Očkovanie na cesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Korzika
Juhozápadné pobrežie, piesková pláž Foto: Vladimír Dudlák

BRATISLAVA 13. okóbra (WEBNOVINY) Väčšina Slovákov dovolenkovala počas letných prázdnin. Znamená to, že jeseň a zima už nie sú pre väčšinu našincov typickým dovolenkovým obdobím. Rastie však počet záujemcov o exotické krajiny, kde je letné počasie počas celého roka.

Pokiaľ človek zatúži po bielych plážach, ostrom horúcom slnku a azúrovom mori aj v zime, nie je to žiadny problém. Pokiaľ ho pustí peňaženka a ušetril aj viac dovolenkových dní, prečo sa nevybrať za slnkom, keď je u nás fujavica.

Cestovné kancelárie a agentúry ponúkajú široké spektrum zájazdov, dobrodružných ciest a pobytov. Stačí si vybrať. Ak niekto zabudne na svoje zdravie, nemusí byť takáto dovolenka príjemná.

V prípade ciest a pobytov do oblastí subtrópov a trópov je vhodné včas a dobre naplánovať celú cestu a načítať o destinácii všetky dostupné informácie. Ak ide o cesty mimo Európu, je viac ako žiadúce poradiť sa s odborníkom na cestovnú medicínu, ktorý poradí, ako čo najviac znížiť riziko poškodenia zdravia v súvislosti s cestovaním. Časťou komplexného poradenstva o ochrane zdravia na cestách je aj očkovanie.

Typ očkovania závisí od navštívenej krajiny, charakteru a dĺžky pobytu. Ak si niekto vyberie aj dobrodružstvo mimo hotelového komplexu, ochrana jeho zdravia bude zrejme vyžadovať iný typ očkovania ako keby strávil dovolenku len pri bazéne v hoteli alebo na hotelovej pláži.

Svetové agentúry cestovnej medicíny každoročne vydávajú zoznam krajín s odporúčanými očkovaniami pri ich návšteve. Netreba zabudnúť informovať sa, najideálnejšie dva mesiace pred odchodom, o možnosti prevencie. „Očkovanie proti niektorým infekčným chorobám pozostáva z viacerých dávok, preto je najmenej 6 týždňová časová rezerva dobrá. Ak je čas do odchodu do cudziny kratší, treba tiež prísť a dá sa sled očkovaní „ušiť namieru“,“ vysvetľuje vedúci lekár z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny v Bratislave Ivan Bakoš.

Kam a proti čomu sa očkovať?

Medzi odporúčané očkovania pre cestovateľov patria očkovania proti vírusovej hepatitíde A a B, brušnému týfusu, meningokokovej meningitíde – teda zápalu mozgových blán, besnote, cholere a cestovateľským hnačkám. „Do niektorých krajín je povinné očkovanie proti žltej zimnici zaznamenané do Medzinárodného očkovacieho preukazu. Bez toho vás jednoducho do krajiny nepustia,“ dodáva Dr. Bakoš.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať