Nebuďme k cukrovke ľahostajní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu

BRATISLAVA 12. novembra (WBN/PR) – Tento rok sa globálnym partnerom Medzinárodnej federácie diabetu (IDF) stala spoločnosť Nestlé SA. 14. november, Svetový deň diabetu, je už za dverami. Tento dátum je úzko spätý s menom objaviteľa inzulínu doktorom Frederikom Bantingom. Za svoju celoživotnú prácu získal Nobelovu cenu a Svetový deň diabetu bol stanovený práve na 14. november, kedy sa narodil. V tento deň prebiehajú na celom svete osvetové a preventívne akcie, ktorých cieľom je na cukrovku upozorniť. Symbolom kampane je už tradične modrý kruh na bielom pozadí.

Cukrovka alebo diabetes znepríjemňuje život čoraz väčšiemu počtu ľudí. Rozlišujeme dva typy tohto ochorenia. Diabetes 1. typu je choroba, ktorej predísť nemožno a ktorú je nevyhnutné liečiť. Väčšina pacientov s cukrovkou však trpí 2. typom, ktorý vzniká v dôsledku kombinácie rôznych faktorov. Práve tento typ diabetu možno do značnej miery ovplyvniť životným štýlom, osvetou, stravovaním a pohybom. Kampaň si kladie za cieľ osloviť pacientov s cukrovkou a ich blízkych, ale aj širokú verejnosť. Chce podporiť povedomie o chorobe a pripomenúť, že cukrovke možno predchádzať. Prevencia býva totiž tou najlepšou liečbou!

Globálne partnerstvo Nestlé s IDF je súčasťou celkového smerovania Nestlé k výžive a zdravému životnému štýlu (NHW, z angličtiny: Nutrition, Health, Wellness). Špecializáciu Nestlé na vývoj riešení pre špeciálne výživové potreby, o. i. súvisiace s chorobami, stelesňuje Nestlé Health Sciences https://www.nestlehealthscience.com//, ale zameranie na výživu a zdravý životný štýl ide naprieč celým portfóliom a aktivitami Nestlé. Zdravý životný štýl, správne stravovacie návyky, fyzická aktivita a pohyb umožňujú do určitej miery predchádzať tzv. civilizačným chorobám a zmierňovať ich dôsledky. Týmto smerom je zameraný aj komplexný program pre dialóg so spotrebiteľmi „Plus pre Vás od Nestléwww.plusprevas.sk. Nestlé už niekoľko rokov v spolupráci so Slovenskou asociáciou športu na školách (SAŠŠ) podporuje fyzický pohyb školákov projektom Orion Florbal Cup. Nestlé pritom nezabúda ani na svojich zamestnancov a podporuje ich komplexným programom podpory zdravia na pracovisku. V rámci aktivít pri príležitosti Svetového dňa diabetu podporuje Nestlé v niektorých krajinách aj ďalšie aktivity, ako napr. vzdelávací program pre zdravotné sestry, ktoré pracujú s diabetikmi.

Svetový deň diabetu sa v zahraničí aj u nás pripomína pochodom. Na Slovensku sa uskutočnil cez víkend v Banskej Bystrici v rámci podujatia Festival diabetu. Nebuďte ani vy k cukrovke ľahostajní. Snažte sa jej predchádzať každodenným zdravým životným štýlom, správnymi stravovacími návykmi aj fyzickou aktivitou a pohybom.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Nestlé