O štrajkovej pohotovosti zdravotníkov rozhodnú v piatok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sanitka
Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 15. marca (WEBNOVINY) – Piatok 18. marca bude podľa všetkého pre slovenské zdravotníctvo kľúčový. Na základe výsledkov stretnutia ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika a zástupcov asociácií pôsobiacich v zdravotníctve sa totiž podľa šéfa odborov Antona Szalaya rozhodne, či zdravotníci vyhlásia štrajkovú pohotovosť.

V hre sú však aktuálne aj protestné zhromaždenia zdravotníkov pred budovou Ministerstva zdravotníctva SR. „Situácia v rezorte je maximálne neuspokojivá,“ zhodnotil aktuálny stav zdravotníctva Szalay.

Piatkové stretnutie pritom podľa neho inicioval samotný minister. V utorok sa preto zišli zástupcovia odborov ale aj komory lekárov či sestier, aby spoločne spísali požiadavky, ktoré ministrovi zdravotníctva predložia. Podľa Szalaya sa zhodli na tom, že rezort zdravotníctva potrebuje bezpodmienečne dofinancovať. Žiadajú však aj reálne ceny za výkony a stabilizáciu zamestnancov spojenú s rastom platov. Všetci taktiež spoločne odmietli transformáciu fakultných a univerzitných nemocníc na akciové spoločnosti.

Uvedené požiadavky pritom žiadajú splniť už do apríla tohto roku. Pre rok 2012 zároveň požadujú sadzbu za poistencov štátu na úrovni 5,5 % z vymeriavacieho základu. Szalay zároveň konštatoval, že pracovníci v zdravotníctve nie sú spokojní so stavom zdravotníctva. Údajne sa to prejavilo aj v ankete, ktorou odborári zisťovali ich ochotu vydobyť si lepšie podmienky formou protestov. „Zdravotníci sú ochotní protestovať,“ vyhlásil Szalay.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Uhliarik
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR