Niekoľko zdravých radostí, ktoré prichádzajú s jeseňou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jeseň, žena, lístie
Foto: 3.bp.blogspot.com

BRATISLAVA 14. septembra (WEBNOVINY) – Mnohí sa z konca leta, ktoré býva synonymom oddychu a relaxovania, veľmi netešia. Preto vám pripomíname niekoľko chutných potravín a zaujímavých plusov pre vaše zdravie, ktoré sa spájajú jeseňou a jej charakteristickou atmosférou s kratšími dňami, opadajúcim lístím a nižšími teplotami.

Chladnejšie teploty

V príjemných dvadsiatkach sa vám bude omnoho pohodlnejšie a menej vyčerpávajúco cvičiť vonku. Práve to je skvelý nápad, keďže výskum ukázal, že cvičenie na čerstvom vzduchu uvoľňuje viac stresu a prináša viac energie, ako keď cvičíte vnútri.

Jeseň je dokonalé obdobie na dlhé prechádzky, bicyklovanie či behanie, ktorému ste sa v neznesiteľných letných teplotách zrejme radšej vyhýbali.

Tekvica, halloween
Foto: manualidadesparahalloween.com

Tekvica

Vo svojej vyrezávanej podobe neodmysliteľne patrí k Halloweenu a jej lahodné vnútro by ste rozhodne mali zaradiť do vašich receptov.

„Tekvice sú skvelé jedlo – bohaté na vlákninu a plné zdravých živín ako betakarotén či draslík,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Gayl Canfield. Netreba zabúdať ani na semienka, ktoré sú ako snack omnoho lepšou alternatívou ako čipsy, maslové pukance či slané tyčinky.

Už polovica šálky pražených tekvicových semiačok obsahuje 92 percent dennej dávky horčíka a nechýba v nich množstvo bielkovín a vlákniny, vďaka ktorým ustúpi váš hlad pri prijatí menej kalórií.

žena, televízia
Foto: zappinglatam.com

Nové televízne seriály

Nie, toto nie je vtip, na obrazovky sa vracajú televízne seriály a vy aj vďaka nim môžete urobiť niečo pre svoje zdravie. Na sedenie na pohovke a chrumkanie orieškov zabudnite, skúste však malý trik – využite nudné reklamy.

Namiesto toho, aby ste zamierili do kuchyne, skúste si vždy krátko zacvičiť. Až smiešne jednoduché je napríklad chodiť na mieste. Na University of Tennessee dokonca uskutočnili výskum, pri ktorom zistili, že hodinová relácia s približne 21 minútami reklám znamená okolo 2100 krokov. Prejdete tak vyše 1,5 kilometra.

Ak aj bez reklám cvičíte poctivo a pohybu máte dosť, je tu ďalší zaujímavý účinok televízie, respektíve rôznych humoristických relácií a kvalitných sitkomov. Ak sa totiž pri dobrej komédii poriadne schuti zasmejete, vyplavia sa endorfíny a tie zabojujú so stresovým hormónom kortizolom.

Jablko
Foto: flickr.com/Hunterrrr

Pravé jesenné jablká

Ako sa hovorí – jablko denne a nepotrebujete doktora. “Jablká sú skutočne jedným z najlepších jedál, ktoré nám ponúka príroda. Prijmete iba okolo 100 kilokalórií, obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá znižuje cholesterol, antioxidanty a vitamín C. Ľudia, ktorí jedia jablká, menej riskujú srdcovo-cievne ochorenia, mŕtvicu či metabolický syndróm,” uviedla Canfield.

A ak máte možnosť nazbierať si túto pochúťku sami, budete mať o niečo viac pohybu a aspoň si budete istí, že viete, odkiaľ pochádzajú.

škorica
Foto: www.flickr.com

Typické koreniny

Iste, môžete ich použiť hocikedy, ale len s príchodom jesene a následne zimy aj s príchuťou tej pravej atmosféry. Škorica, vanilka, muškátový oriešok či klinčeky nikdy nechutia lepšie ako v chladnejších teplotách a tiež ponúkajú širokú škálu výhod pre zdravie. Napríklad škorica zmierňuje zápaly a znižuje hladinu cukru v krvi.

Skončilo sa ľahkovážne leto

Leto je ročným obdobím spojeným s dovolenkami, dobrodružstvami, leňošením, ponocovaním a relaxovaním, no na jeseň je čas vrátiť sa k pravidelnému spánku, cvičeniu, stravovaniu a ustálenejšiemu životnému štýlu.

Skúste chodiť spať a vstávať každý deň v ten istý čas a tiež si vytvorte akýsi rozvrh na cvičenie, ktorý bude dodržiavať najlepšie ako viete.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Zdroj: shape.com.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať