptáza? Významne pomáha tým, že čistí od zápalového, mŕtveho a jazvovitého tkaniva. Odstránením problematického tkaniva telo môže toto poškodenie nahradiť zdravým tkanivom.

K liečbe treba pridať aj správnu výživu. Až 80% pacientov je úplne bez príznakov artritídy, čo poukazuje, že liečba serrapeptázou je správna a dá sa ňou vyliečiť.

Cystická fibróza prsníkov

Čo je to? V prsníkoch sa nachádzajú cysty alebo fibrocystické hrčky – sú benígne – nie rakovinové. Charakterizované sú okrúhlymi hrčkami, ktoré sú voľne pohyblivými oproti tkanivu prsníka. Tieto hrčky sú obvykle citlivé na dotyk, na rozdiel od rakovinového rastu, kde sú hrčky nepohyblivé a nebolestivé. Hrčky môžu byť od mäkkých až po tvrdé. Citlivosť sa u mnohých žien môže zvyšovať s prichádzajúcou menštruáciou. Často sú cysty vyplnené tekutinou a môžu sa zväčšovať ako premenštuačná odpoveď na hormonálne zmeny. Čo to vyvoláva? Nedostatok progesterónu a prevaha estrogénov – hlavného ženského hormónu a prolaktínu. Strava má na to tiež významný vplyv. Po začiatku menštruácie obyčajne bolesť a opuch zmizne a väčšina žien pociťuje v tomto čase výraznú úľavu. Opakovanými cyklami hormonálnej stimulácie môžu cysty byť chronicky zapálené a ohraničené fibrotickým tkanivom, ktoré robí steny cýst tvrdšie a hrubšie. Pozor, základom je správna diagnóza!

Ako môže serrapeptáza pomôcť? Pomáha významne, čistí zápal a mŕtve tkanivo. Následkom odstránenia zápalu je úľava od prejavov a proces hojenia. Bola urobená štúdia u 70 žien dvojito zaslepená s cystickou chorobou prsníkov. Pacientky, ktoré dostávali serrapeptázu, mali významne menej bolesti a zmenšil sa opuch, nemali žiadne vedľajšie účinky. (Kee W.H., Tan S. L.; Lee V., Salmon Y. M., Singapore Med J, 30(I):48-54 1989 Feb). Serrapeptáza sa ukázala ako účinná pri liečbe fibrocystickej mastopatie – ochorenia prsníkov.

Výskum v Nemecku a Japonsku ukázal, že serrapeptáza dokáže rozpustiť cysty v prsníkoch aj vaječníkoch, zmierňuje príznaky artritídy, urýchľuje hojenie roztrhnutých väzov a športových úrazov a pomáha pri pooperačnom hojení.

Ochorenia čreva

Ulcerózna kolitída

Postihuje konečník a niekedy hrubé črevo. Zápal a veľa malých vredov sa rozvíja vnútri hrubého čreva, následkom čoho je prudká a krvavá hnačka, bolesti a dlhotrvajúca únava. Prejavy sú rôzne, podľa toho, koľko hrubého čreva je postihnutého. Navyše, môže byť postihnutá aj koža, oči a kĺby. Ak je postihnutý len konečník hovoríme o proktitíde.

Crohnova choroba

Najčastejšie postihuje tenké črevo a hrubé črevo. Zapríčiňuje zápal, hlboké vredy a jazvy v stene čreva. Hlavným prejavom je bolesť v bruchu a prudká hnačka, spojená so stratou na váhe. Tiež je niekedy spojená aj s inými zápalovými prejavmi, postihujúcimi kĺby, kožu a oči.

Dráždivé hrubé črevo

Je to porucha funkcie tráviaceho systému s prejavmi bolesti v bruchu a nepohodou spojenou s porušením funkcie čreva, hnačkami, obstipáciou alebo kombináciou oboch, trvajúca mesiace alebo roky. Túto diagnózu má 10-20% dospelých a tieto prejavy sú príčinou častých návštev u lekára. Vedci predpokladajú, že toto je jednou z najčastejších funkčných črevných porúch. Postihuje viac ženy, až 70%.

Čo vyvoláva toto ochorenie? Odborníci na výživu vedia, že tieto problémy sú spôsobené stravou (aj stres tu má určitú úlohu).

Ako môže serrapeptáza pomôcť? Významne tým, že čistí od zápalu a mŕtveho tkaniva, tým sa zmierňujú prejavy a umožňuje sa rýchla náprava poškodenia.

Športové úrazy

Mnoho ľudí všetkých vekových kategórií sa zúčastňuje na rôznych športoch, čo vedie k zvýšenému počtu úrazov. Bežné športové zranenia zahŕňajú: modriny, čiastočné alebo kompletné svalové trhliny, poranenia šliach, zápaly šliach, podvrtnutie. Štúdie ukázali, že použitie enzýmov môže pomôcť zrýchliť hojenie športových úrazov a tiež pomôcť predchádzať im. V pokuse skrátiť hojenie pri bežných zraneniach nemecký národný hokejový tím začal užívať proteolytické enzýmy. Brali enzýmy hneď po úraze, alebo preventívne pred zápasmi. Lekári vyhodnotili 100 úrazov, ktoré športovci mali a zistili, že modriny a hematómy sa hoja rýchlejšie, opuch bol menej závažný a rýchlejšie zmizol. Bolesť pri pohybe bola menšia ako očakávali a plná pohyblivosť sa vrátila skôr. Navyše zistili, že preventívne užívanie enzýmov je lepšie, ako až po úraze.

Prvý raz použili proteolytické enzýmy atléti nemeckého olympijského tímu v Los Angeles. Tréneri zistili, že úrazy sa hojili rýchlejšie, ak brali atléti enzýmy.

Zistilo sa, že enzymoterapia – liečba s enzýmami:

– zmierňuje opuch a zápal,

– zvyšuje imunitnú odpoveď,

– zmierňuje bolesť,

– zlepšuje prekrvenie,

– zrýchľuje hojenie po úraze,

– predchádza vážnejším úrazom,

– minimalizuje tvorenie jaziev.

Úľava od bolesti

Proteolytické enzýmy účinkujú aj proti bolesti. Neutralizujú zápalové mediátory, ako sú kiníny a prostaglandíny, ktoré inak priamo vyvolávajú bolesti na nervových receptoroch. Druhý mechanizmus je štiepením plazmatických bielkovín a imunokomplexov – podporujú fagocytózu, zmenšujú opuch a uľavujú od bolesti z tlaku.

Proti starnutiu

Starnutie alebo predčasné starnutie, ako vieme, je zapríčinené štyrmi aktívnymi problémami:

– chronickým zápalom,

– tvorbou fibrotického tkaniva,

– hustnutím krvi,

– oslabením imunitného systému.

Príčinou týchto problémov sa ukázal nedostatok enzýmov (70-ročný muž má len 25% enzýmov oproti 20-ročnému), a tiež nedostatok výživných látok, a to ako zo stravy, tak aj zo poškodeného črevného systému (absorpcia výživných látok je asi 25% oproti 20-ročnému mužovi).

Enzýmy sú kľúčové pre správnu obnovu nášho tela a každý nedostatok v tele a vstrebávaní je spojený so stratou výživných látok z potravy s následkom predčasného poškodzovania a predčasného starnutia.

Stručné vysvetlenie týchto problémov:

1. Zápal

Odborné štúdie poukazujú na to, že chronický zápal je prvým faktorom choroby aj starnutia. Zápal je následkom nesprávneho stravovania, životného štýlu, stresu, toxínov a liekov. Stupeň zápalu sa môže v krvi testovať markerom -C (reaktívny proteín – čím je vyšší, tým je vyššia riziko ochorenia).

Ako pomáhajú enzýmy? Spolu s doplnkami, vitamínmi a minerálmi viditeľne zlepšujú zdravie a spomaľujú starnutie.

2. Tvorba fibrotického tkaniva

Zvýšené množstvo živočíšnych bielkovín v strave (strava s nadbytkom mäsa) vyčerpáva naše enzýmy na trávenie a následok je menej enzýmov na prácu v tele. Enzýmy prestanú brzdiť tvorbu fibrotického tkaniva. Príliš veľa fibrotického tkaniva môže byť základom pre aterosklerotické pláty a krvné zrazeniny. V krvných cievach tvoria trombózu alebo krvné zrazeniny, v prsníkoch fibrotické cystické ochorenie a fibrómy v maternici. Proteolytické enzýmy, ako serrapeptáza, tieto rozpúšťajú, zmierňujú zápal a bolesť.

3. Hustnutie krvi

Sú známe dva dôvody:

– chronický zápal môže zapríčiniť, že krvinky sa zhlukujú spolu;

– nadmerné množstvo mŕtvych látok v krvi zapríčiňuje hustnutie krvi.

Enzýmy čistia od zápalu, rozkladajú mŕtve látky, čoho následkom je zníženie viskozity krvi. Acylpyrín tiež znižuje viskozitu krvi, ale nie týmto mechanizmom, a nie bez vedľajších účinkov, ako je krvácanie. Proteolytické enzýmy to nerobia v žiadnej dávke. Iným vedľajším účinkom acylpyrínu je, že spôsobuje črevné krvácanie.

4. Podpora imunitného systému

Biele krvinky ničia choroboplodné zárodky v našom tele. Majú malé výbežky, ktoré sa volajú Fc-receptory. Tieto výbežky zachytávajú odpad z mŕtveho tkaniva a prenášajú ho pomocou enzýmov. Enzýmy udržiavajú tento systém čistý od neživých bielkovín. Čím viac je enzýmov v našom tele, tým je silnejší imunitný systém.

PEPTIZYME SPR-EN je registrovaná značka

Specialty Enzymes and Biochemicals Co.

Vyrába firma Enerex Botanicals Ltd.,

Unit 305 Building D, 6741 Cariboo Road Burnaby,

BC Canada V3N 4A3

Výhradný dovozca pre Slovenskú republiku

ENEREX Slovakia, s. r. o., Záhumenná 4

851 10 Bratislava- Čunovo

Schválené Úradom verejného zdravotníctva

v Bratislave, 18. 8. 2005 (BPOVO/4422/2005/Ht)

Kontakt

Tel.: 0905 647 282

Objednávky a konzultácie e-mail: enerexsk@gmail.com

Podrobnejšie na našej stránke

www.enerex-vitaminy.sk

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať