Štát stratí na oddlžení nemocníc 350 miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Oddlženie nemocníc z dôvodu ich prechodu na akciové spoločnosti bude štát podľa všetkého stáť 350 mil. eur.

Ministerstvo financií SR totiž v pripomienke k materiálu o finančnej stabilizácii zdravotníckych zariadení navrhuje uvoľniť túto čiastku zo štátnych finančných aktív. Ku koncu marca mali pritom záväzky štátnych nemocníc po lehote splatnosti dosahovať 240 mil. eur, v rovnakej výške mali byť aj záväzky v lehote splatnosti. Oddlženie sa však podľa predchádzajúcich vyjadrení ministra financií Ivana Mikloša malo riešiť nielen z prostriedkov zo štátnych finančných aktív ale aj z rezerv Fondu národného majetku SR, ktoré mali byť následné doplnené výnosmi z privatizácie.

Odpustenie dlhov

Zdravotnícke zariadenia čaká podľa všetkého okrem oddlženia aj ďalšia dobrá správa. Podľa uznesenia k materiálu im chce totiž štát odpustiť splácanie návratnej finančnej výpomoci z konca roka 2009. Ukladá totiž ministrovi financií znížiť štátne finančné aktíva o takmer 130 mil. eur z titulu odpustenia splácania návratných výpomocí. Tie dostalo 25 nemocníc, z toho 12 v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Všetky si pritom zvolili odklad splácania istiny o dva roky, takže zatiaľ vracali iba úroky. Zariadenia však mali so splácaním problémy. Dosiaľ mali štátu vrátiť dohromady v troch splátkach úroky vo výške takmer 7,684 mil. eur. Uhradené úroky za všetky úrokové obdobia ale k polovici júna tohto roka dosiahli 2,922 mil. eur.

Ako pre agentúru SITA spresnila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Katarína Zollerová, materiál predpokladá odpustenie návratnej finančnej výpomoci pre všetkých 25 subjektov, ktorým bola poskytnutá, bez ohľadu na to, či sú v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva alebo Ministerstva obrany SR alebo spadajú pod vyššie územné celky. V súvislosti s tým, že niektoré nemocnice už časť úrokov zaplatili, zároveň potvrdila, že oslobodenie sa bude týkať iba istiny a nie úrokov. „Výška 130 mil. eur je istina, to znamená, že úroky, ktoré boli uhradené, nie sú predmetom odpustenia,“ povedala hovorkyňa s tým, že úroky teda budú musieť dotknuté zdravotnícke zariadenia zaplatiť v plnej výške.

Prechod na akciové spoločnosti

Minister financií Ivan Mikloš ešte začiatkom júla informoval, že finančné zdroje vyčlenené na oddlženie nemocníc budú pravdepodobne nižšie ako celkové požiadavky veriteľov. V prvom rade sa preto podľa neho budú uspokojovať pohľadávky primárnych veriteľov. Tými sú napríklad dodávatelia energií či liekov. Oddlžovanie má mať jasné pravidlá. Riadi ho komisia, v ktorej majú rezorty zdravotníctva a financií po troch zástupcoch. V prípade dohody dostane konkrétne zariadenie peniaze na oddlženie na špeciálny účet v štátnej pokladnici.

Oddlženie je nevyhnutné pre úspešnú transformáciu štátnych nemocníc na akciové spoločnosti. Tú predpokladá novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá platí od apríla. Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti rezortu zdravotníctva majú na transformáciu čas do konca tohto roka, v odôvodnených prípadoch sa termín môže posunúť o pol roka. Zakladateľom a stopercentným akcionárom budúcich obchodných spoločností bude štát, v ktorého mene bude konať ministerstvo zdravotníctva alebo iný príslušný rezort, ako napríklad obrana alebo doprava. Po vzniku na novú akciovú spoločnosť prejdú všetky záväzky a pohľadávky, ako aj povinnosti voči zamestnancom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Mikloš