Nový návrh novely o rozsahu ZS v prvom štvrťroku 2011

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pacient
Ilustračné foto Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Nový návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti (ZS) by mal byť pripravený na odbornú diskusiu v prvom štvrťroku budúceho roka. Ako ďalej informuje Ministerstvo zdravotníctva SR na svojej internetovej stránke, dôvodom zásadného prepracovania v septembri zverejneného návrhu novely je 172 obyčajných a 50 zásadných pripomienok vznesených v rámci pripomienkového konania, ale aj nerešpektovanie smernice Európskej únie.

Prepracovaná novela bude podľa rezortu komplexnejšia a očakávané úspory budú vyššie. „Cieľom novely je zvýšenie transparentnosti kategorizácie nielen liečiv a liekov, zameria sa aj na zdravotnícke pomôcky, dietetické potraviny a zjednodušenie podávania žiadostí do kategorizácie, ako aj ich spracovanie a rozhodovanie o nich v súlade so správnym poriadkom. Všetky návrhy budú zverejňované a zúčastnené strany sa k nim budú môcť vyjadriť a podať dôkazy, na ktoré sa bude prihliadať pri kategorizácii,“ pokračuje ministerstvo.

Rezort zdravotníctva predstavil návrh novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti ešte v septembri tohto roku, pripomienkové konanie sa skončilo 13. októbra. Na vládu sa však materiál nedostal. Obsahom návrhu novely bolo okrem iného sprísnenie regulácie cien liekov, urýchlenie vstupu generických liečiv na trh, či posilnenie dostupnosti liekov s najnižšími doplatkami alebo podmienená kategorizácia.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať