Odborári a Asociácia fakultných nemocníc sa nedohodli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica
Foto: FreeImages.com

BRATISLAVA 2. februára (WEBNOVINY) – Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb a zástupcovia Asociácie fakultných nemocníc (AFN) sa po prvom kole rokovaní nedohodli na zvýšenie miezd. „Ujasnili sme si niektoré otázky, avšak vzhľadom na prebiehajúce rokovania zdravotníckych zariadení so zdravotnými poisťovňami sme nedospeli ku konkrétnej dohode. Vzájomné rokovania budú preto pokračovať,“ povedala pre agentúru SITA prezidentka asociácie Iveta Marinová.

Ako dodal šéf zdravotníckych odborov Anton Szalay, takýto stav nie je na začiatku rokovaní ničím výnimočným, zástupcov zamestnancov skôr trápi to, že aktuálne vôbec neveria v podpis novej kolektívnej zmluvy. „Dôvodom je nedostatok finančných prostriedkom pre fakultné nemocnice zo strany poisťovní,“ objasnil Szalay s tým, že im ponúkajú zmluvné objemy a ceny na nižšej úrovni ako v roku 2010, a to napriek tomu, že prišlo k výraznému nárastu nákladov. „Toto môže znefunkčniť celý systém,“ naznačil Szalay. Podľa neho by niektoré zariadenia nemuseli mať čoskoro na výplaty.

Odborári požadujú rast miezd dva krát po 5 % v priebehu rokov 2011 a 2012. Nemocnice to odmietajú. Menšie navrhli dokonca pokles o 2 %, veľké fakultné podľa Szalaya o takejto možnosti nehovorili. Sami si údajne uvedomujú potrebu lepšieho finančného ohodnotenia, no nemajú dostatok zdrojov. Szalay upozornil, že tento problém môže byť nebezpečný najmä vzhľadom na situáciu v Čechách a možný odchod našich zdravotníkov.

Podobne ako s Asociáciou fakultných nemocníc dopadlo aj nedávne rokovanie zdravotníckych odborárov s Asociáciou nemocníc Slovenska. Podľa Szalaya preto Slovenský odborový zväz a sociálnych služieb požiadal o zvolanie odvetvovej tripartity. Uskutočniť by sa mala tento mesiac.

Odborári o poslednom zvyšovaní platov rokovali asi dva roky. Koncom mája minulého roku napokon s asociáciou malých nemocníc podpísali dodatok, v ktorom sa zariadenia zaviazali zvýšiť základnú zložku mzdy každého zamestnanca najneskôr od 1. apríla o príslušné percento, ktoré umožnilo rast finančných prostriedkov od Všeobecnej zdravotnej poisťovne a poisťovne Union. Podľa predchádzajúcich vyjadrení to malo byť o 2,5 až 5 %. Dôvera plošný rast platieb odmietla a s jednotlivými nemocnicami jednala individuálne ku koncu júna. Zástupcovia zamestnancov rokovali s členmi uvedenej asociácie o zvyšovaní miezd už od júna 2008. Pôvodne žiadali, aby si zdravotnícki pracovníci prilepšili o 10 % a nezdravotnícki o 7 %. Dotknuté zariadenia však rast odmietali a odvolávali sa na nedostatok zdrojov. Rozhodkyňa napokon určila, že platy majú ísť hore v dvoch etapách, k 1. septembru 2009 a k začiatku marca vlaňajšieho roka. V oboch prípadoch si zdravotnícki zamestnanci mali polepšiť o 4 % a nezdravotnícki o 3 %.

Asociácia nemocníc Slovenska však označili Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa za neuzavretú a odmietla sa ňou riadiť. Odborári preto istý čas zvažovali aj vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. Napokon im pomohli dve z troch poisťovní, ktoré k aprílu upravili so zariadeniami zmluvy, a tie tak získali zdroje na rast miezd. Rokovania so štátnymi fakultnými nemocnicami boli pokojnejšie. V nich rástli mzdy o 2,5 % po dvakrát, k 1. novembru 2009 a k začiatku apríla uplynulého roku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton Szalay