Riaditeľ nemocnice v Trnave chce podávať trestné oznámenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekar
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Lekári vo fakultnej nemocnici v Trnave sa budú riadiť zákonmi platnými v Slovenskej republike. V súvislosti s vyhlásením núdzového stavu to uviedol predseda tamojšieho Lekárskeho odborového združenia Patrik Princ.

Podľa jeho názoru núdzový stav v prípade trnavskej nemocnice platí len na anestéziológii. „Len anestéziológov sa teda bude týkať povinnosť nastúpiť do práce,“ povedal Princ.

Riaditeľ nemocnice Gabriel Pavelek tvrdí, že to nie je pravda. „Existuje uznesenie vlády z 28. novembra, podľa ktorého sa núdzový stav týka aj Fakultnej nemocnice v Trnave. Je len na mne, ktorým lekárom nariadim pracovnú povinnosť. Ak takto určenú pracovnú povinnosť niekto nebude akceptovať, okamžite podávam trestné oznámenie na toho lekára,“ povedal Pavelek. Dodal, že nevie, odkiaľ sa šíri dezinformácia o platnosti núdzového stavu len pre anestéziológov.

Najhoršia situácia v trnavskej nemocnici bude po 1. decembri na neurológii, kde podali výpovede všetci lekári. Problém by po tomto termíne bol aj s anestéziológmi. Žiadne výpovede neeviduje vedenie nemocnice na detskej klinike, gynekologicko-pôrodníckej klinike a onkológii.

V košickej UNLP stiahlo výpovede už 96 lekárov

V košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) stiahli výpovede ďalší lekári. Ako informovala hovorkyňa univerzitnej nemocnice Jaroslava Oravcová, dnes zatiaľ doručili na personálne oddelenie UNLP späťvzatia svojich výpovedí 11 lekári. Aktuálny počet stiahnutých výpovedí je teda momentálne 96 a výpovedí celkovo 142.

„Vedenie UNLP Košice sa v utorok dohodlo s lekármi viacerých pracovísk na stiahnutí ich výpovedí, čím by sa mala situácia v našom zdravotníckom zariadení stabilizovať, no fyzicky nám zatiaľ tieto späťvzatia neboli doručené,“ informovala Oravcová. Ako uviedla, v stálej permanencii je už aj tzv. informačná horúca linka.

„Od včerajšieho popoludnia do dnešného rána sem volalo vyše dvadsať pacientov. Informovali sa najmä, či sa uskutočnia plánované hospitalizácie a zákroky,“ povedala Oravcová s tým, že sa zaujímali aj o náročnejšie vyšetrenia, najmä na počítačovom tomografe, na ortopédii a ako fungujú odborné ambulancie.

Železničná nemocnica Košice pomôže štátnym

V Železničnej nemocnica Košice, a.s. podali výpoveď len dvaja lekári a vedenie ich akceptovalo. Na otázku agentúry SITA riaditeľ Igor Pramuk povedal, že nijako neobmedzujú prevádzku v ani jednom z odborov, ktorými disponuje nemocnica.

„Naďalej poskytujeme kvalitnú a štandardnú zdravotnú starostlivosť vrátane plánovaných hospitalizácií a operačných výkonov. V prípade potreby vieme túto starostlivosť v rámci našich možností poskytnúť aj pacientom z košických štátnych nemocníc,“ povedal Pramuk s tým, že presun ich lekárov do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura a Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach nie je možný.

„Pacientom však môžeme poskytnúť zdravotnú starostlivosť v našom zdravotníckom zariadení. V prípade voľných kapacít vieme pacientov hospitalizovať za štandardných podmienok,“ dodal.

Súkromná železničná nemocnica má 100 lôžok, 95 lekárov, z toho 29 lekárov je na lôžkových oddeleniach, ostatní pracujú na všeobecných a odborných ambulanciách.

Napriek 56 výpovediam v Nitre núdzový stav nebude

Fakultná nemocnica (FN) v Nitre bude od 1. decembra poskytovať len akútnu zdravotnú starostlivosť. K utorku evidovalo vedenie 56 výpovedí lekárov, napriek tomu tu vláda núdzový stav nevyhlásila. Nemocnica to pritom požadovala.

„My sme navrhli ministerstvu, aby niektoré pracoviská išli v núdzovom stave, ale ministerstvo to vyhodnotilo tak, že situácia v Nitrianskom kraji je relatívne priaznivá v porovnaní napríklad so Žilinským krajom,“ povedal pre agentúru SITA námestník riaditeľa Peter Mondek.

Núdzový stav navrhovala nemocnica vyhlásiť na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny, neurológii, otorinolaryngológii a na detskom oddelení.

Iba akútnu zdravotnú starostlivosť budú od 1. decembra poskytovať všetky chirurgické odbory, Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, detské oddelenie, neurológia, otorinolaryngológia a urológia.

„U nás nepodal výpoveď ani jeden chirurg – či už neurochirurg, cievny chirurg či gynekológ, no prevádzku chirurgických odborov paralyzujú výpovede lekárov Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ doplnil Mondek. Chýbajú totiž anestéziológovia. Sú aj pracoviská, ktoré budú v prevádzke bez obmedzenia – infekčné, psychiatria alebo onkológia.

Operačné zákroky na december už nemocnica v poslednom období neobjednávala. Tým pacientom, ktorí už boli objednaní, teraz termíny zruší. „Budeme ich evidovať a okamžite, ako sa situácia stabilizuje a prejdeme na plnú prevádzku, budeme ich postupne pozývať k výkonom,“ uviedol Mondek.

K pondelku vedenie nemocnice evidovalo 57 výpovedí lekárov, z nich nepodpísal dodatok k pracovnej zmluve o 300-eurovom zvýšení platu ani jeden. „Spolu 101 z lekárov, ktorí nie sú vo výpovedi, podpísalo dodatok a 60 lekárov ho nepodpísalo,“ povedal Mondek.

K 1. decembru prijíma nemocnica dvoch nových lekárov, ďalším už dala prísľuby. Mondek odhaduje, že poskytovanie len akútnej zdravotnej starostlivosti potrvá minimálne celý december. „Závisieť to bude od toho, či sa vrátia lekári, ktorí podali výpovede. Ak áno, na pôvodnú prevádzku sa dá nabehnúť v priebehu jedného týždňa,“ dodal.

Vedenie nemocnice a šéf lekárskych odborov v Nitre Peter Visolajský sa v počte výpovedí lekárov rozchádzajú. Visolajský v pondelok informoval o 64 výpovediach, pôvodne ich podľa neho bolo 66.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Visolajský