Na receptoch bude musieť byť uvedená účinná látka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lieky,  lekáreň
Foto: Ilustračné foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 13. septembra (WEBNOVINY) – Od decembra tohto roku budú mať lekári povinnosť predpisovať lieky názvom liečiva. Zároveň im však ostane možnosť uviesť na recept aj názov konkrétneho lieku. Lekárnik pritom bude mať povinnosť vydať pacientovi najlacnejší liek, pacient však bude mať možnosť vybrať si iný liek, ako mu lekárnik ponúkne. Vyplýva to z nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorý v utorok schválili poslanci. Za legislatívu hlasovalo 83 zákonodarcov. Zákon ešte musí podpísať prezident.

O tom, aký liek napokon pacient dostane, sa lekár dozvie minimálne v mesačných intervaloch od zdravotnej poisťovne. Lekár bude pritom zodpovedný iba za správne predpísanie účinnej látky. Za to, či je vydaný správny liek a za to, či je tento liek dobrý a kvalitný, bude zodpovedať lekárnik alebo výrobca. Na Slovensku sa tak zavedie fakultatívna generická preskripcia a povinná generická substitúcia.

Zákon taktiež mení doterajšie ustanovenia o poskytovaní lekárenskej starostlivosti

Lekaren
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„V súlade so základnými princípmi jednotného trhu sa liberalizuje podnikanie v tejto oblasti,“ uvádza rezort zdravotníctva. Liberalizácia by mala spočívať v zjednodušení podmienok podnikania, keď sa niektoré doterajšie postupy povoľovania nahrádzajú len oznámením príslušnému orgánu. Zároveň sa však zvyšuje miera individuálnej zodpovednosti jednotlivých subjektov, čo sa premietne aj do sprísnenia niektorých sankcií.

Z existujúceho zákona sa vypúšťa ustanovenie, podľa ktorého bolo možné držiteľovi povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti vo verejnej lekárni vydať povolenie iba na jednu lekáreň a jednu pobočku. „Vytvárajú sa tak jasné pravidlá tvorby sietí verejných lekární, ktoré v súčasnosti vznikajú ako dobrovoľné združenia držiteľov povolenia na poskytovanie lekárenskej starostlivosti bez možnosti postihu alebo sankcie všetkých z nich. Takto bude jasné pravidlo, že „siete“ môžu vznikať len na úrovni VÚC a v prípade porušenia zákona bude postihnutý držiteľ povolenia,“ konštatuje ministerstvo.

Niektorými ustanoveniami návrhu nového zákona o liekoch, ako aj návrhu novelizácií iných zákonov, sa má taktiež sťažiť „krytie“ rôznych nelegálnych postupov, ktorých účelom je podľa rezortu zdravotníctva získavanie bezdôvodného obohatenia z „nepoctivých zdrojov“ najmä na úkor zdrojov verejného zdravotného poistenia. Výrobcom sa okrem iného zakazuje priamo alebo prostredníctvom tretej osoby financovať, sponzorovať alebo inak nepriamo podporovať podujatie lekárovi, lekárnikovi alebo inému zdravotníckemu pracovníkovi, s výnimkou podujatí určených výhradne na odborné a vedecké účely alebo ďalšie vzdelávanie. Zdravotníkom sa zakazuje na uvedených podujatiach zúčastňovať. Zákon presne definuje, aké podujatia sú povolené a aj na aký účel. Výrobca bude zároveň povinný za uplynulý rok predložiť rezortu výdavky na marketing a propagáciu a výdavky vynaložené pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Ordinácia
Foto: decodom.sk

Ministerstvo taktiež upravuje zákaz návštev zástupcov farmaceutických spoločností počas ordinačných hodín v ambulanciách lekárov ako aj príjem a darovanie akýchkoľvek peňažných darov alebo vecných výhod pre lekárov od uvedených firiem. V zákone o dani z príjmov sa v tejto súvislosti v kategórii ostatných príjmov dopĺňa ako príjem, ktorý sa započítava do dane z príjmov, každé peňažné aj nepeňažné plnenie, ktoré prijal lekár, lekárnik alebo iný zdravotnícky pracovník od držiteľa povolenia na výrobu liekov alebo na veľkodistribúciu liekov, ako aj od výrobcu lieku, zdravotníckej pomôcky či dietetickej potraviny alebo prostredníctvom tretej osoby. Stanovujú sa taktiež podmienky pre zdravotníckych pracovníkov oznamovať údaje týkajúce sa poskytnutých peňažných alebo nepeňažných príjmov. Tieto budú na webovom sídle ministerstva alebo Národného centra zdravotníckych informácií.

Osobitné podmienky internetového výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok

Pomocou zákona sa ustanovujú aj osobitné podmienky internetového výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok a taktiež sa upravujú pravidlá a podmienky pre dobrovoľné poskytovanie zliav a výhod pacientom. Uplatňovaním alebo propagáciou vernostného systému totiž nesmie byť poverený odborný zástupca lekárne. Poskytovanie zliav by malo byť dobrovoľné a v prípade, ak sa lekáreň rozhodne poskytovať zľavy pacientom, tak 50 % z výšky poskytnutej zľavy, ktorú poskytla pacientovi, musí poskytnúť aj zdravotnej poisťovni. Lekárne pritom budú mať povinnosť poskytovať zľavy všetkým svojim klientom bez ohľadu na to, z ktorej zdravotnej poisťovne pochádzajú.

Návrh nového zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach predstavilo Ministerstvo zdravotníctva SR koncom marca tohto roku. V rámci pripomienkového konania k nemu prišlo viac ako tisíc pripomienok, z toho vyše 400 zásadných. Slovenská lekárnická komora vyzvala na jeho stiahnutie najprv predsedníčku vlády Ivetu Radičovú, neskôr poslancov. Lekárnici tvrdia, že zákon predstavuje hazard so zdravím a jeho schválenie ohrozí kvalitu odbornej starostlivosti a bezpečnosť pacienta.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia