Na webstránku venovanú očkovaniu prišlo za rok 45-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sprievodca očkovaním
Sprievodca očkovaním

BRATISLAVA 9. júna (WEBNOVINY) – Otázky týkajúce sa opodstatnenosti očkovania sú stále častejšie témou diskusií rodičov i lekárov. Vysoký záujem o túto tému a narastajúcu potrebu informovanosti verejnosti potvrdzuje, že stránku Sprievodcaockovanim.sk od jej založenia navštívilo už viac ako 45-tisíc ľudí. So svojimi konkrétnymi otázkami o účinnosti a bezpečnosti očkovania odborníkov prostredníctvom stránky oslovilo viac ako 600 rodičov. Návštevníkom Sprievodcu očkovaním radia traja poprední slovenskí odborníci na imunizáciu a pediatriu.

„V poslednom období na Slovensku silnejú rôzne antivakcinačné hnutia, ktoré často na základe pochybných informácií strašia ľudí tým, aké je očkovanie nebezpečné. Zabúda sa pritom na to, že vďaka očkovaniu už na Slovensku nepoznáme ochorenia, na ktoré ešte pred niekoľkými desaťročiami umierali tisíce detí,“ hovorí jeden z autorov stránky Svetozár Dluholucký, prednosta 2. detskej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity, Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica. „Na Sprievodcovi očkovaním poskytujeme naozaj odborné a kvalifikované medicínske informácie o všetkých aspektoch očkovania,“ dodáva Dluholucký.

Internetová stránka Sprievodcaockovanim.sk funguje od konca apríla 2010, keď ju spustili pri príležitosti Európskeho imunizačného týždňa. Partnermi projektu sú Úrad verejného zdravotníctva SR a Slovenská pediatrická spoločnosť v rámci Slovenskej lekárskej spoločnosti. Návštevníci si môžu na webovej stránke vyhľadať odpovede na časté otázky o očkovaní, mýty a fámy o ňom ako aj prehľad povinných a odporúčaných očkovaní spolu s aktuálnym očkovacím kalendárom. S vlastnými otázkami sa môžu obracať na poradňu.

„Sme radi, že návštevnosť stránky stúpa a za rok si ju pozrelo už viac ako 45-tisíc ľudí. Je vidno, že ľudí táto problematika zaujíma a Sprievodca očkovaním je pre nich relevantným zdrojom informácií,“ myslí si spoluautorka stránky Ingrid Urbančíková, lekárka špecializovanej ambulancie pre očkovanie rizikových detí v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach. „Obracajú sa na nás hlavne rodičia, ktorí potrebujú poradiť v konkrétnom očkovaní, jeho časovaní, zložkách, či možných vedľajších účinkoch,“ dodáva tretí z autorov stránky Pavol Šimurka, prednosta Pediatrickej kliniky Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Stránka vznikla na základe tlačenej brožúrky Sprievodca očkovaním, ktorej druhé vydanie organizátori odoslali do 1 900 pediatrických ambulancií po celom Slovensku. Je však možné stiahnuť si ju aj priamo zo stránky v digitálnom formáte.

Tlačovú agentúru SITA informovala Lucia Ballayová zo spoločnosti SEESAME.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia