Nový zoznam výkonov odmietajú poisťovne aj lekári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár, pacient
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

BRATISLAVA 29. júna (WEBNOVINY) – Nový Zoznam zdravotných výkonov, ktorý začiatkom júna zverejnilo Ministerstvo zdravotníctva SR, odmietajú zdravotné poisťovne aj lekári. Celkovo poslali k nariadeniu vlády viac ako 300 pripomienok, z toho vyše 200 zásadných. Subjekty volajú po diskusii a žiadajú prepracovanie alebo stiahnutie celého dokumentu. Ten mal pritom v prvej etape platiť pre ambulantnú zdravotnú starostlivosť. Rezort zdravotníctva navrhol jeho účinnosť od začiatku roku 2012.

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa považuje navrhovaný termín účinnosti za nerealizovateľný a navrhuje, aby bol dočasne prerušený legislatívny proces. Podľa Union zdravotnej poisťovne obsahuje návrh množstvo nesúladov. „Z uvedeného dôvodu je nevyhnutná komplexná revízia celého zoznamu,“ myslí si poisťovňa. Dôvera sa zase sťažuje, že návrh nebol prediskutovaný. Rokovania žiada aj Slovenská lekárska komora. „Pre závažnosť predkladaného materiálu žiadame bezodkladne začať odbornú diskusiu a až po jej ukončení a zapracovaní pripomienok predložiť materiál do vlády,“ konštatujú lekári.

Poisťovne majú taktiež zato, že návrh nekorešponduje so zavedením e-healthu a platby za diagnózu na Slovensku. S tým súhlasí aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Aj na základe uvedených vyjadrení žiadajú posun účinnosti nariadenia. Úrad pre dohľad považuje za reálny termín začiatok roku 2013. Podobný názor má aj Asociácia súkromných lekárov. Ešte výraznejší odklad požaduje Union ZP. „Pri pôvodne navrhovanej účinnosti je návrh reálne nerealizovateľný a spôsobilý privodiť nefunkčnosť systému verejného zdravotného poistenia,“ tvrdí poisťovňa. Navrhuje posunúť dátum účinnosti najskôr na 1. januára 2014.

Subjektom sa nepozdáva ani fakt, že návrh neobsahuje ohodnotenie jednotlivých výkonov. „Absentuje priradenie bodovej hodnoty výkonov, bez ktorého nemožno návrh akceptovať. Bez určenia bodových hodnôt výkonov vznikne chaos pri hradení výkonov, ktorý sa prejaví zníženými platbami poskytovateľom zdravotnej starostlivosti,“ poukazuje Slovenská lekárska komora. Tá taktiež žiada vo všetkých výkonoch vypustiť časovú položku.

To, že zoznam neobsahuje žiadny vzorec ani ohodnotenie jednotlivých výkonov bodmi alebo cenami, aby bolo možné stanoviť cenu výkonov, sa nepáči ani poisťovniam. „Je dôvodné predpokladať, že cieľom predkladateľa je dosiahnuť stav „deregulácie cien“, kde si budú zúčastnené subjekty, a to zdravotné poisťovne a poskytovatelia dohodovať ceny na základe vzájomnej dohody,“ myslí si Union ZP. Súčasný stav v kontexte s predkladaným návrhom je podľa poisťovne spôsobilý znefunkčniť existujúci zmluvný systém zdravotných poisťovní.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo novú podobu Zoznamu zdravotných výkonov začiatkom júna. Celkový počet výkonov sa pohybuje v rozsahu 7 000. Zadefinovanie výkonov podľa rezortu predstavuje základný nástroj definície služieb pre klinickú prax a je podkladom pre zmluvné vzťahy medzi poskytovateľmi a poisťovňami. Návrh nariadenia vlády prehodnocuje súčasne platné výkony, vyraďuje menej účinné a zaraďuje také, ktoré sú z hľadiska prevencie, diagnostiky alebo liečby účinnejšie. Zároveň dopĺňa nové výkony, ktoré sa v súčasnom Katalógu zdravotných výkonov nenachádzajú, ide predovšetkým o výkony ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zoznam obsahuje aj nový systém kódovania zdravotných výkonov.

Zároveň definuje nové súčasti výkonov oproti pôvodnému katalógu, medzi ktoré patrí čas trvania zdravotného výkonu, teda čas, počas ktorého je zdravotnícky pracovník zamestnaný vykonávaním konkrétneho výkonu a čas, počas ktorého je pracovisko vykonávaním výkonu plne vyťažené, ako aj obmedzenie výkonu miestom, teda určenie, kde sa zdravotný výkon vykonáva. Zároveň stanovuje nositeľa výkonu, ktorým je zdravotnícky pracovník, ktorý zdravotný výkon vykonal alebo sa podieľal na jeho vykonaní a jeho odbornosť, respektíve certifikát potrebný na výkon uvedenej činnosti a osobitne vykázaný liek, či zdravotnícku pomôcku, ak boli odôvodnene použité a nie sú súčasťou výkonu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať