Českí lekári prišli na Slovensko ako humanitárna pomoc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Policia
Príchod českých vojenských lekárov do Bratislavy na Ministerstvo obrany SR. Bratislava, 3. december 2011. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Na Slovensko prišlo 25 českých vojenských lekárov, ktorí budú vypomáhať v slovenských nemocniciach, kým sa neupokojí situácia v zdravotníctve. Vyslala ich česká vláda po dohode so Slovenskom.

„Je medzi nimi deväť chirurgov, deväť anestéziológov, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, dvaja psychiatri a jeden urológ,“ informoval agentúru SITA poverený hovorca ozbrojených síl SR Peter Michnica.

Ako ďalej uviedol, pracovať budú v nemocniciach, kde je situácia najkritickejšia – v Bratislave pomôže 12 lekárov, v Nitre štyria, v Žiline traja a v Ružomberku šiesti doktori.

Český minister zdravotníctva Leoš Heger prirovnal vyslanie vojenských lekárov k humanitárnej pomoci, keď slovenské zdravotníctvo je na pokraji svojich síl. Na českých zdravotníkov čakajú prví pacienti už dnes večer.„ČR neprináleží hodnotiť situáciu na Slovensku, ale verím, že situácia bude vyriešená rýchlo,“ uviedol.

Slovenskí vojaci už sú v akcii

Bez názvu
Foto: SITA/Diana Černáková

Do riešenia kritickej situácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku už zasiahli aj trinásti slovenskí vojenskí lekári z Ružomberka, ktorí v uplynulých dňoch vypomáhali v nemocniciach v Bratislave, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Dvanásť lekárov z Českej republiky by dnes malo posilniť tímy lekárov Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká, českí chirurgovia a anesteziológovia by mali nastúpiť do večerných služieb a pomôcť službukonajúcim lekárom.

Návrat lekárov bude postupný

Na Slovensko prídu českí lekári aj napriek tomu, že v noci vláda podpísala memorandum s Lekárskym odborovým združením, po ktorom sa majú lekári vrátiť do nemocníc. „Znovuzamestnanie ľudí bude prebiehať postupne. Nehceli sme nechať nič na náhodu a preto sme využili pomoc Českej republiky. Verím, že za pár dní sa situácia stabilizuje,“ uviedol v sobotu minister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

LOZ túto akciu považuje za dôkaz, že vláda situáciu nezvláda. Podľa nich je povolanie českých lekárov v rozpore s európskou aj slovenskou legislatívou. „Vláda je ochotná vynaložiť peniaze daňových poplatníkov radšej na zaplatenie lekárov zo zahraničia,“ kritizoval Kollár.

Kritická situácia v slovenskom zdravotníctve nastala koncom októbra, keď podalo výpovede viac ako 2 400 lekárov. Približne polovicu výpovedí doktori v priebehu nasledujúceho mesiaca stiahli, napriek tomu zaznamenali problémy v nemocniciach vo viacerých mestách na Slovensku. Z tohto dôvodu vláda vyhlásila 29. novembra v trinástich obvodoch núdzový stav.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikLeoš HegerMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik