Odborári podľa Uhliarika nehrajú čistú hru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekári, zdravie
Foto: fnlp.sk

BRATISLAVA 22. septembra (WEBNOVINY) – Lekárske odborové združenie nehrá pri zbieraní výpovedí lekárov „čistú hru“. Tvrdí to minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Odvoláva sa pritom na to, že odborári údajne nútia lekárov podpisovať výpovede. Tie pritom podľa ministra nemajú oporu v slovenskom právnom poriadku. Vo výpovediach sa totiž uvádza, že lekári sa vzdávajú svojich práv zamestnancov v prospech odborového združenia. Konkrétne sa v nich má písať, že lekár splnomocňuje lekárske odborové združenie na všetky potrebné úkony súvisiace so skončením jeho pracovného pomeru. Zákonník práce pritom podľa Uhliarika hovorí, že právny úkon, ktorým sa zamestnanec vzdáva svojich práv, je neplatný. „Lekári môžu podať výpoveď, ale odborári používajú metódy, ktoré nemajú oporu v slovenskom právnom poriadku,“ tvrdí minister.

Minister odborárov opakovane vyzval, aby si sadli za rokovací stôl

Ivan Uhliarik
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

„Z etického hľadiska má každý lekár právo výpoveď podať, na druhej strane je na rozhodnutí každého lekára, či opustí svojich pacientov kvôli peniazom,“ vyhlásil Uhliarik. Odborárom odkázal, že aj on chce, aby do slovenského zdravotníctva išlo viac peňazí a zdravotníci bolo lepšie ohodnotení. Najprv je však podľa neho potrebné urobiť v celom systéme poriadok. Aj preto vníma požiadavku na zastavenie transformácie nemocníc ako zásadnú politickú agendu.

Lekárske odborové združenie pristúpilo k reálnemu zbieraniu výpovedí 25. augusta. Vtedy bolo pod deklaráciu o pripravenosti ukončiť pracovný pomer podpísaných 3 827 lekárov z 51 nemocníc. Podľa posledných zverejnených údajov mali odborári zozbieraných okolo 1 500 výpovedí. Žiadajú presadenie štyroch požiadaviek, dodržiavanie Zákonníka práce, zmenu systému financovania zdravotníctva, zastavenie transformácie nemocníc a zvýšenie platov zdravotníkov. Aby boli spokojní, malo by Ministerstvo zdravotníctvo SR splniť všetky.

Odborári chcú konkrétne riešenia ich požiadaviek

Predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár pre agentúru SITA uviedol, že nimi organizované výpovede majú oporu v slovenskom právnom poriadku a sú v súlade so všetkými zákonmi. „Tie výpovede koncipovali iní právnici ako pán minister,“ povedal. Podľa odborárov v súčasnosti nie je čas na rokovania a na dialóg, od ministra Ivana Uhliarika očakávajú, že im predloží konkrétne riešenia ich požiadaviek. „Lekári pochopili, že majú historickú chvíľu na to, aby zmenili pohľad na slovenské zdravotníctvo, táto chvíľa sa nebude opakovať, bojujú za seba, za slovenského pacienta, za systém,“ skonštatoval Kollár.

Odborári zozbierali okolo 1 500 výpovedí

Uhliarik sa nechcel vyjadrovať k počtu výpovedí. Podľa neho si treba počkať na konečné čísla. Konkrétny nebol ani v prípade ďalších krokov ministerstva. „Pripravujeme sa na všetky alternatívy, keď bude správny čas, budeme verejnosť informovať, dnes by to bolo predčasné,“ povedal s tým, že samozrejme nechcú, aby bola ohrozené zdravotná starostlivosť. Uhliarik podľa vlastných slov odmieta, aby lekári vydierali prostredníctvom pacientov. „Každý jeden lekár si musí uvedomiť, že toto je už veľmi vážna vec, že toto je niečo, čo môže aj poškodiť pacienta,“ uzavrel.

Lekárske odborové združenie má aktuálne takmer dvetisíc členov. Podľa odhadov odborárov pôsobí v súčasnosti v slovenských nemociach okolo 6 tis. lekárov. Rezort zdravotníctva uvádza číslo 10 tisíc. Podávanie hromadných výpovedí podporila Slovenská lekárska komora, ale aj Slovenský odborový zväz zdravotníctva a sociálnych služieb.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikMarian KollárMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik