ODBORÁRI: Štát prispieva k zadlžovaniu rezortu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemocnica Vaše zdravie Zvolen
Ilustračné foto Foto: SITA/nspzv.sk

BRATISLAVA 11. októbra (WEBNOVINY) – Návrh budúcoročného rozpočtu bude podľa odborov a profesijných združení znamenať zhoršenie dostupnosti a kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Ako na pondelňajšej tlačovej besede uviedol predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) Anton Szalay, pri očakávanom zvýšení cien energií a ďalších komodít bude suma určená na zdravotníctvo medziročne nižšia o takmer 85 mil. eur.Štát tak vedome prispieva k ďalšiemu zadlžovaniu rezortu zdravotníctva,“ povedal.

Szalay považuje za zavádzajúce tvrdenia, že rozpočet nebude mať dopad na pacientov. Podľa neho bude dôsledkom predĺženie čakacích lehôt, čo nevyhnutne bude viesť k nárastu korupcie. Obmedzené zdroje v zdravotníctve navyše neumožnia odborárom vyjednať zvyšovanie platov. Odbory sa preto obávajú ďalšej vlny odchodu zdravotníckych pracovníkov do zahraničia.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Márie Lévyovej sestry, ktoré pracujú v zahraničí, by sa aj rady vrátili na Slovensko, ale ich platové ohodnotenie by nezodpovedalo ich kvalifikácii a úrovni poskytovanej starostlivosti.Priemerný vek zdravotnej sestry na Slovensku je 47 rokov,“ upozornila Lévyová. „Rapídne starneme a nové sestry neprichádzajú.“

Odbory, stavovské a profesijné organizácie nesúhlasia ani s pripravovaným zrušením daňových výnimiek pre lekárov, sestry a pôrodných asistentiek. Doteraz si mohli odpísať z daní náklady na ďalšie vzdelávanie. Takéto zmeny podľa zdravotníkov štátnemu rozpočtu nijako výrazne neprospejú – pri štvorročnom špecializačnom štúdiu na jedného lekára pripadá výpadok 63 eur ročne, na jednu sestru 22 eur.

SOZ, komora sestier, Slovenská lekárska komora a Asociácia nemocníc Slovenska preto posielajú všetkým poslancom parlamentu list, v ktorom ich vyzývajú, aby prehodnotili vládne návrhy a hľadali iný spôsob šetrenia. Ako upozornil Szalay, ďalším problémom je znižovanie platov v štátnej správe o 10 %, ktoré sa dotkne úradov verejného zdravotníctva. Napriek tomu, že ich kompetencie sa rozširujú, počet ich zamestnancov klesá. Ďalší pokles by už mohol ohroziť funkčnosť úradov.

Sadzba za poistencov štátu by v roku 2012 mala podľa vládneho návrhu rozpočtu klesnúť na 4 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov. Rovnaké percento by mal štát platiť za ekonomicky neaktívnych ľudí aj nasledujúci rok. V roku 2011 by sadzba mala byť 4,32 %. Platba na jedného poistenca na jeden mesiac tak na budúci rok dosiahne 32,16 eura, v roku 2012 by sa mala znížiť na 30,58 eura a následne mierne stúpnuť na 31,71 eura. V súčasnosti pritom štát za jedného svojho poistenca platí 4,78 % z vymeriavacieho základu, teda 34,56 eura mesačne.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton Szalay